Alarmantno: Sve više djece u BiH počinje pušiti prije desete godine

H. A.
Alarmantno: Sve više djece u BiH počinje pušiti prije desete godine
Rezultati istraživanje u Bosni i Hercegovini pokazuju alarmantno stanje u vezi s prevencijom pušenja među djecom.

Svako šesto dijete u dobi od 13 do 15 godina u BiH stalni je pušač, a više od trećine mladeži izjavljuje kako je počelo s pušenjem prije dobi od deset godina.

Ove podatke predstavilo je Udruženje PROI danas u prostorijama sarajevske Druge gimnazije u okviru tehničkog izvještaja “Male mete” o izlaganju, reklamiranju i promociji duhanskih proizvoda u blizini osnovnih i srednjih škola koje je krajem novembra prošle godine pripremio Institut za globalnu kontrolu duhana - Johns Hopkins Bloomberg škola javnog zdravlja u partnerstvu s Udruženjem PROI.

U pitanju je globalno istraživanje u kojem je učestvovala i Bosna i Hercegovina, a prezentirani rezultati pokazali su dramatičnu izloženost djece kako reklamama duhanskih proizvoda, tako i samim proizvodima, i to u neposrednoj blizini škola.

"U Sarajevu smo obuhvatili 64 škole i oblasti u njihovoj neposrednoj blizini, na udaljenosti do 100 metara iako je zabranjeno. Zabilježena su čak 194 prodajna mjesta s duhanskim proizvodima u blizini škola, od kojih su se 73 nalazila u vidokrugu škole, odnosno bila su vidljiva s prozora i vrata škole. Ukupno 96 posto od svih prodajnih mjesta u blizini 64 škole u Sarajevu imalo je izložene duhanske proizvode.

Osim toga, samo tri prodajna mjesta u KS-u imala su vidljiva upozorenja po zdravlje na svim izloženim duhanskim proizvodima, dok je 94 posto njih izlagalo duhanske proizvode u blizini slatkiša, grickalica i sokova, obično u blizini kase. Na dan istraživanja na 19 posto prodajnih mjesta su se dešavale direktne promocije duhanskih proizvoda gdje su promoteri dijelili proizvode s brendom duhanskih proizvoda ili nudili specijalne popuste", poručila je Uliana Bakh, izvršna direktorica Udruženja PROI.

Obratila se i doc. dr. Jasna Duraković, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu na Odsjeku komunikologije, koja je istaknula također da način prodaje i reklamiranja na prodajnim mjestima nije slučajnost, već marketinški trik. 

Bez obzira na to da trenutni zakon iz 1998. godine ima odredbe koje zabranjuju reklamiranje duhanskih proizvoda i njihovu prodaju u blizini od 100 metara pored škola, njihova loša definicija i polovičnost stvaraju prostor za duhanske kompanije da zaobilaze ove odredbe i nastavljaju prodaju i promociju svojih ubistvenih proizvoda.

“Pored problema nepoštivanja već postojećeg Zakona o kontroli duhana, veći problem koji se godinama ne rješava jeste prodaja duhana maloljetnicima. Još uvijek na većini kioska diljem BiH, maloljetnici mogu bez ikakvih problema kupiti cigarete. Iako nesumnjivo na svakom prodajnom mjestu stoji naljepnica koja jasno kaže da se mlađima od 18 godina ne smiju prodavati duhanski proizvodi, prodavači uglavnom ne pitaju i ne provjeravaju dob kupaca, što je strašno”, naglasila je Jasna Duraković, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

U toku je procedura donošenja novog zakona koji će jasno definirati te pojačati kontrole inspekcije. Novim zakonom predviđeno je ograničenje upotrebe duhanskih proizvoda u zatvorenim javnim objektima, među kojima su restorani i kafići, ali je izuzetno bitno definirati jasno šta znači "krug od 100 metara od škole".

Domaćin današnje konferencije, direktor Druge gimnazije u Sarajevu, Seid Alibegović poručio je da je društvo obavezno zaštiti djecu i mlade, te se nada da će i druge sarajevske škole da se pridruže i podižu svijest kod svojih učenika.

"Krajnje je vrijeme da poduzmemo ozbiljne mjere i shvatimo ozbiljnost problema konzumiranja duhana, kako po zdravlje samih pušača, tako i pasivnih pušača", dodao je Seid Alibegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije