Akademik Harry Miller mnogo doprinio razvoju matematičkih nauka u BiH

Fena
Akademik Harry Miller mnogo doprinio razvoju matematičkih nauka u BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sarajevo: Harry Miller ostavio neizbrisiv trag
Povodom smrti Harryja Millera, inostranog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) danas je u Sarajevu u prostorijama ANU-a održana komemorativna sjednica.

Akademik Harry Miller, kako je istaknuto, u svom 50-godišnjem radu dao je ogroman doprinos razvoju matematičkih nauka u Bosni i Hercegovini i ostavio neizbrisiv trag na brojnim svjetskim univerzitetima na kojima je predavao.

"Nama koji smo poznavali akademika Harryja Millera ovo 'inostrani' malo čudno zvuči jer je on za nas uvijek bio domaći, radeći zajedno sa nama na napredku ANUBiH i matematike kao nauke. Njegovom smrću akademska zajednica u BiH izgubila je velikog naučnika, profesora i humanistu", istakao je uime ANUBiH član Odjeljenja prirodnih i matematičkih nauka Dejan Milošević.

Miller je imao bogatu i razvnovrsnu akademsku karijeru. Napisao je više od 80 naučnih radova u 20 međunarodnih časopisa, u deset različitih zemalja. Ima 37 zajedničkih radova sa 24 različita koautora iz 10 različitih zemalja (Evropa, SAD i Azija).

Posebno je istaknuto da je zajedno sa svojom suprugom Nazom Tanović- Millerr i drugim kolegama neumorno radio gotovo 40 godina da dovede bh. matematiku na međunarodnu scenu.

Predavao je na 11 raznih univerziteta, uključujući University of Michigan, Bilken University (Ankara) i Bosphors University (Istanbul). Također je bio dugogodišnji profesor Odsjeka za matematiku Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Sarajevu.

"Nakon sticanja doktorata na Ilinois Institute of Tehnology, te tri godine docenture, Harry Miller se sa suprugom Nazom Tanović-Miller opredjelio 1969. godine da životni i akademski put nastave u Sarajevu. Na Odsjek za matematiku PMF unijeli su dio atmosfere američkih univerziteta", kazao je uime PMF-a Muharem Avdispahić.

Harry Miller je pomogao velikom broju mladih ljudi da započnu karijere u matematici ovdje i u inostranstvu i mnogi od njih su danas ugledni naučnici.

Dao je fundamentalan doprinos u oblasti realne analize i teorije sumabilnosti o čemu svjedoče njegova naučna djela. Bio je jedan od osnivačkih urednika časopisa Radovi matematički, sada pod nazivom Sarajevo Journal of Mathematics.

"Akademik Harry Miller bio je jedan od najboljih i najproduktivnijih stvaralaca u oblasti matematičkih nauka koji su djelovali u BiH", zaključio je Milošević.

Sahrana će se obaviti danas na groblju Grličića brdo u 12.30 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije