Aladža džamija: Zbog fočanske ljepotice dolazi sve više posjetitelja

Radiosarajevo.ba
Aladža džamija: Zbog fočanske ljepotice dolazi sve više posjetitelja
FOTO: AA / Završena munara na Aladža džamiji u Foči
U toku su završni radovi na Aladža džamiji u Foči koju je 1549. godine izgradio Hasan Nezir, bliski saradnik Mimara Sinana, a koja je u potpunosti srušena u augustu 1992. godine.

Iako uvrštena na UNESCO-ovu listu kulturne baštine, Aladža džamija je u potpunosti srušena u augustu 1992. godine, a njeni ostaci pronađeni su na dvije lokacije, nedaleko od lokaliteta gdje se nekada nalazila.

Radovi na obnovi Aladže su zvanično počeli 2014. godine.

"Završetkom vanjskih radova na Aladža džamiji, mogu reći da Foča više nije usputna stanica našim posjetiteljima. Ljudi dolaze u Foču da bi vidjeli ovu našu ljepoticu", kazao je Dženan ef. Krajišnik, imam u Foči, koji je dodao kako radovi protiču bez problema.

"Odnosi u gradu su se promijenili nabolje, imamo dobre i korektne odnose sa svima".

Radovi na vanjskom dijelu džamije trebali bi biti završeni do kraja godine. Unutrašnji radovi na fočanskoj ljepotici, vjerovatno će biti gotovi tokom 2018. 

"Trenutno smo u završnoj fazi, zatvaramo objekat, pripremamo izolaciju, ugrađujemo prozore, malterišemo... Radićemo dok nam vrijeme dozvoljava, sve dok ne počne mrznuti", pojasnio je majstor Nusret Akšamović.

Aladža džamija je sagrađena polovinom 16. stoljeća i važila je za jedan od najvrednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu. Medžlis Islamske zajednice Foča je u gradu do 1992. godine imao 12 džamija. Sve su porušene, minirane, a njihovi ostaci su uklonjeni. Dosad su obnovljene Atik Ali-pašina i Careva džamija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije