Stručnjaci odgovaraju: Je li neurohirurgija BiH u dobrim rukama?

J. Ć.
Stručnjaci odgovaraju: Je li neurohirurgija BiH u dobrim rukama?
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Kenan Arnautović

Profesor doktor Kenan Arnautović, Sarajlija s adresom u Americi istinski je autoritet u području neurohirurgije. Svjetska zdravstvena struka zadivljena je njegovim postignućima i koliko je predan svome poslu.

S obzirom na to da živi i radi u Americi, zemlji koja prednjači kada govorimo o liječenju ovih vrsta tumora, upitali smo ga koliko su Sjedinjene države naprednije u odnosu na Bosnu i Hercegovinu i regiju.

„Napredak, prema mom mišljenju, se svodi na tehnologiju. Dakle, postoje određene tehnike koje se koriste u ovim operacijama koje nisu dostupne mnogim zemljama i koje su vezane sa velikim materijalnim izdacima koje mogu priuštiti samo bogate sredine, ali moram istaći i to da za resekciju tumora ipak je čovjek – neurohirirg i njegovo znanje i tehnika. Čak i neke minimalne razlike ili određene razlike u tehnologiji nisu toliko značajne koliko je neurohirurg“, kazao je za Radiosarajevo.ba Arnautović.

Kada govorimo o gliomima, postoje dvije vrste tumora na mozgu – maligni i benigni

„Svaki tumor ima svoje karakteristike - kako se dijagnosticira i kako se tretira“, dodao je Arnautović.

Kenan Arnautović - undefinedFoto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Kenan Arnautović

Šef neurohirurgije u kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice u Zagrebu prof.dr.sc. Krešimir Rotim za Radiosarajevo.ba je pojasnio kako su tumori mozga jedni od najmalignijih i najzloćudnijih bolesti koje uopće postoje.

„Definitivno ne postoje rješenja, odnosno ne postoji univerzalni lijek za te bolesti", rekao je Krešimir Rotim.

Napomenuo je da postoji mnogo vrsta tumora, ali da glijomski tumori imaju porijeklo upravo u potpornim stanicama mozga.

„Današnja medicina nema apsolutno rješenje za to nego se koriste brojne metode. Prva i najvažnije je hirurška metoda. Što ga možete radikalnije i kompletnije ukloniti, to je prognoza pacijenta bolja. Na to se nadovezuju radioterapija, odnosno zračenje i kemoterapija a zatim skup tih svih medicinskih struka na jednom mjestu zapravo pacijentu pruža najbolju šansu da bi se izliječio", pojasnio je Rotim.

Na pitanje koje su prognoze pacijenata sa takvim vrstama tumora i da li oni koji se izliječene poslije mogu imati posve normalan i kvalitetan život, Rotim odgovara:

„Njihova kratkoročna prognoza ovisi o hirurškom zahvat, ali dugoročna prognoza ovisi o tome o kojoj vrsti tumora je zapravo riječ. Kada govorimo o tim gliomskim tumorima postoje četiri kategorije. Gradus 1 (nizak nivo) je najdobročudnija , dok je kategorija četiri, a to je glioblastom koji je najzloćudnija maligna bolest koja uopće postoji.

Kada govorimo o gradusu 1 i 2 to su pacijenti koji imaju vrlo dobru prognozu i mogućnost da zaista dugo žive bez ikakvih tegoba i problema. No, kada govorimo o gradusu 4 (glioblastomima) to su pacijenti koji nose vrlo tešku bolest i suvremena medicina nema dugoročno rješenje za tu vrstu bolesti. Sve naše metode koje mi primjenjujemo možda će vam se činiti nedovoljno, ali znaju produžiti pacijentima život do tri godine“, istaknuo je ovaj uspješni neurohirurg.

Simpozij u Sarajevu (ANUBiH) - undefinedFoto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Krešimir Rotim

Kao grana medicine, neurohirurgija u svijetu (kao i u Hrvatskoj) je na jednoj visokoj razini. Rotim nam kazuje kako su tehnološki vrlo vezani uz nove izume, robotiku, neuronavigaciju i druge stvari koje razvija moderna tehnološka industrija 21. stoljeća.

Govori nam kako je riječ o vrlo skupoj opremi i stoga Hrvatska uspijeva pratiti trendove. Upitan da usporediti neuroonkologiju u BiH i Hrvatskoj, Rotim odgovara:

"Naravno, u tome prednjače Amerikanci. Međutim, u BiH postoji izvrstan tim ljudi na Klinici u Sarajevu, predvođeni doktorom Ibrahimom Omerhodžićem koji je međunarodno prepoznat te brojnim drugim kolegama kao što je Kenan Arnautović, profesor na University of Tennessee u Memphisu, koji je svoju karijeru jednim dijelom proveo u Sarajevu, sada je podrška brojnim kolegama, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i cijeloj regiji, te pomaže kao i mi u edukaciji mladih ljudi. Dakle, nema straha - BiH ima izvrsnu neurohirurgiju“, zaključuje na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba prof.dr.sc. Krešimir Rotim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije