Reakcije / Akademik Kukić: Građanima prodaju rog pod svijeću, Komšić ima legitimitet!

09. 10. 2018. u 13:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares:910

Akademik Akademije nauka i umjetnosti BiH prof. dr. Slavo Kukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Mostaru, odlučno je odbacio pokušaje delegitimiziranja Željka Komšića kao novog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Piše: F. V.

"Problem jer se to čini u pravilu s pozivima na poštivanje pravne države, a delegitimiranje Komšića je u izravnoj koliziji s poštivanjem pravne države. Najgore je što se govori o tome kako on ima legalitet, a nema legitimitet. To je kovanica koju je svojedobno izbacio Božo Ljubić. S tim da oni koji tu kovanicu koriste ne znaju šta znači pojam legaliteta i legitimiteta. Jer onaj tko ima legalitet, ima po defaultu, i legitimitet. To što bi se legitimitet htio izvoditi iz konstrukcija koje nekome odgovaraju, ne iz pozitivnih zakonskih propisa i Ustava, to je potpuno druga priča", naveo je Kukić.

Dodaje kako takva priča "nema veze s legalitetom i legitimitetom nego s političkom borbom koja je, također, legitimno pravo svake političke partije".

"Problem je jer se to prodaje rog pod svijeću i građanima BiH", dodao je on.

"Članovi Predsjedništva nisu doista predstavnici naroda, već su predstavnici entiteta u Predsjedništvu BiH pri čemu ih ta činjenica ih ne spori da budu kolektivni šef svih građana BiH, što se tiče Komšića", rekao je akademik Kukić.

KOMENTARI (4)