Antalijska regija: Odmor u mediteranskoj oazi historije, kulture i luksuza

Enes Hodžić
Antalijska regija: Odmor u mediteranskoj oazi historije, kulture i luksuza
Počela je sezona godišnjih odmora i mnogi već razmišljaju kako putovati, a ako tragate za mjestom na kojem ćete se u potpunosti odmoriti i uživati u svim čarima ljeta, pravi izbor je regija Antalije.

Jedan od najljepših dijelova mediteranske obale čini upravo ova regija koja nudi sav raskoš i prirodnu ljepotu o kakvoj maštate te ćete sigurno uživati u čarima Alanye, Beleka, Kemera, Sidea i najzad Antalije. Na samo dva sata leta od Sarajeva skriveni su filmski prizori, pejzaži iz snova i luksuz okružen tirkiznim morem, koji su samo dio ponude antalijske rivijere u što se uvjerila i ekipa portala Radiosarajevo.ba za vrijeme sedmodnevnog studijskog putovanja ovim svojevrsnim rajem na zemlji.

No, prije nego li vidite svu ljepotu priobalnog dijela antalijske regije, pri dolasku, posebno ako putujete avionom, vidjet ćete veliko poljoprivredno bogatstvo Turske, skriveno između Sredozemnog mora i planine Taurus. Upravo ta poljoprivredna bogatstva temelj su luksuzne turističke destinacije, često nazivane Biserom Mediterana, iz kojeg su izrasli hoteli s pet i više zvjezdica, te turistička ponuda kakva se rijetko viđa bilo gdje u svijetu.

Putovanje s Fibulom: Luksuz prilagođen svačijem džepu

Zahvaljujući turističkoj agenciji Fibula, nekoliko medijskih kuća iz BiH imalo je priliku posjetiti dobar dio ovih hotela i uvjeriti se u ultra all inclusive uslugu koju nudi većina njih, što je prepoznatljiva značajka turističke ponude Antalije i okolnih gradova. No, iako centralni dio ove regije, Antalija nije najatraktivnija za turiste te ćete, ukoliko tragate za ekstra luksuzom morati produžiti put Sidea, odnosno Beleka ili Alanye, koji se nalaze na prve tri pozicije, prema ocjenama turista.

Turisti koji dolaze s porodicama skrasit će se u Kemeru, koji je smješten između morske obale i borove šume, te je prava oaza za porodični odmor.

Vjerovatno ćete nakon ovakvih opisa pomisliti da vaš budžet za putovanja ne bi mogao podnijeti ovakav luksuz, no svi oni koji posjete ovu atraktivnu turističku destinaciju s agencijom Fibula razuvjerit će se i poželjeti ponovo doći.

"Naši turisti s područja Balkana najviše vole putovati u Tursku, gdje im Fibula nudi jeftine aranžmane u okviru kojih dobivaju odličan sadržaj i luksuzan odmor. Porodice pretežno traže smještaj u Kemeru i Lara Kunduu, jer su poprilično predviđeni za porodične odmore, dok mladi radije biraju gradove bliže Alanyai“, istaknuo je Fatmir Mušina, jedan od vodiča agencije Fibula i domaćin bh. novinara u Turskoj.

On ističe da, nakon što njihovi korisnici dogovore aranžman za putovanje dovoljno je da spreme stvari i doputuju na sarajevski aerodrom, nakon čega ih dočekuju profesionalni vodiči Fibule, koji su im na usluzi tokom cijelog putovanja.

Naravno, kako smo već istaknuli, svi ovi aranžmani su lako dostupni velikom broju građana, po veoma pristupačnim cijenama. Posebno je zanimljiva all inclusive ponuda, koja vas čeka u svakom hotelu, čime zaobilazite sve dodatne troškove tokom putovanja.

Zbog toga, tokom sezone od Sarajeva do Antalije bude organizirano i po pet charter letova sedmično.

Ultra all inclusive – Ponuda koja osvaja

Također, nema brige i za one turiste koji vole birati hotel u kojem će boraviti i uslugu koja ih očekuje, jer antalijska regija nudi mogućnost odsjedanja u više od 1.500 unikatnih i tematskih hotela. Osim domaćih vlasnika, moguće je pronaći hotele u vlasništvu njemačkih investitora, dok najveći broj gostiju stiže iz Rusije.

Od cijele ponude koju je ekspedicija bh. novinara prošla tokom putovanja teško je izdvojiti najbolje hotele, no neke od najljepših dojmova stekli smo u hotelima kao što su Bosphorus Sorgun, Ela Quality, Max Royal, TUI Magic Life Jacaranda, Titanic ili Sueno Deluxe. Svakako, tu je i nezaobilazni hotel The Land of Legends, koji je ustvari turska verzija Disneylanda i pruža 24-satnu zabavu za sve posjetioce.

Svi ovi hoteli nude široku gastronomsku ponudu, iz koje često nećete moći odrediti najukusnije jelo, dok zabavu možete potražiti u jednom od brojnih barova koji su raspoređeni širom ogromne teritorije na kojoj se svaki hotel nalazi.

Naravno, morska obala vam je udaljena samo nekoliko minuta od vaše sobe, a oko hotela je velik broj bazena, različitih oblika i veličina, kao i razni zabavni i aqua parkovi, koji će vam ponuditi mnoštvo zadovoljstva i zabave.

Spoj historije i luksuza skriven među poljoprivrednim dobrima

Goste koji žele saznati nešto više o destinaciji oduševit će neprikosnoveni spoj starih civilizacija, kulture i historije koja se skriva nadomak luksuznih odmarališta. Stare džamije, antički gradovi, od kojih je najpoznatiji Side.

Naravno, u svakom gradu koji su bh. novinari posjetili nezaobilazna je i trgovačka ponuda, zahvaljujući kojoj ćete moći uživati u veoma povoljnoj kupovini, a cjenkanje je jednostavno dio tamošnje kulture. Ipak, većina hotela se nalazi na periferiji gradova, no vaše putovanje do svakog od njih neće koštati više od 1 eura, zahvaljujući vozačima Dolmuša, odnosno lokalnih autobusa, čija zadaća jeste da kruže u blizini hotela i gostima nude prevoz diljem obale. Također, čudesno je gledati i čitava naselja plastenika i staklenika koji se nalaze između ovih turističkih oaza, a koji su pokazatelj poljoprivredne razvijenosti ove regije. U ovom dijelu turske probat ćete daleko najslađe banane, a uživat ćete i u drugom mediteranskom voću, kao što su mandarine i narandže.

Sveukupno gledano, antalijska rivijera prepuna pješčanih plaža, luksuznih odmarališta i daleko prepoznatljiva gostoprimljivost, posebno za građane BiH, prava je preporuka da razmislite o ljetovanju u Turskoj. Bilo da želite mir za svoju porodicu ili provod bez premca sa svojim društvom, nećete pogriješiti izaberete li antalijsku regiju.

Bez obzira na to koji grad ili hotel odaberete, uz aranžmane turističke agencije Fibula očekuje vas sjajan odmor, ljubazno osoblje, luksuz kakav samo možete poželjeti i sjajan provod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije