Amna Popovac: Političari su građane Mostara doveli na rub propasti!

Radiosarajevo.ba
Amna Popovac: Političari su građane Mostara doveli na rub propasti!
Foto: Facebook / Amna Popovac

Građani Mostara već skoro 11 godina nisu izlazili na birališta, što ovaj grad čini fenomenom u evropskim, pa i svjetskim okvirima. Nedavno objavljivanje Mišljenja o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji (EU) ponovo je aktueliziralo pitanje izbora u gradu na Neretvi.

Piše: Faruk Vele

Podsjetimo, izbori u Mostaru nisu održani duže od decenije jer je Ustavni sud BiH, po žalbi hrvatskih delegata iz Parlamentarne skupštine BiH, proglasio neustavnim dijelove Izbornog zakona BiH koji se odnose na Grad Mostar. Otad dogovora o izmjenama nema, a CIK ne raspisuje izbore za Mostar, a jedina vlast u gradu jeste gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Sve to je ostavilo velikog traga na život građana Mostara.

O tome za Radiosarajevo.ba govori aktivistica Amna Popovac, koja je nedavno došla u žižu bh. javnosti nakon što je Tužilaštvu BiH podnijela krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog izazivanja nacionalne i vjerske mržnje.

Ona za ističe da su zbog neodržavanja izbora „ugrožena brojna prava građana Mostara“.

„Većinu prava i potreba, od dobijanja dozvola za gradnju ili nadogradnju kuće, do uređenja zelenih površina i odvoza smeća, građani rješavaju na lokalnom nivou. Tako je to u “normalnim” gradovima. U Mostaru to nije slučaj. Zbog neodržavanja izbora građanima Mostara su uskraćena razna prava, a u posljednje vrijeme vidimo da im se ugrožava i goli život. Nepostojanje gradskog vijeća, kao posljedica neodržavanje lokalnih izbora od 2008. godine dovelo je Mostar i njegove stanovnike na rub propasti i rezultiralo gradom zatrpanim vlastitim smećem, a njegove građane izložilo zaraznim i kancerogenim bolestima“, priča Popovac.

Ova Mostarka objašnjava na koji se, uz ostalo, paraliza političkog života grada se održava na život njegovih stanovnika.

„Ako spadate u klasu “običnog građanina” teško ili nikako ćete dobiti građevinsku dozvolu, a dvorište ispred vaše zgrade više će nalikovati divljoj deponiji nego zelenoj površini. Ali, ako ste član jedne od vladajućih stranaka, to neće biti slučaj. Bez problema ćete dobiti sve što želite, i to sve “po zakonu”, a i dvorište će vam biti čisto i uredno“, ističe ona.

Građanima Mostara je, napominje Popovac, potpuno oduzeto pravo da odlučuju o gradu u kojem žive.

„U normalnim društvima, najžustrije polemike se događaju kada se treba izglasati tj. usvojiti budžet grada/kantona/entiteta/države. Prvo se razmatra utrošeno iz prošle godine, da bi se donijela odluka o novom budžetu. Kod nas se bez ikakve rasprave na federalnom nivou usvoji budžet grada Mostara i niko nikoga ne pita o utrošenom iz prošle godine. “Koalicioni partneri” kako od milja zovu jedni druge, bez ikakvih problema se dogovore u šta i za čiju korist će potrošiti 60 miliona KM, koliko prosječno iznosi budžet grada Mostara zadnjih godina. Građane niti ko šta pita, niti im odgovara, kada se pojedinci usude pitati“, objašnjava nam Amna mostarsku stvarnost.

Nadalje, Popovac smatra da je situacija iz mjeseca u mjesec sve gora i da ozbiljno tinja bunt nezadovoljnih građana.

Građani su dugo šutili, ali izgleda da sve manje imaju razumijevanja za vladajuće strukture, a sve više hrabrosti da pozivaju na odgovornost nadležene. Prije mjesec dana, kancerogeni mulj je bio okidač za blokiranje deponije na Uborku. Grad je još uvijek zatrpan smećem i pitanje je koliko dugo će se građani suzdržavati prije idućeg sličnog protesta. Potpuno im je jasno da žive na prostoru na kojem ne važe demokratska pravila i načela. Sve su svjesniji svojih prava i činjenice da žive u kontroliranom haosu, koji samo pogoduje vladajućim strukturama, dok život običnog čovjeka ne vrijedi ništa. Sa druge strane, političkim centrima moći upravo odgovara ovakvo stanje, jer jedino u njemu mogu da vladaju i bogate se na račun građana“, navodi naša sagovornica.

Prema njezinim riječima, mostarska agonija mora što prije biti riješena.

Izbori u Mostaru treba da se održe što je prije moguće tj. u oktobru 2020. da bi građani dobili nazad osnovna ljudska prava. Tada bi grad ponovo počeo da funkcioniše kao jedinica lokalne samouprave, smeće bi se redovno odvozilo i odlagalo po svim propisima, a mi sa radošću dočekivali nove goste i sa ponosom im pokazivali grad i okolinu. Ako se to ne desi, bićemo svjedoci još većeg egzodusa sa ovih prostora, koji će rezultirati nepovratnom demografskom i ekonomskom štetom“, zaključila je Popovac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije