Ahmići: 48 sati pepela i krvi

Radiosarajevo.ba
Ahmići: 48 sati pepela i krvi
Radiosarajevo.ba / Ahmići: 48 sati pepela i krvi

Historijski muzej Bosne i Hercegovine, SENSE-CTP i Forum ZFD danas će u Ahmićima predstaviti interaktivni narativ "Ahmići: 48 sati pepela i krvi". 

Početak je zakazan za 14:15 sati u Osnovnoj školi Ahmići, a drugi dio će se održati večeras u 19 sati u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu. 

U razgovoru na promociji narativa u Ahmićima govorit će: Adnan Zec, jedan od preživjelih žitelja Ahmića, imam Mahir Husić, predstavnik ahmićke zajednice, Bob Stewart, bivši zapovjednik Britanskog bataljona UN, Mark Harmon, bivši tužilac MKSJ koji je na sudu vodio predmete vezane za zločin u Ahmićima, Mirko Klarin, direktor SENSE CTP/TJC.

Iste večeri na prezentaciji narativa u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu, osim Zeca, Stewarta, Klarina i Harmona, govorit će još Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH.

Realizaciju su podržali: National Endowment for Democracy, uz doprinos: Foruma ZFD-a.

Kao svi dosadašnji interaktivni narativi u produkciji SENSE Centra (Slučaj Kosovo, Uništavanje spomenika, Srebrenica i Oluja) i ovaj najnoviji – AHMIĆI: 48 SATI PEPELA I KRVI* - je rezultat nastojanja da se dokumentuju i učine trajno i široko dostupnim činjenice utvrđene van razumne sumnje u postupcima pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju.

U ovom slučaju radi se o činjenicama utvrđenim u sedam postupaka protiv ukupno 11 optuženih za zločine počinjene u aprilu 1993. godine u Ahmićima i drugim selima i zaseocima Lašvanske doline.

Narativ AHMIĆI: 48 SATI PEPELA I KRVI se sastoji od 6 video storija koje, pored iskaza svjedoka i očevidaca zločina sadrže i dokumentarne snimke i fotografije nastale u vrijeme zločina:

PROLOG: Put koji je, od početka raspada Jugoslavije, vodio do masakra u Ahmićima;

OTKRIĆE ZLOČINA: Šta su Britanski “plavi šljemovi” i drugi međunarodni posmatrači zatekli u Ahmićima nekoliko dana nakon masakra;

ZLOČIN U TOKU: Preživjeli mještani Ahmića opisuju kroz kakav su pakao oni i njihovi najbliži prolazili 16. aprila 1993.

PRIZNANJE KRIVICE: Šta su, pred Tribunalom u Hagu i Sudom BiH u Sarajevu priznala dvojica učesnika u napadu na Ahmiće;

- PORICANJE I PRIKRIVANJE ZLOČINA: Napori političkog i vojnog vođstva HVO i tadašnjih hrvatskih vlasti da se -prikriju dokazi o počinjenim zločinima i onima koji su za njih odgovorni;

SUDSKI EPILOG: Činjenični i pravni nalazi iz presuda osuđenim za zločine u Ahmićima i Lašvanskoj dolini.

Svaka video storija praćena je izborom vojnih, političkih i drugih dokumenata, koji su uvedeni u dokaze tokom suđenja za zločine u Lašvanskoj dolini.

Među njima je i video-vinjeta “IN VINO VERITAS” u kojoj bivši pokojni britanski političar Paddy Ashdown opisuje kako je nastala čuvena mapa podjele Bosne i Hercegovine, koju je bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman nacrtao na jelovniku banketa održanog u Londonu 6. maja 1995., u čast 50. godišnjice savezničke pobjede u Evropi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije