Dr. Ahmić objasnio kako i zašto je dao ostavku, odgovorili i iz Naroda i pravde

Radiosarajevo.ba
Dr. Ahmić objasnio kako i zašto je dao ostavku, odgovorili i iz Naroda i pravde
Foto: Akaz.ba / Dr. Muhamed Ahmić

Muhamed Ahmić, direktor Psihijatrijske bolnice Kantona Sarajevo (Jagomir, žarg.) podnio je ostavku na ovu poziciju jer, kako kaže, "ne želi da ga smjenjuju ljudi - smatra da je dobro radio posao i da nema razloga za smjenu".

Ahmić je komentirao pojedine najave da će ga smijeniti, kako ih naziva, "nova vladajuća politička većina u Kantonu".

"Da se razumijemo, oni imaju pravni osnov za moju smjenu, jer Izvještaj nije usvojen na Skupštini KS. Ne žalim za ovom funkcijom, volio bih da novi direktor bude neko iz bolnice, a zahvljajujući populističkim mjerama Elmedina Konakovića (trenutno predsjedavajućeg Skupštine KS, op.a.) kao prethodnog premijera, plata direktora u bolnici je manja od plate doktora, tako da ja odoh na veću platu", kazao je Ahmić za Radiosarajevo.ba.

Iz stranke Narod i Pravda također su reagovali su istupe Ahmića, koji je ranije kazao kako je podnio ostavku da bi izbjegao smjenu usljed stranačke raspodjele institucija. Oni navode da je dr. Ahmić naveo nekoliko neistina.

Kantonalno Povjereništvo Naroda i pravde Kantona Sarajevo navodi kako je Muhamed Ahmić na poziciju direktora delegiran ispred Bosanske stranke (BOSS).

„Čudi nas da je Ahmić odjednom zaboravio kako je i ispred koga delegiran na ovu poziciju. Naše vizije i vizija BOSS-a i Muhameda Ahmić se ne poklapaju, a potpuna je neistina da je mjesto direktora 'pripalo' bilo kojoj organizaciji Naroda i pravde“, navodi se u saopćenju Naroda i pravde.

Ipak, doktor Ahmić kaže da imenovanje tada nije bilo ništa drugačije od imenovanja sada.

“Ja sam došao na mjesto direktora bolnice, kada je preminuo kandidat BOSS-a. Vidio sam ja da mnogi komentari idu u smjeru, kako sam ja došao na tu poziciju, a sve i da je tačno to ne znači da je ispravno. Ne slažem se sa ovakvim izborom”, rekao je Ahmić i dodao:

Imao sam sastanak s Konakovićem i Elvedinom Okerićem u zgradi Vlade Kantona Sarajevo u njegovoj kancelariji u 12 sati, 31. jula ove godine, što imam zabilježeno u svom planeru”, komentirao je on sastanak na kojem mu je, kako on tvrdi, rečeno o raspodjeli pozicija.

Iz Naroda i pravde podsjećaju da je u nedjelju u Domu mladih predsjednik ove stranke Elmedin Konaković najavio kako će se laži, podvale i podmetanja protiv Naroda i pravde nastaviti iz dana u dan jer postoji značajan otpor pojedinih direktora, imenovanih funkcionera i stranačkih poltrona.

„Takvima koji pokušavaju da 'prelete' samo da bi zadržali svoje pozicije smo odavno poručili da nisu dobro došli. Takvi se nude svakoj novoj vladajućoj koaliciji, ali mi ih ne želimo. Mi ćemo i dalje javno predstavljati kadrove koje delegiramo kako bi javnost mogla pratiti njihov rad i ocjenjivati ih sukladno postignutim rezultatima“, navode se iz NiP-a.

Ahmić ističe da nije rekao ništa što nije istina, te dodaje da nije podnio ostavku da bi se podigla politička prašina.

“Neko ko me bude zamijenio, poželit ću mu dobrodošlicu, upoznati ga s radom bolnice i to je to. Ostavku sam htio da podnesem, odmah kada nije usvojen izvještaj iz moralnih razloga, ali tada su mi rekli - neka nemoj”, rekao je Ahmić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije