Anik Dub: Umjetnik koji je obojio Bihać

J. Ć.
Anik Dub: Umjetnik koji je obojio Bihać
Facebook / Anik Dub
Građani Bihaća odsad će moći uživati u maštovito oslikanim muralima zahvaljujući mladom umjetniku Aniku Dubu.

Proteklog vikenda umjetnici iz grada na Uni otpočeli su dvodnevni ŠpicaArt fest, festival ulične umjetnosti koji je na inicijativu ovog mladog umjetnika okupio nemali broj slikara, writerea, muzičara, ali i drugih znatiželjnika i zaljubljenika u umjetnost.

Sudionici malog festivala ostavit će gradu vrijedna djela u obliku murala koji će krasiti zidove Pasarele. 

Razgovarali smo s Anikom Dubom koji je odlučio staviti tačku na sivilo grada te otkrio kako se zapravo ne radi o slikama već o promjeni svijesti i mentaliteta našeg naroda.

"Cilj je bio da oslikamo jedan prostor u gradu koji pripada najprometnijoj ulici u Bihaću a koji je dosad  bio izložen neprimjerenim natpisima i vandalizmu. Cilj je bio da 'krečimo mentalitet onih koji svaki dan prolaze Pasarelom i na taj način prolaskom kroz tunel postaju bolji ljudi. Čestitam nam postali smo ljudi ovaj vikend i hvala svima na hrani, piću, voću, slatkišima. Tematika jeste da uljepšamo jedan dio grada i da vratimo dobre vibracije u nadolazećim jesenjim i sumornim danima", rekao je za Radiosarajevo.ba  ovaj mladi umjetnik.

Anik je ovim projektom odlučio animirati kolege umjetnike kako bi Pasarela u gradu na Uni postala mjesto divljenja za prolaznike.

"Ono što smo uradili prošle sedmice riječima se ne može opisati. Cijeli Bihać je bio jedno“, oduševljeno priča naš sagovornik, istaknuvši kako su sudjelovali i profesori, studenti, učenici kao i osobe s poteškoćama u razvoju.

"Cilj je bio da ujedinimo sve ljude i napravimo jednu priču koja će opisati naš grad. Djeca u Bihaću imaju jedan bitan faktor u cijeloj ovoj priči. Sav taj mlađi naraštaj smatram da bi trebao osjetiti pozitivnu vibraciju, pa tako i djeca s poteškoćama u razvoju koji isto tako čine naše društvo a i sami žele biti dio ovog projekta“, kaže Anik.

Ostala su još dva poprilično nepristupačna zida koji će, kako priča, u četvrtak na fantastičan način oslikati.

Ovaj mladi Bišćanin je apsolvent na Akademiji likovne umjetnosti, koji ima u planu izložbu u Sarajevu u februaru naredne godine, a kada je riječ o street art umjetnosti, kako kaže, uvijek radi kad je lijepo vrijeme. 

Grad Bihać se uvijek mogao pohvaliti svojim umjetnicima, ponajprije zahvaljujući Umjetničkoj školi, ali i velikom interesiranju Bišćana za street art i druge, neakademske forme umjetnosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije