Fočanska ljepotica: Aladža nakon 27 godina danas ponovo prima vjernike

Radiosarajevo.ba
Fočanska ljepotica: Aladža nakon 27 godina danas ponovo prima vjernike
Foto: Armin Durgut/Pixsell / Aladža džamija

Fočanska ljepotica, Aladža džamija, danas će ponovo zablistati punim sjajem. Na oslikavanju unutrašnjeg dijela obnovljene Aladže radio je i tim iz Istanbula.

Dio ukrasa oko prozora džamije ostavljen je u izvornom stanju i jedan je od podsjetnika na historiju ove bogomolje, značajne ne samo za vjernike u fočanskom kraju, nego i cijele Bosne i Hercegovine pa i šire.

Organizatori očekuju dolazak nekoliko hiljada vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i visoke domaće i međunarodne zvaničnike te predstavnike Turske i Sjedinjenih Američkih Država, država koje su pomogle i finansirale realizaciju ovog veoma značajnog i zahtjevnog projekta.

Najavljena su obraćanja predstavnika lokalne zajednice, goraždanskog muftije, Vakufskih direkcija Bosne i Hercegovine i Turske Senaida Zajimovića i Adnana Ertema, potom ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erica Nelsona, ministra kulture Turske Mehmeta Nuri Ersoya, kao i predramazanska poruka reisu-l- uleme Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Huseina ef. Kavazovića.

Nakon više od četvrt stoljeća otkako je do temelja porušena fočanska ljepotica, džamija koja je uvrštena u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine i listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u, ponovo će biti otvorena za sve vjernike.

Aladža ponovno krasi Foču zahvaljujući Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske, Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te radnicima preduzeća koji su radili na ponovnoj izgradnji.

Ranije je najavljeno i da će centralni program obilježavanja 27. noći razamaza biti održan u Aladži.

Srpske vlasti su 1992. godine minirale Aladžu džamiju, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima. Sagrađena je polovinom 16. stoljeća i važila je za jedan od najvrjednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu.

Aladžu je 1549. godine izgradio Hasan Nezir, bliski saradnik Mimara Sinana. Radovi na obnovi zvanično su počeli 2014. godine.

Organizacioni odbor svečanog otvaranja džamije Aladža u Foči javnosti je uputio više instrukcija za sve one koji planiraju prisustvovati ceremoniji svečanog otvaranja koja počinje oko 11 sati.

 preporukama stoji da će svi autobusi koji se kreću ka Foči iz pravca Sarajeva i pravca Goražda nakon što putnike ostave na ulazu u grad biti upućeni prema Ustikolini gdje će ih lokalna policija smjestiti na predviđene parkinge. Također i parking za mala vozila biti obezbjeđen na nekoliko lokacija, kod KP doma na desnoj obali Drine, kod novog željeznog mosta na lijevoj obali, zatim između dva mosta duž magistrale, na pravcu iz Sarajeva i na pravcu iz Goražda.

Prema instrukcijama parking za uniformisane službenike Islamske zajednice (u džubi i ahmediji) osiguran je kod bivše medrese Mehmed-paše Kukavice i u krugu Perućice. U gradu će biti posebni redari koji će ova lica i vozila usmjeravati na te lokacije. Kako bi se izbjegle gužve do same Aladža džamije bit će obezbjeđen prolaz isključivo za vozila pod pratnjom, vozila sa VIP oznakom (diplomatski kor, gosti iz inostranstva..) te vozila sa PRESS oznakom.

U instrukcijama se navodi da u harem džamije, tokom trajanja oficijelnog dijela programa, mogu ući lica sa zvaničnim pozivnicama, kao i lica sa jednom od akreditacija Organizacionog odbora (organizator, protokol, tehnička podrška, press..) dok će svi ostali posjetioci biti smješteni na prostor Aladžanskog parka.

“Nakon završetka zvaničnog dijela programa svi posjetioci imat će priliku da klanjaju u džamiji i da je obiđu. Ukoliko u vrijeme podne-namaza bude padala kiša, organizovat će se klanjanje u džematu po grupama za sve posjetioce. S obzirom da se očekuje veliki broj gostiju među kojima su i brojni domaći i međunarodni zvaničnici apelujemo na sve goste ceremonije da poštuju instrukcije redara i službenog osoblja i još jednom ih molimo za razumijevanje i saradnju kako bi ovaj historijski događaj protekao dostojanstveno i u najboljem redu”, saopćili su iz Organizacionog odbora otvaranja Aladža džamije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije