Američka podrška, Čovićev plan „B“, Kardinal, Hitler, koalicije i pale vlade...

Radiosarajevo.ba
Američka podrška, Čovićev plan „B“, Kardinal, Hitler, koalicije i pale vlade...
Foto: Radiosarajevo.ba / 7 u 7

Američka podrška, protesti i razočarenja, kardinal Puljić i Hitler, blokade i koalicije, ispraćaj Milene Dravić, ali i radost zbog pobjede Zmajeva, obilježili su, uz ostalo, sedmicu iza nas.

Piše: Faruk Vele

Radiosarajevo.ba podsjeća na događaje i ljude po kojima ćemo pamtiti proteklih sedam dana.

OBESPRAVLJENI I POKRADENI - U Banjoj Luci je održan narodni protest pod motom „Obespravljeni, pokradeni, poniženi i izdani“.

Više stotina Banjalučana okupilo se u subotu na glavnom gradskom trgu povodom 202. dana podrške porodici Dragičević u višemjesečnoj borbi oko utvrđivanja tačnih okolnosti ubistva mladića Davida Dragičevića. Na skupu su bili i predstavnici opozicije u RS-u, među kojima Vukota Govedarica, Mladen Ivanić, još uvijek aktuelni član Predsjedništva BiH, Adam Šukalo, mladi Draško Stanivuković i dr.

Nakon sastanka članova advokatskog tima i glavnog tužioca banjalučkog Okružnog javnog tužioca Želimira LepiraDavor Dragičević imao je susret oči u oči upravo s njim.

Nastavljena je i drama mostarskog „Auminija“. Uprkos najavama o mogućem gašenju kompanije, to se, srećom, nije dogodilo, ali su na scenu izašle sve prljavštine koje se godinama vežu uz taj mostarski kombinat i na koje su mediji upozoravali. U najtežem položaju su radnici koji su sve zabrinutiji za egzistenciju.

Vlatko Glavaš, legendarni kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine, koji će u narednih četiri godine bit će zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštne BiH, u intervjuu za Radiosarajevo.ba, poručio je da je izbor Željka Komšića nabolji izbor za BiH.

U Vukovaru je istog dana održan veliki potresni skup protiv neučinkovitosti hrvatskih državnih institucija u vezi s istragama i suđenjima za ratne zločine počinjenih tokom rata u Hrvatskoj.

ZBOGOM, MILENA – Velika diva jugoslovenskog i regionalnog glumišta, Milena Dravić, koja je bila omiljena i u BiH, napustila nas je u nedjelju. Otišla je tiho i dostojanstveno, onako kako je i živjela. Dravić je preminula je u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini.

Sahranjena je pored voljenog muža Dragana Nikolića.

Mostarski „Aluminij“ je u međuvremenu vlastitim sredstvima uspio osigurati opskrbu električnom energijom.

Njemačku je potresao historijski poraz demokršćana i socijaldemokrata na nedjeljnim pokrajinskim izborima u Bavarskoj, najvećoj saveznoj pokrajini. To je najgori rezultat Kršćansko-socijalne unije (CSU) od 1950. godine. Ovakav rezultat je još jedan udarac za vladu Angele Merkel. Ono što brine jeste činjenica da je na drugom mjestu ultradesničarska Alternativa za Nemačku (AfD), koja po prvi put ulazi u bavarski parlament, što dosta govori o današnjoj slici Evrope.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izazvaoje žestoke reakcije javnosti uspoređujući izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH s Hitlerovim dolaskom na vlast. I Hitler na zakonit način stigao na vlast, rekao je on u Žepču.

"U vrijeme 1945. zakon nam je oteo imovinu i uništio sve što je hrvatsko i inteligentno. Po zakonu smo bili protjerivani i po zakonu je i Hitler došao na vlast", rekao je kardinal Puljić u propovijedi na misi u povodu 560. godišnjice prvog spomena općine Žepče.

Komšić nije ostao dužan kardinalu.

Monsinjor Ivo Tomašević, je, supštajući tenzije, nastojao objasniti ovu Puljićevu izjavu.

Istovremeno, postavljeno je i pitanje kardinalove principijelnosti, jer dok je Komšić sporan i nelegitiman, „loš Hrvat“, uzorit katolik i Hrvat je, ako je suditi po kardinalu, ratni zločinac Dario Kordić!?

Taj gaf je bio predmetom analize i našeg kolumniste Zije Dizdarevića.


DIJAMANTNA NOĆ I ČOVIĆEV ULTIMATUM - Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine na Grbavici ostvarila je novu pobjedu u Ligi nacija, najviše zahvaljujući Edinu Džeki, koji je postigao dva gola za Zmajeve u duelu protiv Sjeverne Irske (2:0).

Kapiten „Zmajeva“ imao je veliku podršku s tribina. Bodrile su ga supruga Amra Silajdžić i sestra Merima Džeko, koje su imale dosta razloga za zadovoljstvo za vrijeme i nakon utakmice.

Navijači Bosne i Hercegovine priredili su do sada neviđen ambijent na utakmici.

A Irci su pozitivnu atmosferu i u samom gradu. Jedan pošteni Sarajlija je osvjetlao obraz gradu i državi.

Istog dana, Dragan Čović je započeo svoj plan „B“ i dao je ultimatum Sarajevu! Najavljujući između redova blokade, HDZ-a BiH je u intervjuu za Večernji list jasno poručio da će uslov za uspostavu vlasti, kada je riječ o HDZ-u, biti izmjene Izbornog zakona BiH. Čović je prije toga posjetio Zagreb, gdje je sa državnim vrhom govorio o rezultatima izbora u BiH.

"Imali smo niz ozbiljnih sastanaka i čini mi se da se politika u Zagrebu vidno mijenja u posljednjih godinu i to prema BiH i ovdašnjim Hrvatima. Poruka koju smo poslali i preko medija da se želi do kraja zaštititi pozicija hrvatskog naroda kao jednakopravnog u svakom dijelu BiH dovoljno govori za sebe", rekao je Čović.

EMIR SE VRAĆA KUĆI - (16.10.) - Valjda u nastojanju da isprovocira Sarajevo, Milorad Dodik je srbijanskim medijima izjavio da će mu prvi potez u Predsjedništvu BiH biti imenovanje reditelja Emira Kusturice za savjetnika. Glavni grad je to prilično rezervisano dočekao.

O ovoj „operaciji“ pisao je naš Ahmed Burić.

Ambasada SAD žestoko je odgovorila na Čovićeve najave blokada u BiH.

„Iako je neophodno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi neodgovorno je i nepošteno prema bh. građanima, uključujući i Hrvatima u BiH. Umjesto toga, političke stranke bi trebale raditi, unutar uspostavljenog političkog okvira, u duhu kompromisa kako bi unaprijedile svoje ciljeve“, naveli su.

Turski istražitelji otkrili su istog dana u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu dokaze da je poznati novinar Jamal Khashoggi ubijen. Generalni konzul Saudijske Arabije u Turskoj Mohammed al-Otaibi navodno se na audio snimku na kojem je snimljeno ubistvo novinara Jamala Khashoggija čuje kako
govori egzekutorima da novinara likvidiraju van konzulata. Konzul je u međuvremenu otišao iz Turske.


PALA VLADA - (17.10.) - Pala Vlada! Riječ je o Vladi Bosanskoj krajini. Po prvi put u historiji Unsko-sanskog kantona i BiH uopće jedna kantonalna vlada promijenjenjena je samo 20-tak dana prije potvrđivanja rezultata Općih izbora i uspostave nove vlasti. Kako prenose mediji, svi se udružili protiv SDA i Abdićevih Laburista.

Ispred Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, u blizini Sarajevskog aerodroma, dogodila se opća tučnjava migranata u kojoj je učestvovalo i do 30 osoba. Više njih je povrijeđeno.

Masakr na Krimu zgrozio je svijet. Bilans je 21 ubijeni učenik i profesor, ukupno 11 maloljetnika. Iako se najprije špekuliralo o terorizmu, ispostavilo se da iza pucnjave na koledž u Kerču na Krimu stoji student ove ustanove Vladislav Rosljakov (18).


Hrvatska je započela svoju diplomantsku ofanzivu protiv BiH. Premijer susjedne zemlje Andrej Plenković sastao se s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu, gdje mu se, kako je tvrdio, požalio da je Željko Komšić izabran glasovima Bošnjaka.

Međutim, u zvaničnom saopćenju Macrona nema ni slova o tome, što se može smatrati istinskom diplomatskom pljuskom vodstvu Hrvatske. U međuvremenu predsjendik Srbije Aleksandar Vučić susreo se sa austrijskim kolegom Aleksandrom Van der Belenom koji je, kada je riječ o razgraničenjima na Balkanu rekao da će, ako postoji dogovor između Beograda i Prištine, Austrija to posmatrati „sa velikom blagonaklonošću“. Razgraničenja na Balkanu nikada nisu dobro završila. To bi makar Austrija mogla da zna.

U Sarajevu su započeli „Sarajevski dani poezije“, koji su, iako u nešto skromnijem izdanju, okupili brojna eminetna pjesnička imena iz BiH i regiona.

BLOKADA DRŽAVE – Kako je i najavio, lider HDZ-a BiH je, uprkpos reakcijama domaće javnosti i međunarodne zajednice, započeo sa blokadama u BiH nakon što je na općim izborima održanim 7. oktobra pretrpio poraz od Željka Komšića u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Održavanje sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine moralo je u četvrtak biti otkazano jer se ministri iz reda HDZ BiH nisu pojavili.

Dok političari i dalje dižu tenzije, dva oca se i dalje bore za istinu o svojim sinovima.

"Ja i Muriz nosimo svoju bol u sebi. Još uvijek na miran i dostojanstven način. Kako je on rekao, ne pijemo još tablete. Djecu, ni Dženana, ni Davida nećemo halaliti", kazao u intervjuu za Radiosarajevo.ba otac Davor Dragičević.

Otkrili smo sastanak lidera SDP-a i Naše stranke Nermina Nikšića i Predraga Kojovića, koji je bio uvertira u pregovore o formiranju vlasti dan kasnije:

BiH je ponajviše razgalio mladić koji je u Maglaju u apoteci platio dugove penzionera koji su lijekove kupovali „na veresiju“. Ovaj humani čovjek je vidio jednog penzionera kako pita može li platiti kad mu stigne penzija, mladić je ponudio da plati njegov lijek, a zatim je zamolio radnicu da sabere dugove svih penzionera i platio je oko 400 maraka.

Ubrzo je otkriven i njegov identitet.

AMERIČKA PODRŠKA - Sjedinjene Američke Države će djelovati ukoliko neko u BiH ugrozi Dejtonski sporazum, izjavio je danas u Beogradu Matthew Palmer, direktor odjela State Departmenta za Jugoistočnu i centralnu Evropu.

On je na Beogradskom sigurnosnom forumu istaknuo da Amerika ima "jak stav" prema svakome ko pokušava ugroziti sporazum iz Daytona. Također, kazao je i da je fokus Amerike na pomoći bosanskim institucijama kako bi se osiguralo da se reforme odvijaju. Palmer je naveo da je BiH ozbiljna briga SAD-a.  Američka podrška, i to iz Beograda direktno, vitalno je važna poruka svjetske velesile u kritičnom trenutku za našu zemlju.

Vlada FBiH neće dozvoliti gašenje mostarskog „Aluminija“, iako je tek suvlasnik sa 44 posto. To je zaključak sa sjednice u Sarajevu koji je donio nadu za 900 radnika ove kompanije.

Predložene su konkrene mjere koje bi trebale očuvati kombinat. Zamišljen je model tzv. „toplog režima“ u kojem proizvodnje neće biti, ali ni ćelije neće biti zamrznute. Vlada FBiH dat će finansijsku injekciju od 100 miliona maraka.

Započeo je proces formiranja vlasti u Kantonu Sarajevo. SDP, Naša stranka i DF dogovorili format koalicije u ovom kantonu. SDP-ovci su obećali da neće izdati, te da iz njihovih redova neće biti prebjega ili „papaka“.


Potresan intervju za Radiosarajevo.ba je dala Daniela Ratešić iz grupe „Pravda za Davida“. Ova hrabra žena govorila je kroz šta sve prolazi u borbi za istinu i pravdu.

Beograd je ispratio veliko glumačko ime, Milenu Dravić. "Ako ste se rodili s velikim darom za glumu i izuzetnom ljepotom, vaše ime je Milena Dravić", rekao je dramski pisac i reditelj Dušan Kovačević, u prepunom Zvezdara teatru, na sceni "Danilo Bata Stojković" u Beogradu, gdje je održana komemoracija povodom smrti legendarne glumice.

Navršilo se i 15 godina od smrti rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednka Predsjedništva RBiH. Oni koji su došli poslije njega, teško bi položili njegov državnički test.

„Neprijatelji Bosne će se umoriti, mi se nećemo umoriti“, govorio je Izetbegović.

Je li i danas tako? Vi znate odgovor...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije