Ahmedbegović-Pjano: Glaukom je moguće prevenirati redovnim pregledima

J. Ć.
Ahmedbegović-Pjano: Glaukom je moguće prevenirati redovnim pregledima
Povodom obilježavanja "Svjetske sedmice glaukoma", razgovarali smo sa specijalisticom oftalmologije Melisom Ahmedbegović-Pjano koja je u razgovoru za Radiosarajevo.ba otkrila detalje o tom oboljenju kao i o načinima kako se može trajno izliječiti.
Melisa Ahmedbegović-Pjano - undefinedFOTO: Facebook / Melisa Ahmedbegović-Pjano

Glaukom je očna bolest kod koje dolazi do oštećenja vidnog živca i propadanja vidnog polja.

"Propadanje vidnog polja najprije se dešava na periferiji, tako da pacijenti najčešće ne primijete nikakave simptome. Nažalost, kada dođe do propadanja u centralnom dijelu vidnog polja i odrazi se na vidnu oštrinu to je već uznapredovala faza", rekla je na početku razgovora za naš portal.

Istaknula je kako je vid jako bitno redovno kontrolirati i onda kada mislimo da je sve uredu ili obaviti ljekarski pregled čak i na neke bezazlene simptome koje se mogu javljati u početnim fazama nastanka glaukoma - kao što su suzenje očiju, osjećaj umora kao i česte promjene dioptrije koje pacijenti gotovo uvijek zanemaruju i pripisuju drugim uzročnicima.

Ilustracija - undefinedArhiv: Ilustracija

"Jedina prevencija su redovni pregledi, a naročito trebaju o tome voditi računa osobe koje imaju bliskog srodnika u porodici koji već ima ovu bolest, zatim hipertenziju, visoku minus ili plus dijoptriju te osobe s dugogodišnjim dijabetesom. Kod ovih stanja dolazi do oštećenja cirkulacije i samim tim do degenerativnih promjena na oku koje mogu biti povezane s glaukomom", pojasnila je Ahmedbegović-Pjano.

Glaukom se najčešće dijagnosticira osobama starije životne dobi, ali zapravo ne bira te od njega mogu oboljeti novorođenčad, djeca i mladi.

"U starijoj životnoj dobi dolazi do degenerativnih promjena na tkivima i cijelom organizmu. Degenerativne promjene na oku sprečavaju oticanje očne vodice te dolazi do povećanog očnog pritiska", kazala je naša sagovornica.

 Povišeni očni pritisak predstavlja najveći rizik za nastanak glaukoma.

"Terapija je, ako govorimo o primarnom glaukomu, upotreba kapi (monoterapija) ili kombinovana terapija, tj. više kapi. No, ako to ne pomaže onda se pribjegava operativnom zahvatu", istaknula je Ahmedbegović-Pjano.

Operativni zahvat, kako je kazala, nije kompliciran, međutim, zbog određenih promjena koje se poslije toga mogu javiti na oku ostavlja se kao posljednje rješenje.

oko.jpg - undefinedPixabay/Ilustracija

S obzirom da se bavi jednim od najosetljivijih organa na našem tijelu, na pitanje da li naši građani dovoljno brinu o svojim očima, posebno u ovom vremenu povećanog gledanja u ekrane, odgovara:

"Nakon apela koje oftalmolozi često upućuju, osviještenost stanovništva i briga o očima značajno je povećana u odnosu na raniji period, ali to u svakom slučaju nije dovoljno. I dalje se treba raditi na tome da se počinjemo brinuti i raditi preventivne preglede prije nego se nešto dogodi, te smatram da se treba nastaviti apelirati, jer je svakako mnogo bolje spriječiti nego liječiti kada se već pojavi oboljenje."

Na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba Melisa Ahmedbegović-Pjano je istaknula kako je glaukom nemoguće prevenirati osim sviješću i redovnim preventivnim pregledima pa čak i onda kada je sve u redu, a pogotovo kada je pacijent kandidat u smislu gore navedenih rizikofaktora.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije