Američki 'Bloomberg' o nama: Najsiromašniji dio Evrope je najzagađeniji

Radiosarajevo.ba
Američki 'Bloomberg' o nama: Najsiromašniji dio Evrope je najzagađeniji
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

James Gomez i Jan Bratanič su u članku Zagađenje zagušuje najsiromašniji region Evrope koji je objavio američki poslovni list Bloomberg ukazali na višedecenijski problem Bosne i Hercegovine.

Sarajevo, Tuzla i Zenica su istaknuti kao neki od gradova bivše Jugoslavije koji imaju iznimno zagađen zrak.

Podsjetili su da je u pojedinim zimskim danima u bosanskohercegovačkoj prijestolnici zrak zagađeniji nego u Pekingu.

Istakli su da je ovaj problem izražen u Tuzli koja je 315 kilometara udaljena od austrijske granice koja je lider u upotrebi čiste energije.

Tuzlanka koja živi u blizini termoelektrane Ružica Šimić je upozorila na učestala oboljenja ljudi, a jedno od njih je i rak.

Osim termoelektrana, stari automobili, paljenje guma i drveta kao način zagrijavanja domaćinstava su navedeni kao izvori doslovnog zagušenja, ali i onog ekonomskog.

Ovaj problem Zapadni Balkan godišnje košta 11 milijardi eura ili skoro 22 milijarde maraka - procijena je organizacije za zdravlje i zaštitu okoliša čije je sjedište u Briselu, kao i drugih nevladinih organizacija.

Uposlenica ove organizacije Vlatka Matković Puljić je ukazala da termoelektrana u Ugljeviku emituju više sulfur dioksida nego sve njemačke termoelektrane zajedno.

Izdvojen je podatak iz prethodne godine da su četiri bosanskohercegovačka grada - Lukavac, Živinice, Tuzla i Sarajevo među deset najzagađenijih gradova u Evropi zajedno sa Tetovom, Jaworznom, Kumanovom, Bitolom, Dolni Lutyneom, Skopjom, Parizom, Londonom i Berlinom, navodi Bloomberg.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije