Akademik Kukić: Građanima prodaju rog pod svijeću, Komšić ima legitimitet!

Radiosarajevo.ba
Akademik Kukić: Građanima prodaju rog pod svijeću, Komšić ima legitimitet!
Arhiv / Slavo Kukić

Akademik Akademije nauka i umjetnosti BiH prof. dr. Slavo Kukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Mostaru, odlučno je odbacio pokušaje delegitimiziranja Željka Komšića kao novog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Piše: F. V.

"Problem jer se to čini u pravilu s pozivima na poštivanje pravne države, a delegitimiranje Komšića je u izravnoj koliziji s poštivanjem pravne države. Najgore je što se govori o tome kako on ima legalitet, a nema legitimitet. To je kovanica koju je svojedobno izbacio Božo Ljubić. S tim da oni koji tu kovanicu koriste ne znaju šta znači pojam legaliteta i legitimiteta. Jer onaj tko ima legalitet, ima po defaultu, i legitimitet. To što bi se legitimitet htio izvoditi iz konstrukcija koje nekome odgovaraju, ne iz pozitivnih zakonskih propisa i Ustava, to je potpuno druga priča", naveo je Kukić.

Dodaje kako takva priča "nema veze s legalitetom i legitimitetom nego s političkom borbom koja je, također, legitimno pravo svake političke partije".

"Problem je jer se to prodaje rog pod svijeću i građanima BiH", dodao je on.

"Članovi Predsjedništva nisu doista predstavnici naroda, već su predstavnici entiteta u Predsjedništvu BiH pri čemu ih ta činjenica ih ne spori da budu kolektivni šef svih građana BiH, što se tiče Komšića", rekao je akademik Kukić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije