U Srbiji ponovo "ubijaju" Tuzlake, Sinan Alić: Samo se idioti spuštaju na taj nivo

N. Katica
U Srbiji ponovo "ubijaju" Tuzlake, Sinan Alić: Samo se idioti spuštaju na taj nivo
Foto: DW / Dragan Bursać

Ministarstvo odbrane Republike Srbije promovisalo je sinoć u beogradskom Domu Vojske Srbije knjigu Ilije Brankovića naslovljenu "Tuzlanska kapija – režirana tragedija".

Branković svojom drugom knjigom po redu pokušava osporiti drugostepenu presudu Suda Bosne i Hercegovine kojom je Novak Đukić osuđen na 20 godina robije. Novi naslov predstavlja sramnu reviziju prošlosti uz svesrdnu podršku Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Vučićevo „granatiranje" Tuzle

Sinan Alić, predsjednik Fondacije istina, pravda i pomirenje kazao je za Radiosarajevo.ba da mašinerija ne prestaje da valja gluposti.

"Organizovani zločini su krenuli 90-ih godina, a nažalost politika ih i dalje gura u leđa, a racionalne rasprave o svemu tome nema. Ne volim da poredim stvari, ali ovo je isto kao kada bi neka budala, uslovno rečeno bošnjačka, rekla - ma nisu u Jasenovcu poubijani Srbi, te su godine bile velike poplave i Sava je potopila ta srpska sela. Samo se idioti spuštaju na taj nivo", kazao je Alić.

Stalno izvrtanje činjenica i negiranje zločina dovodi nas do toga da je jako teško govoriti o pomirenju.

"Čast izuzecima, ali srpsko društveno biće je zaraženo, oni ne mogu da priznaju da su u njihovo ime pravljeni strašni zločini. To bolesno tkivo ne dozvoljava napredak i guši i onu manjinu koja želi promjene. Negiranje zločina je posljednja faza tog projekta. Oni nemaju hrabrosti da priznaju šta se dešavalo, jer se i dalje nadaju ostvarenju projekta Velike Srbije.

Srpsko društvo već nekoliko decenija ima problem sa pandemijom nacionalizma, nažalost politika to ne suzbija, već naprotiv podgrijava jer na tome i opstaju", zaključio je Alić.

Također, naš kolumnista i književnik Dragan Bursać se na svom Facebook profilu osvrnuo na objavljivanje ove knjige i njenu promociju koja je održana sinoć. 

"Zamislite samo da je na opkoljenu Banjaluku 1995. ispaljena granata sa bošnjačkih položaja sa Šehitluka i zamislite da je ta granata ubila 71 Banjalučanina, čiji je prosjek godina 24. 

A sad zamislite kako se bošnjački oficiri, optuženi i osuđeni za ovaj zločin sastaju na nekom fašističkom derneku u Sarajevu i kako promovišu knjigu u kojoj stoji da su se Banjalučani, većinski Srbi, samogranatirali u gradu i da im to nije bilo dovoljno, pa su i eksploziv postavljali, ne bi li pobili što više svoje djece. Naravno da takvu bolest ne možete i ne trebate zamišljati i da je to nezamislivo", napisao je Bursać i dodao:

"E, ali je zato zamislivo, legalno i legitimno, poželjno čak da srBski ratni zločinci promocijama kojekakvog smeća po Beogradu orgijaju nad kostima ubijene tuzlanske mladosti. Ali je zato je legalno, legitimno i poželjno da ovo smeće od knjige sponzoriše ministarstvo zemlje koja je logistički i ideološki podržala genocid, urbicid, elitocid, ratne zločine i etničko čišćenje.

Dokle? Dokle? Dokle više i sa pravom kojeg Boga na nebesima???", napisao je Bursać.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije