Amerikanac Chris Mathieu u svome domu otvorio muzej posvećen BiH

J. Ć.
Amerikanac Chris Mathieu u svome domu otvorio muzej posvećen BiH
Foto: Privatni album / Chris Mathieu i Mali muzej posvećen BiH

U želji da svojim sugrađanima, ali i bh. dijaspori približi bogatu i višestoljetnu historiju Bosne i Hercegovine, Chris Mathieu iz SAD-a, je u svome vlastitom domu u Minnesoti, napravio "mali muzej BiH".

Kako saznajemo, autentične replike i eksponati godinama je sakupljao kako bi napravio "vremeplov".

Chris Mathieu i Mali muzej posvećen BiH - undefinedFoto: Privatni album

Inače, Mathieu je Član Intituta za istraživanje zločina genocida, tokom rata u BiH radio je na dizanju embarga na uvoz naoružanja, kao i na raznim projektima za vrijeme i nakon rata, a u vezi sa žrtvama, prvenstveno nastojeći stvoriti pravedniju i mirniju naciju...

„Moja porodica se nedavno preselila u Minnesotu, St. Paul. Dugo sam sanjao da ispravno prikažem sve stvari koje sam godinama kupovao, skupljao i dobijao na poklone. Naime, godinama skupljam originalne predmete te iste dobijam na poklon od prijatelja iz BiH. Kada smo u ovome gradu kupili stan, imao sam dovoljno veliki prostor za otvaranje izložbe bosanske kulture i njene historije. Sprijateljio sam se i s lokalnim imamom koji je veliki čovjek...", govori za portal Radiosarajevo.ba Mathieu.

S obzirom na to da se dugi niz godina bavi očuvanjem i prezentiranjem kulturnog, historijskog i prirodnog blaga BiH, zanimalo nas je šta sve možemo pronaći u njegovom muzeju.

"Cilj otvaranja ovog muzeja jeste i druženje s ljudima koji žele vidjeti i upoznati bogatu historiju bosanske kulture. Skupio sam dosta predmeta sa Zimskih olimpijskih igara '84., iz sporta, a posebno iz rata. Ratni dio je jako važan jer se borba oko onoga što se dogodilo i dalje nastavlja - poricanje zločina, negiranje genocida i masovog istrebljenja. To je teško i bolno. Bitno je i ne zaboraviti one koji su dali svoje živote kako bi odbranili svoju zelju, svoju BiH. 

Chris Mathieu i Mali muzej posvećen BiH - undefinedFoto: Privatni album

Stoga, imam potrebu da ispričam priču o onome što se desilo u BiH. Mnogi su zainteresirani i žele čuti istinu o tome šta se zaista dogodilo. Recimo, Hasan Hasanović, koji je preživio genocid u Srebrenici, prošle godine je gostovao na američkim univerzitetima i govorio o stradanjima i golgot... Nadam se da će kroz moj rad šira publika shvatiti žrtve koje je Armija BiH dala za odbranu multikulturalizma kada je bila napadnuta", ističe naš sagovornik.

Kada je riječ o eksponatima iz bivše Jugoslavije, posjeduje ogromnu kolekciju zastava, rijetke plakate i dokumente, uniforme...

„Poseban kutak posvećen je Olimpijskim igrama '84, sportu i kulturi. Prikupio sam i oko 300 dokumentarnih filmova i programa iz rata i isto toliko knjiga, kolekciju sportskih uspomena...“, napominje.

Chris Mathieu i Mali muzej posvećen BiH - undefinedFoto: Privatni album

Priznaje da je ponosan što je vlasnik dresa reprezentacije BiH iz 2000. godine, na kojem su mu se lično potpisali Sergej Barbarez i Elvir Bolić. 

Na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba pitali smo odakle tolika ljubav prema Bosni i Bosancima? 

„Moja ljubav prema BiH dolazi od njene same ljepote kao i vedrog duha ljudi. Bosanski smisao za humor je meni veoma blizak. Mislim da je BiH oduvijek bila raskrsnica civilizacija, ima prelijepu kulturu, njeni ljudi su iskreni i prijateljski nastrojeni. Vidjeli smo kako su Bosanci reagirali na migrantsku krizu u zemlji ili na požar koji je zahvatio katedralu Notre Dame. Uvijek sam imao jaka uvjerenja u multikulturalnost i tokom rata kada je ratni zločinac Radovan Karadžić, kao i drugi fašistički lideri, uključujući Tuđmana, htjeli da poreknu i unište tu historiju i kulturu – rušenje kulturnih spomenika kao što su Stari Most i Sarajevska gradska vijećnica...

Ljudi iz Bosne odbijaju da postanu fašisti iako su proživjeli najgore užase. Oni trebaju biti inspiracija širom svijeta, bez obzira na nacionalnost. Mislim da su upravo zbog toga i toliki umjetnici, kao što je David Bowie koji je smatrao da se opsada Sarajeva može prekinuti koncertom i ponudio se da nastupi, zatim U2, Bruce Dickinson, Susan Sontag i mnogi drugi inspirirani ljudima i kulturi BiH", govori na kraju razgovora za naš portal Chris Mathieu, Amerikanac koji je istinski zaljubljen u našu našu zemlju, ljude i kulturu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije