Milojević o enormnom zaduživanju: FBiH je ekonomski nadmoćnija nad RS-om!

Radiosarajevo.ba
Milojević o enormnom zaduživanju: FBiH je ekonomski nadmoćnija nad RS-om!
Foto: RSE / Aleksa Milojević

Ukupni dug RS na kraju prošle godine iznosio je pet milijardi i 178,5 miliona KM, podaci su koje je danas objavila entitetska vlada.

Piše: Faruk Vele

Vanjsko zaduženje tog bh. entiteta je tri milijarde i 363,13 miliona KM, od čega je dug RS dvije milijarde i 118,10 miliona KM, jedinice lokalne samouprave uzele su kredite u iznosu od 115,44 miliona KM, a dug javnih preduzeća i Investiciono-razvojne banke (IRB) RS je milijarda i 129,59 miliona KM.

Ogromni dugovi

Unutrašnji dug RS je milijardu i 815,37 miliona KM, od čega 298,25 miliona KM zaduženje općina i gradova, a fondova socijalne sigurnosti 178,87 miliona KM, navodi se u informaciji o dugu RS-a u prošloj godini, koja će biti razmatrana na narednoj sjednici Narodne skupštine RS-a.

Ekonomski ekspert Aleksa Milojević upozorava u razgovoru za Radiosarajevo.ba da situacija u bh. entitetu RS vodi ka ekonomskom slomu.

"Stižu vijesti da se RS ponovo zadužuje i da je prešla granicu od skoro 5,2 milijarde KM duga. Izgleda da ne postoji granica zaduživanja, te da se sa zaduživanjem ide do potpunog dužničko kolapsa. RS je već dužnička ekonomija, a suština dužničke ekonomije koja se pokazuje u RS-u jeste da su otplate daleko veće od priliva društvenog proizvoda. Mi smo prije 12 godina zarađivali šest KM, a vraćali marku. A od prošle godine zarađujemo marku, a vraćamo tri marke. Odnosno prije 12 godina godišnji prirast PDB-a u RS-u je iznosio 600 miliona, a zadnjih godina iznosi oko 300 miliona KM, što znači da je prirast u apsolutnim iznosima smanjen za dva puta", kazao je Milojević za Radiosarajevo.ba.

Snaga FBiH

Nadalje, Milojević ističe da je bh. entitet RS izgubio razvojni korak u odnosu na Federaciju BiH.

"Federacija BiH je ekonomski premoćnija. Društveni proizvod je za 20 posto veći u FBiH. Sve su i plate i penzije i socijalna davanja, kao i naplata poreza veći u FBiH, sve je efikasnije. To prijeti da RS postane neka vrsta kolonije FBiH. Ekonomska je istina, bez obzira na politiku, da onaj koji je ekonomski slabiji sluša ekonomski jačeg. Ekonomski jači pokorava ekonomski slabijeg i pretvara ga u svoju slugu. Uvijek ekonomski slabiji potpada pod vlast ekonomki jačeg. Posebno ako je to ekonomski blisko područje kao što su dva naša entiteta", pojašnjava Milojević.

Dodaje da danas nemamo pojam "razvoja ekonomski nerazvijenih područja", kao što smo to imali u bivšoj Jugoslaviji.

"U ovom slučaju RS će postati jedno nerazvijeno područje Bosne i Hercegovine i neće bit mogućnosti da se ta nerazvijenost sanira sa nivoa države, nego će ona dalje u budućnosti propadati", upozorava naš sagovornik.

Prema Milojeviću, dva su parametra koja pokazuju da će bliska budućnost donijeti povećan rast razlika u razvijenosti entiteta.

"To je jedna industrijska premoć FBiH u odnosu na RS. Industrija glavni motor ekonomskog razvoja i nema razvoja bez industrije. Federacija BiH izražava jednu izuzetnu premoć u odnosu na RS, jer je učešće industrije u društvenom proizvodu FBiH za 33 posto veće nego je učešće industrije u društvenom proizvodu RS. To znači da je industrijski razvoj FBiH za preko trećinu moćniji i veći od RS. To nosi budućnost jednog ubrzanog ekonomskog zaostajanja, odnosno gubljenja koraka u razvoju RS u odnosu na FBiH", naglašava on.

Međunacionalne tenzije

Dodaje da je drugi hendikep već spomenuti dug. Ne isključuje ni mogućnost da građani FBiH u određenom trenutku i pod određenim okolnostima budu u obavezi da vraćaju dugove RS-a, što sada nije slučaj.

"Dug je dva puta veći u RS-u u odnosu na FBiH i taj hendikep duga će odnositi akumulaciju u inostranstvo. RS neće imati investicionih sredstava da dodatno investira u razvoj svoje industrije. To je dodatni hendikep i ona će zato zaostajati", smatra Milojević.

Treći važan faktor, po Milojeviću, jeste političko organiziranje.

"FBiH je moderno organizovana, jer ima kantone i izvršena je regionalizacija. Centralna vlast, općina i srednji nivo. To je najniži oblik organizovanja modernih država, privreda i modernih politika. U RS na sceni jedan istorijski prevaziđeni oblik koji se sastoji samo od općine i centra, što stvara situaciju razvoja centra i periferije.  Mi vidimo jednu situaciju da se ogromni dio investicija odlazi u Banju Luku. Vlada i institucije su ogromni resurs Banje Luke. S druge strane, imamo pustošenje ogromnog prostora od Hercegovine pa dalje i jedno koncentrisanje budžetskih sredstava oko Banje Luke", ističe ovaj ekspert.

Upozorava da bi upravo ta nadmoć Federacije BiH u budućnosti mogla dovesti do novih nacionalnih tenzija.

"Najbolji način da se naprave dobri međunacionalni odnosi jeste da se pravi uspješan ekonomski razvoj. Nažalost, mi nemamo ekonomski razvoj i bojim se da će se sve to prevaliti na međuetničke odnose. Vlast da bi spasila sebe će pokušati da to prebaci na međuetničke odnose i da ekonomsku krizu pretvori u međunacionalnu. Jer neće dozvoliti da se ekonomska kriza završi kao socijalna, jer bi to značilo i pad vlade", zaključio je Milojević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije