Akšamskim ezanom nastupila nova hidžretska godina

O. K.
Akšamskim ezanom nastupila nova hidžretska godina
Foto: Dženan Kriještorac / Lejletu-l-kadr u Begovoj džamiji

Akšamskim ezanom muslimani su obilježili ulazak u novu, 1441. hidžretsku godinu. Centralna manifestacija održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Prigodnim programom i govorom koji je održao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, hafiz Kenan Musić obilježen je početak nove godine po lunarnom kalendaru.

Muslimani novu godinu obilježavaju prema hidžri, odnosno preseljenju Muhameda iz Mekke u Medinu.

Muslimanski kalendar je lunarni, mjesečev kalendar i godina ovog kalendara je kraća 10 dana od godine sunčevog kalendara.

Ovakav način računanja vremena usvojen je za vrijeme halife Omera, a za početak računanja vremena uzeta je Hidžra - preseljenje Muhameda i njegovih ashaba iz Mekke u Medinu. Muhamed (puno ime: Ebul-Kasim Muhammed ibn Abdullah ibn Abdulmuttalib ibn Hašim) bio je posljednji Božji poslanik po Islamu.

Hidžra se dogodila 622. godine po Isau. Muhamed, a.s., je bio prisiljen napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti.

Medina, ili Jesrib kako se tada zvala, ponudila mu je utočište i Poslanik je napustio noću svoj grad i preselio se u Medinu u kojoj je ostao živjeti do svoje smrti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije