Šestmilijarditi stanovnik Zemlje proslavio rođendan u Visokom: Adnane, sretno!

Enes Hodžić
Šestmilijarditi stanovnik Zemlje proslavio rođendan u Visokom: Adnane, sretno!
Prije tačno 17 godina Bosna i Hercegovina bila je počašćena posebnim priznanjem i rođenjem Adnana Mevića, šestmilijarditog stanovnika planete Zemlje.

Adnan, koji je rođen 12. oktobra 1999. godine u sarajevskom Kliničkom centru, danas proslavlja svoj 17. rođendan i 17 godina časti da nosi titulu šestmilijarditog stanovnika naše planete. Rođen od majke Fatime, ovaj mladi bh. državljanin postao je jedna od značajki naše države po kojoj je Bosne i Hercegovina postala poznata u svijetu.

Tog 12. oktobra prije 17 godina tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Annan ukazao je Adnanu posebnu čast, proglasivši ga prvim dječakom koji je svjetsku populaciju upotpunio na šest milijardi.

Danas Adnan, koji je dobio ime po bivšem generalnom sekretaru UN-a, s majkom živi u Visokom, gdje pohađa Srednju ekonomsku školu u Mješovitom srednjoškolskom centru "Hazim Šabanović", a najviše mu je, kaže, žao što bez oca Jesenka, koji je preminuo prije četiri godine, proslavlja rođendan.

Nekoliko delegacija i veliki broj Adnanovih prijatelj danas se, kao i svake godine, okupio u njegovom skromnom domu kako bi s njim proslavili njegov rođendan.

„Svakodnevno se dešava da me neko prepozna kao šestmilijarditog stanovnika i veoma mi je drago što se to dešava. Nedavno sam, tako, boravio u posjeti Real Madridu, gdje sam upoznao svog idola Cristiana Ronalda i veoma sam zahvalan ljudima u klubu koji su me dočekali i ugostili“, kazao je Mević za portal Radiosarajevo.ba.

Adnan ide u treći razred Srednje ekonomske škole, a dalje planira nastaviti studirati - Ekonomski fakultet.

Kako nam je kazao, rođendani mu uvijek budu posebni dani – niti jedna rođendan nije isti, na svakom upozna neke nove ljude... Dodao je da mu je titula „šestmilijarditog“ stanovnika naše planete donijela neka mjesečna primanja, da ga javnost zna, da svijet zna da se rodio u BiH i da živi u Visokom, „da sam možda poznat u nekim dijelovima svijeta“...

„Našao sam i petmilijarditog stanovnika na Facebooku i nekoliko sam puta pokušao da stupim s njim u kontakt“, kazao nam je Mević, a sedammilijardita stanovnica Danica May Camacho, s Filipina, rođena je prije pet godina.

„Nakon mog 18. rođendana će sve biti drugačije i nemam nekih želja, sve su mi se većinom ispunile i želim samo da smo živi i zdravi, a vidjet ćemo za godinu šta će se desiti i kako će se stvari odvijati“, poručio je za kraj.

Rođendanu su prisustvovale delegacije Općine Visoko i Grada Sarajeva.

"Gradu Sarajevu je prije 17 godina pripala čast da se kod nas rodi šestmilijarditi stanovnik. Tada smo preuzeli obavezu da stipendiramo dijete do kraja školovanja i mi to ispunjavamo onako kako možemo. Nadam se da će Grad Sarajevo organizovati njegov 18. rođendan i mislim da je on učinio čast glavnom gradu naše domovine te se nadam da se Adnanovo ime neće spominjati samo 12. oktobra", izjavio je Ramiz Kadić, pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje sport i kulturu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije