Crno-bijela ljubav Neretve i Starog: Zaboravljeni snimak Mostara iz 1968. godine

L. R.
Crno-bijela ljubav Neretve i Starog: Zaboravljeni snimak Mostara iz 1968. godine
PrtScr / Admiral i Stari most

Danas je jedan od najemotivnijih dana u našoj zemlji. Dan kada se sjećamo da je produžena ruka nečovjeka povukla polugu u tenku koji je stajao na brdu Stotina, pa ispalio, činilo se, stotinu projektila sve dok okamenjeni polumjesec turskog neimara nije srušen u svoju ljubljenu rijeku Neretvu.

Priča je to, dakako, o rušenju Starog mosta i pucnju u srce samog Mostara. No, uskrsnuo je Stari, u inat kukavici koja će poslije skočati svoj život u sudnici, a koja je poslije rušenja Mosta, kazala: "Više mi vrijedi jedan mali prst mog vojnika, nego Stari most", grmio je general Slobodan Praljak.

Vjerovatno ste se danas podsjetili onih najgorih snimaka rušenja, priče o heroju koji je zbog istine izgubio sve...no, mi vas želimo vratiti i u jedno drugo vrijeme. Ono u kojem su se Mostarci dijelili samo na dobre i odlične plivače i skakače.

Bilo je to ljeto 1968. Juli i prvo formalno takmičenje u skokovima sa Starog mosta.

Zahvaljujući Sutjeska filmu te Šefki Pašiću i Mehi S. Fehimoviću, koji su tog ljeta snimili film Admiral, i danas možemo vidjeti kako je izgledao hercegovački kralj prije ravno 50 godina.

Avlije koje skrivaju vrtove ruža i zumbula, čegrtaljke u dječijim rukama i Neretva i njen Stari, u ljubavi s Mostarcima.

Bio je to dan kada se u Mostaru birao Admiral - tako se zvao pobjednik skokova i plivanja. Admiral koji nema svoj brod, nema svoje mornare ni zastave, nema uniformu sa epoletama. A, opet Admiral.

"Sve rijeke samo jednom se ulijevaju, samo Neretva dva puta. Jednom u srce Mostara i jednom u more", kazuje narator filma, a mi vas pozivamo da nam se pridružite na putovanju u prošlost:

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije