Bh. inovator patentirao mašinu koju nisu uspjeli izgraditi ni Amerikanci

Radiosarajevo.ba
Bh. inovator patentirao mašinu koju nisu uspjeli izgraditi ni Amerikanci
Abdulah Smajlović, inovator iz Srebrenika, dugi niz godina uspješno se bavi proizvodnjom i unaprijeđivanjem inovativnih mašina za preradu voća i povrća, a ovih dana predstavio je patent koji nisu uspjeli napraviti niti u SAD-u, niti u Južnoj Koreji.

Riječ je o mašini za iskoštavanje suhih šljiva, prvoj ovakve vrste koja je napravljena u BiH, a za realizaciju ovog projekta bile su mu potrebne čak tri godine. Tačnije, njegova mašina vadi koštice iz suhih šljiva, piše Bportal.

"Mašine za vađenje koštica pojavile su se tek prije pet godina u SAD-u i Južnoj Koreji, ali prema iskustvima prerađivača iz našeg regiona, njihovi konstruktori nisu uspjeli riješiti problem kako spriječiti drobljenje koštica. Ja sam uspio otići korak dalje u iznalaženju inovativnih rješenja, tako da moja mašina u procesu obrade uspješno odvaja koštice od voća, bez bilo kakvih zastoja i oštećenja", ističe Smajlović.

Ova mašina djelo je njegovih ruku, koje su uspjele pronači inovativna rješenja, te ugraditi najsavremenije senzore, kamere i ostalu elektroniku za mehatroničko upravljanje. Prva testiranja su pokazala da ova mašina za osam sati može iskoštiti gotovo 500 kilograma suhih šljiva.

“Mašina je konstruirana tako da je mogu koristiti i paraplegičari i druge osobe s invaliditetom, što pruža priliku za zapošljavanje ove osjetljive kategorije stanovništva. Prva zvanična prezentacija novog patenta bit će upriličena na predstojećem Sajmu šljive u Gradačcu, a nakon toga kreće njena isporuka zainteresiranim prerađivačima”, objašnjava Smajlović.

Inače, on se već 40 godina bavi inovacijama, a do sada je prijavio pet patenata i čak 58 tehničkih rješenja u oblasti metalske i prerađivačke industrije. Svoje inovacije izlagao je na sajmovima u Moskvi, Seulu, Strassbourgu, Parizu, Nirnbergu, Ženevi, Ljubljani, Zagrebu, ali i u gradovima BiH, a većina ovih sajmova donijela mu je brojna zlatna i srebrena odličja.

Dobitnik je u posebnog priznanja Udruženja privrednika Ruske Federacije i Asocijacije privrednika Francuske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije