Akademik Slavo Kukić: Zašto dogovor Izetbegovića i Čovića nije moguć

Piše: Faruk Vele
Akademik Slavo Kukić: Zašto dogovor Izetbegovića i Čovića nije moguć
Arhiv / Slavo Kukić

Akademik Slavo Kukić ocijenio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba da je otkazivanje današnjeg sastanka SDA i HDZ BiH, delegacija "dviju nacionalističkih oligarhija" jeste samo logičan nastavak priče koju pratimo od parlamentarnih izbora do danas – "natezanja, međusobnog uvjetovanja i okrivljivanja za neformiranje vlasti itd ".

Nije im interes

"Siguran sam, bez obzira što je javnosti prodana druga priča, da je toga bilo i u otkazivanju sastanka koji je zakazan za danas. No, ne čini mi se da da zbog otkazivanja najnovijeg HDZ-SDA sijela trebamo biti i specijalno zabrinuti. Jer, i da je on održan ništa se specijalno ne bi dogodilo. Naprotiv, bilo bi to još jedno iščekivanje i razočaranje javnosti, kako zbog produžavanja status quoa tako i zbog međusobnih optužbi zbog neuspjeha još jednih razgovora. Zašto moje uvjerenje da se ni na otkazanom sastanku, a ni na onima iza njega, ništa ne bi i ništa neće dogoditi – barem još neko vrijeme, a moguće i do novih izbora dakako", kaže Kukić za naš portal.

Prema njemu, postoje dvije grupe razloga tome.

"Prvo, ni Izetbegoviću ni Čoviću se, što se formiranja nove vlasti tiče, specijalno ne žuri. Jer, s njom i jedan i drugi, i njihove partije dakako, gube dio političke moći kojom trenutno raspolažu. Izetbegović će se, naime, dijela postojeće moći morati odreći u korist DF-a kao novog partnera – i u Vijeću ministara, umjesto trenutačne tri ministarske pozicije, ostati tek na jednoj. Ne isključujem, međutim, da izgubi i tu i da je, kako bi ga prikazao također dijelom bošnjačke kvote, u priču o raspodjeli moći uvuče i Lagumdžiju – i svome biračkom tijelu poslao poruku da mu je interes Bošnjaka važniji od političke moći SDA. A Lagumdžiju se može dobiti pod uvjetom da mu se prepusti u raspodjeli već dobivena pozicija ministra vanjskih poslova", pojašnjava profesor iz Mostara.

Ne žuri se, veli, ni Čoviću.

"Jer, u novoj raspodjeli i on se mora odreći dijela političke moći koju danas posjeduje u koristi članica HNS-a s kojima je zajedno išao na izbore. I stoga on istrajava na uvjetovanju koje, objektivno, dogovor odlaže na neodređeno vrijeme. Kao, moguće je formiranje vlasti na razini države – što je manevar kojim izbjegava nesporazume s Dodikom – a na federalnoj razini novoj vlasti mora prethoditi usvajanje izmjena Izbornog zakona prema zahtjevima na kojima on, i mimo svih pravila demokratskog svijeta, inzistira on sam. A protiv takvih izmjena glas dići ne smiju ni druge članice HNS jer bi time automatski zaradile epitet nacionalnih izdajnika", dodaje on.   

Ko gubi?

Dogovor između dvije partije akademiku Kukiću se ne čini mogućim i zbog činjenice da su im pozicije, s kojima se javnosti obraćaju zadnjih godinu i više dana, toliko međusobno udaljene i nepomirljive da ne vidi načina kako da ih prevladaju, a da kod svoga biračkog tijela ne izazovu razočarenje i nedoumice.

"Kako, recimo, da Čović objasni odustajanje od maksimalističkih zahtjeva u vezi s Izbornim zakonom i u formiranje vlasti uđe bez prethodnih intervencija u njemu – i to ne bilo kakvih, nego intervencija kojima se izravno intervenira u ustavnu strukturu i suštinu političkog sistema koji, pa makar koliko, danas ipak počiva na kombinaciju etničkog i građanskoga. Kako, međutim, da Izetbegović objasni svome biračkom tijelu da je prihvatio formiranje vlasti samo na državnoj razini neovisno o tome što te vlasti neće biti i na razini Federacije – a to je ono što mu je Čović htio ponuditi i na odloženim mostarskim razgovorima? Ili još gore, da prihvati izmjene Izbornog zakona koje znače dalju podjelu zemlje po etničkim šavovima, pa i – zašto ne reći i to – još jedan korak njezinoj definitivnoj disoluciji?", pita se Kukić, te zaključuje:

"I jedan i drugi su, drugim riječima, u međusobnom javnom nadmudrivanju otišli toliko daleko da ja ne vidim način kako da se iz toga izvuku a da pri tome ne budu spremni i na žestoke kritike, pa i gubljenje značajnijeg utjecaja u vlastitom biračkom tijelu. A ta vrsta spremnosti ne postoji ni u naznakama ni kod jednog ni kod drugog".

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije