Pacijenti se muče s alergijama, ljekari poslali ključne poruke

J. Ć.
Pacijenti se muče s alergijama, ljekari poslali ključne poruke
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / AAA konferencija u Sarajevu

U Sarajevu je danas održana prva konferencija koja je okupila pacijente i ljekare na jednom mjestu koji su govorili o alergijama (nutritivnim i inhalatornim), atopijskom dermatitisu, alergijskom rinitisu, astmi i zdravoj prehrani.

Intervju s povodom: Alergični na polen trebaju biti posebno oprezni...

 Direktor ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, dr. Victor Olsavszky uputio je danas ključne poruke koje su vezane za alergije, a posebno za astmu i polen.

"Danas posebno želim istaknuti da polen, koji je u zraku u periodu kada biljke cvjetaju, u posljednjih 30 godina povećala se i do 20 dana trajanja. Smatram da su za to direktno vezane klimatske promjene“, rekao je za portal Radiosarajevo.ba Olsavszky.

AAA konferencija u Sarajevu - undefined dr. Victor Olsavszky (Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba)

Ono na šta želi posebno skrenuti pažnju jesu respiratorne bolesti.

"Glavni uzrok tome su loši uvjeti za življenje, loša kvaliteta zraka u kojima se nalaze mikrogranule štetnih materija pored poleni koja najviše uzrokuje respiratone bolesti", kazao je Olsavszky.

Sanela Radončić jedna je od pacijentkinja koja se godinama bori s alergijama.

„Jedna sam od pacijenata s alergijom, alergijskom astmom, atopijskim dermatitisom i alergijskim rinitisom. Na žalost, imam sve te probleme koji su se kod mene javili padom imuniteta. Današnja konferencija mi je jako bitna, jer svi mi koji imamo ove probleme svakodnevno imamo i nova pitanja koja ne možemo postaviti nikome osim onima koji su zaista stručni u ovoj oblasti, a danas su svi tu na jednom mjestu", kazala nam je Radončić.

AAA konferencija u Sarajevu - undefinedFoto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: AAA konferencija u Sarajevu

Konferenciji su danas prisustvovali ljekari, pacijenti i studenti završne godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu, a predavači su bili prof. dr. Zehra Dizdarević, prof. dr. Ediba Saračević, prof. dr. Almira Hadžović-Džuvo i prof.dr. Faruk Alendar.

AAA konferencija je nastala iz potrebe za provjerenim informacijama te sa namjerom promoviranja svjetskih-zdravstvenih trendova kada je riječ o ovim oboljenjima

Konferenciju su podržali Svjetska zdravstvena organizacija, Opća bolnica Abdulah Nakaš i Federalni zavod za javno zdravstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije