Ako vam je dobro, onda ništa!

Radiosarajevo.ba
Ako vam je dobro, onda ništa!
Foto: Radiosarajevo.ba / 7u7

Sedmica prije Općih izbora u Bosni i Hercegovini, bezbeli „najneizvjesnijih do sada“, očekivano, bila je prilično burna kako na domaćem, tako i na regionalnom planu.

Podsjećamo na najvažnije ljude i događaje koji su obilježili proteklih sedam dana.

Piše: Faruk Vele

PRAVDA ZA DŽENANA (29.09.) – Uz povike „Hoćemo pravdu“, nekoliko hiljada građana Sarajeva i BiH okupilo se ispred Narodnog pozorišta, gdje je održan deveti po redu protest s kojeg je zatražena pravda za Dženana Memića, mladića koji je stradao u Velikoj aleji na Ilidži u februaru 2016. godine.

Muriz Memić, Dženanov otac poručio je da ima nove dokaze o ubistvu sina, ali da ih ne želi dati korumpiranom pravosuđu. Naglasio je da neće odustati dok odgovorni ne budu privedeni pravdi.

Memić je poimenice spomenuo policajce koje dovodi u vezu sa zataškavanjem ovog slučaja. Arijana Memić, Dženanova sestra, u emotivnom obraćanju poručila je Alisi Mutap, djevojci stradalog, da ga je izdala i odvela u smrt, te zatražila njezino hapšenje.

"Ne postoji nijedan pravni argument koji nije demantovan u ovom slučaju. Demantovao sam sve i jedan dokaz Tužilaštva", rekao je advokat porodice, Ifet Feraget, napominjući kako je ubistvo Dženana moglo biti riješeno u prva 24 sata.

Asad ef. Fočo poručio je, na koncu, da „kada zulum postane pravilo, otpor postaje obaveza“.

Poruke nade bh. javnosti je poslao Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš, koji je u vrijeme teških riječi i prljave predizborne kampanje pokazao kako borba za bolje sutra BiH i distanca od nacionalizma i mržnje mogu otvoriti nevjerovatne perspektive bolje budućnosti.

Drama na Kosovu. Balkanski kotao ponovo vrije! Specijalne snage kosovske policije stigle su na sjever te zemlje. Iako se prvobitno špekuliralo o zauzimanju brane Gazivode, ispostavilo se da je Hashim Thaci, kosovski predsjendik, posjetio jezero u blizini brane HE Gazivode. Srbija je reagirala stavlajući vojsku i policiju u najviše borbene pripravnosti. Predstavnici Srba s Kosova zatražili su od Srbije da ih štiti, a Evropska unija, očekivano, pozvala na „uzdržanost svih strana“.

Niko ne sme da vas bije, rekao je Vučić, no na Kosovo nije došao. Tako je još jednom s Kosova javnosti Balkana poručeno: „Ponovo smo u bitkama i pred bitkama“.

Više od 800 mrtvih i hiljade povrijeđenih i nestalih posljedica bila je razornog potresa i cunamija u Indoneziji.

TAMO GDJE VJEČNO USNCE SJA (30.09.) – Makedonija je u nedjelju održala referendum u sklopu dogovora prema kojemu će Grčka, ako Makedonci prihvate ime "Republika Sjeverna Makedonija", odustati od blokiranja ulaska Skoplja u NATO i u Europsku uniju. Na referendum je izašlo 36,91 posto ljudi, što je značajno manje od potrebnih 50 posto. Neuspjeh referendum je poslao veoma loš signal ostatku ovog dijela Evrope. Analitičari su ocijenili da Makedonija propustila direktan ulazak u NATO i put ka EU.

Ni Srbija nije što je bila. U Beogradu napadnuta Arkanova udovica Svetlana Ceca Ražnatović. Nepoznate osobe su oko 6.45 sati, sa dva automobila Mini cooper i jednim karavanom, napale kuću srbijanske pjevačice i Arkanove udovice. Prema nezvaničnim saznanjima, oni su naizmjenično udarali vozilima u kapiju Cecine kuće, a zatim pobjegli u pravcu Autokomande u Beogradu.

Redakcija Radiosarajevo.ba primila je nekoliko poziva uznemirenih građana Sarajeva, koji su se raspitivali o snažnoj detonaciji koja je potresla glavni grad Bosne i Hercegovine u 22.30 sati.

Jedanaesta utrka "Race for the cure" održana održana je istog dana ispred Sarajevo City Centra u Sarajevu (SCC), okupivši hiljade učesnika.

LUCIDNI MOSTARAC - Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović dao je intervju za zagrebački „Večernji list“. Kavazović je rekao kako „ne smatra dobrim da pripadnici jednog naorda biraju zastupnike iz drugog“.

„Ne smatram, međutim, dobrim ni da se taj bitni princip u organizaciji vlasti u BiH stranački zloupotrebljava ili da se uz pomoć njega, pozivanjem na na svoj narod, politički iritiraju i u svojim pravima ograničavaju predstavnici druga dva naroda i bh. građani iz reda ostalih“, rekao je Kavazović. Intervju reisa Kavazovića izazvao je debate u dijelu javnosti.

Dok se vrše posljednje pripreme za Opće izbore, a stranke nisu štedjele teške riječi i optužbe protiv konkurenata, mnogo toga u vezi s izborima u BiH objasnio je Mostarac koji se iznio svoje razloge zašto izlazi na birališta:

ODLAZI NAM RAJA (02.10.) - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić objavili su u utorak postojanje planova za nacionalno integriranje ovog bh. entiteta i susjedne države, a šef srbijanske diplomacije dodatno je zaprijetio kako njegova zemlja "neće sjediti prekriženih ruku" ako ocijeni da su Srbi u BiH ugroženi. Sarajevo mudro šuti.

„Svi putevi treba da vode u Beograd“, rekao je Dačić.

Dok se Balkan valja u blatu politike 19. stoljeća, njemački koalicioni partneri postigli su dogovor o novom imigracijskom zakonu kojemu je cilj privući još školovanih radnika iz država van Europske unije. To je nagovještaj novog egzodusa radne snage iz naše zemlje i sa Balakana. Sve što je radno sposobno, otići će, analiziraju mediji i predstavnici nevladinog sektora.

Divna večer u Sarajevu. Brojni muzičari i pjevači iz cijelog regiona okupili su se u sarajevskom Domu mladih gdje su održali konert "Indexi i prijatelji". Publici su se predstavili Giuliano, Mladen Vojičić TIfa, Branko Đurić Đuro, Boris Novković, Jasna Gospić i mnogi drugi.

Mediji su se prisjetili i prerane smrti popularne Donne Ares.

DRAGANE, DOLAZIMO PO TEBE (3.10.) - Nakon što je ministar unutrašnjih poslova entiteta RS Dragan Lukač održao press konferenciju na kojoj je rekao da skup Pravda za Davida, koji je najavljen za 5. oktobar u Banjoj Luci, nije prijavljen policiji i da još ne znaju da li će dozvoliti da se skup održi, stigle su žestoke reakcije.

"Ko si ti, Dragane Lukaču, da spriječiš održavanje velikog skupa naroda 5. oktobra ovdje....Neće ti to proći, više te niko ne sluša“.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS u međuvremenu su priveli još četiri osobe koje se mogu dovesti u vezu sa raketnim napadom na zgradu “Agrama” u martu ove godine u Banjoj Luci. Cijeli slučaj je, također, ima političku pozadinu.

A, dokle u RS-u ide ludilo povodom 5. oktobra i izbora, svjedočio je tekst koji je objavljen na portalu Alo, a preuzela ga i objavila novinska agencija novinska agencija SRNA... u kojima se navodi ona glupost o navijačima Sarajeva i Želje koji će, tobože, ići da ruše Dodika:

"U sarajevskim naseljima Bistrik, Vraca i Hrasno, trenutno je parkirano između 50 i 60 autobusa koji će u petak, 5. oktobra, krenuti prema Banjaluci, objavio je portal "Alo".

Zaboravlja se da je, također, na sličan način 7. februara 2014. bilo objavljeno da su navijači „Slavije“ iz Lukavice stigli u Sarajevo. Svaka vlast čuva svoje fotelje.

Ikona demokratske Srbije Vesna Pešić dala je intervju za Radiosarajevo.ba. Govoreći o posljednjim dešavanjima u bivšoj Jugoslaviji, upozorila je: „Ako bude razgraničenja, završit ćemo u nekom novom ratu“.

Bosna i Hercegovina je imala rok od tri mjeseca da Evropskoj komisiji (EK) dostavi odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo u Evropskoj uniji. Rok je istekao krajem septembra, a naša vlast odgovore nije dostavila. Kad će, niko ne zna!


(04. 10.)
Hrabri novinar Slobodan Vasković iz Banje Luke otkrio je na svom blogu sve detalje ubistva i imena ubica Davida Dragičevića.

"Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal, naredio je likvidaciju Davida Dragičevića."

Za to vrijeme se nastavlja najmonstruoznija propaganda srbijanskih mediji i priče o pripremama za rušenje Dodika preko navijačkih skupina iz Sarajeva.

Bakir šalje najozloglašenije navijačke grupe u Banju Luku“, navodi „Alo“. Da nije prokleto ozbiljno, bilo bi smiješno. Nisu li devedesetih slične kampanje i „zelene transferzale“ prethodile zločinima...

Sramno je da su takve optužbe stigle na 9. godišnjicu ubistva dobrog Vedrana Puljića u Širokom Brjegu. Još jedan zločin bez kazne je bolan pokazatelj koliklo bh. građani vape za pravdom. Ubica se krije u evropskoj Hrvatskoj. Zahtjevi za istinom i pravdom i u ovom slučaju nikada ne bi smjeli stati. Navijači FK Sarajevo su poručili da neće odustati od borbe za pravdu. Počivaj u miru Vederane!

BiH SE BUDI – (5.10.) Veličanstveni skupovi podrške porodicama Dragičević i Memić u borbi za pravdu i istinu održani su u Banjoj Luci, Sarajevu i Zenici.

Na velikom skupu "Pravda za Davida" na Trgu Krajine sinoć se okupilo oko 40.000 ljudi. Skup nije počeo bez problema. Policija Republike Srpske postavila je više kontrolnih punktova na entitetskim linijama i oko Banja Luke, a informacije koje su dolazile od građana govorile su kako su punktovi tu da zabrane odlazak građana na skup "Pravda za Davida".

Također, policija RS-a napravila je tog dana u Banjoj Luci opsadno stanje i u samoj Banjoj Luci,  astojeći vjerovatno potaknuti atosferu straha. No, građani nisu posustali.

Psiholog Srđan Puhalo javio se za Radiosarajevo.ba s ulica Banje Luke.

„Čini mi se da su strašno nervozni, čini mi se da su ovo greške u koracima. Prosto, možete zaustaviti ljude ali ne može zaustaviti informacije, fotografije, ne možete zaustaviti stavove ljude... Ovo su potezi koji ne idu u prilog vlastima u RS-u, i to će samo izazvati još veći revolt kod ljudi“, rekao je Puhalo.

Sa skupa su ponovo upućene snažne poruke. Davor Dragičević, otac ubijenog Davida je poručio:

"Zločincima i ubicima je odzvonilo. Od večeras mi smo slobodna država i narod. Od večeras niko ne smije da nas prebija i ubija. Mene su ubili davno. Ko krene na nas, neće proći dobro, ni oni, ni njihove porodice. Sva odgovornost od danas je na Lukaču i Ćulumu. Stavili su se iznad zakona. Jesmo li mi konc logor ovdje? Pogledajte ove divne ljude ovdje. Znamo ubice. Imenovaću ih i dalje. Biće privedeni,
ako ne pobjegnu. U četvrtak ih ja lično idem hvatati", rekao je Dragičević.

Nažalost, za razliku od Banje Luke, u Sarajevu tek nekoliko stotina duša došlo je da se pokloni Dženanu Memiću i da podršku njegovoj porodici u borbi za istinu i pravdu. Predizborni skupovi su mnogima bili važniji.


Dok se ne riješe slučajevi Dženana i Davida, nema pravde u BiH, istaknuto je na skupu u Sarajevu.

Veliki skup podške zahtjevima za pravdu za Dženana i Davida održan je i u Zenici. Građani su istaknuli kako se nadaju da će institucije konačno riješiti ove slučajeve ubistva i uraditi svoj posao.

Sutra su Opći izbori 2018. godine. Nastupila je predizborna šutnja. Izađite na izbore, izvršite građansku dužnost, i glasajte po svojoj savjesti. Zapamtite da građani imaju veliku snagu. Ipak. Pokazala je to sinoć BiH.

Ako vam je dobro, onda ništa!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije