A sad, adio!

Radiosarajevo.ba
A sad, adio!
Arhiv / Miliorad Dodik i Željka Cvijanović

Veliki uspjeh Amela Tuke, koji je postao najbrži čovjek Evrope, historijska pobjeda Novaka Đokovića na Wimbledonu, ali i "vitalni nacionalni interes srpskog naroda" za izgradnju Pelješačkog mosta (!?), obilježili su proteklih sedam dana.

Priredio: Faruk Vele

Nažalost, zabilježene su brojne nesreće koje su odnosile mlade živote, a ovaj svijet je napustilo i nekoliko poznatih javnih ličnosti iz BiH i regiona. Politička scena i dalje je bila napeta, ali je i ponudila stanovita rješenja, te je formirana vladajuća većina na razini Federacije BiH.

Raspravljalo se o Pelješkom mostu, ali ne i o Vranduku čija rekonstrukcija svakodnevno pričinjava milionske štete. U regionu je bio francuski predsjednik Emmanuel Macron, a ni u svijetu nije bilo mira...

Milorad Dodik danas predaje dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željku Komšiću, koji najavljuje mnogo veći angažman kolektivnog šefa države.

Ovo su ljudi i događaji koji prema mišljenju Radiosarajevo.ba su obilježili proteklu sedmicu.

Sve naše rupe - Subota, 13. juli

Članice udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, u okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a Srebrenica“ iz jula 1995. godine, u subotu su posjetile mjesta gdje su njihovi najmiliji ubijani, te polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odaju počast nevinim žrtvama.

Preživjele žrtve rata i genocida obilaze mjesta gdje su ubijani njihovi najmiliji

Članice udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, u okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a Srebrenica" iz jula 1995. godine, danas posjećuju mjesta gdje su njihovi najmiliji ubijani, te polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odaju počast nevinim žrtvama.

U okviru Projekta izgradnje magistralne ceste M-17.3 Neum - Stolac, u subotu je konačno probijen tunel Žaba (Hutovo) dužine 970 metara. Vrijednost ugovora je 23.057.197,66 maraka s PDV-om.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo - Srđan Mandić prije dvije sedmice začepio je rupu na zidu korita Miljacke nakon intervencije građana.

Naknadno je utvrđeno da ta rupa ima svoju svrhu i da nije slučajno na tom mjestu!? Naime, rupa je namijenjena za ispust vode u slučaju bujica i povećanog vodostaja. Grešku ministra Mandića na svom Facebook profilu komentirao je i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo - Elmedin Konaković.

U subotu je kod Stoca otkriveno spomen-obilježje 17-godišnjoj Senidi Kaplan koju su 13. jula 1993. godine ubili pripadnici HVO-a. Riječ je o jednoj od prvih žrtava udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) u tom dijelu BiH.

O nevjerovatnoj činjenici da u Mostaru već 11 godina nisu održani izbori, te kako to utječe na život građana grada na Neretvi za Radiosarajevo.ba je govorila aktivistica Amna Popovac.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj podržao je inicijativu bošnjačke koalicije "Vakat" na Kosovu da se u Prištini otvori kancelarija za saradnju i vezu Kosova i Bosne i Hercegovine. Koalicija "Vakat" je taj zahtjev iznijela Haradinaju tokom sastanka povodom godišnjice genocida u Srebrenici.

Na lokalitetu Trebevića dogodila se saobraćajna nesreća, kada je četverocikl udario u stijenu. U subotu su se o ovom udesu oglasili i iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, s više detalja o svemu. Otkriveno je i ko se vozio na četverociklu.

Šaban Ljumić, osnivač poznate slastičarne Palma, umro je u subotu u Sarajevu u 79. godini, od posljedica moždanog udara.

 

U sali Kulturnog centra u Bihaću održana je komemorativna sjednica povodom smrti Mirze Sadikovića, istaknutog krajiškog novinara i publiciste.

Pisali smo i o pozadini priče o „slavnoj ogradi“ u Travniku.

Prenijeli smo, također, zanimljivu vijest o tome kako je „pao“ jedan Bosanac u Njemačkoj.

A u Hrvatskoj je padao grad veličine lješnjaka.

Pred skoro deset hiljada ljudi, ljudi, u ritmu omiljenih hitova, sarajevski bend Helem Nejse otvorio je drugu noć OK Festivala koji održava na Tjentištu. Naša Vesna Andree Zaimović je bila na mjestu događaja.

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka, u Monacu je učestvovao na još jednom mitingu Dijamantske lige. Nakon šestog mjesta u Lozani i najboljeg rezultata sezone,  Tuka je u novoj trci na 800 metara popravio najbolji rezultat sezone i postao najbrži Europljanin ove sezone u utrci na 800 metara sa vremenom 1:43.62. Iza sebe je ostavio Poljaka Adama Kszcota (1:44.69) i Britanca Jakea Wightmana (1:45.08).

Nogometni trener i nekada slavni evropski nogometaš Siniša Mihajlović odlučio je da prekine profesionalnu karijeru kako bi se liječio od ozbiljne bolesti.

Pjanić uz legendarnog Mihajlovića: Pobijedi i ovu!

Siniša Mihajlović je danas održao press konferenciju na kojoj je otkrio novinarima da boluje od leukemije. Siniša Mihajlović otkrio da boluje od leukemije: Dobit ću ovu bitku! Vijest o bolesti legendranog nogometaša pogodila je sve ljubitelej ovog sprota, a podrška dolazi sa svih strana.

Đoković za historiju - Nedjelja, 14. juli

Nedjelja, 14. jula, bila je, zaista, prokleta. Brojne tragedije, smrtni slučajevi, nesreće... obilježile su taj dan.

Srbijanski reprezentativac i košarkaš Crvene zvezde Ognjen Kuzmić doživio je tešku saobraćajnu nesreću na magistralnom putu Banja Luka – Prijedor.

Sve o teškoj nesreći kod Prijedora čitajte OVDJE.

Fudbalski klub Polet Elezagići na svojoj Facebook stranici objavio je tužnu vijest.

Naime, preminuo je i legendarni fudbaler kluba koji se takmiči u Opštinskoj ligi Gradiška, Jovica Despotović. Kako je objavljeno, ovaj sportista je umro na terenu!

I ova nedjelja je odnijela dvije osobe koje su obilježile kulturni, muzički i društveni život našoj prostora.

Osnivač i idejni vođa legendarne grupe "Ambasadori" Slobodan Vujević Vuja preminuo je u nedjelju. Ovo je na svom Facebooku objavila Jasna Gospić.

Također, u Beogradu je umrla legendarna voditeljia Televizije Beograd Danka Novović. Ona je preminula u bolnici na Bežanijskoj kosi u 76. godini.

 Nesreća je bilo dosta i u svijetu.

Devet osoba poginulo je u nedjelju u padu malog turističkog aviona na sjeveru Švedske. Preživjelih, nažalost, nije bilo.

Nezapamćena tragedija desila se u subotu navečer u njemačkom Balderschwangu (Allgäu) na granici s Austrijom.

U bizarnoj saobraćajnoj nesreći proteklog vikenda ugasio se život voditeljice, YouTuberice i zvijezde Instagrama Emily Hartridge.

Dvoje djece povrijeđeno je u nesreći koja se dogodila na željezničkoj stanici u Konjicu. Nesreća se dogodila oko 16 sati. Djeca su se igrala na vagonu koji su se nalazili na željezničkoj stanici u Konjicu, kada je došlo do kvara na vagonu. Jedno dijete je teško povrijeđeno, te je prebačeno u Sarajevo, a drugo je ostalo na liječenju u Konjicu.

Povodom obilježavanja najvažnijeg nacionalnog praznika u Francuskoj, Dan pada Bastille, u Parizu je upriličena vojna parada. Francuski predsjednik Emmanuel Macron pokazao je na paradi povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje odbrambene kapacitete Evropske unije (EU) isticanjem u prvi plan evropsku vojnu saradnju. 

Od ostalih političkih vijesti vrijedi izdvojiti da se Hrvatski narodni sabor se počeo raspadati.

Na sastanku proširenog predsjedništva Hrvatske nazavisne liste (HNL) održanog u Tomislavgradu donesena je jednoglasna odluka o istupanju HNL-a iz Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BiH).

U intervjuu za Radiosarajevo.ba Josip Perić, čelnik HNL-a, otvoreno je govorio o razlozima istupanja iz Čovićevog saveza.

 

Stela Milanović (1964.), Banjalučanka, za kojom je u decembru prošle godine raspisana potjernica predala se u prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u pratnji advokata.

Potjernica za Milanović raspisana je 31. decembra prošle godine, istovremeno kada i za Davorom Dragičevićem i još nekoliko osoba, članova grupe Pravda za Davida.

Za Radiosarajevo.ba je govorila poslanica Skupštine Kosova Duda Balje.

Edin Osmić, popularni Edo Maajka, dao je intervjuu našoj Vesni Andree Zaimović.

Novak Đoković ispisao je nove stranice sportske historije. Najbolji teniser današnjice je pobjedom nad Rogerom Federerom rezultatom 3:2 u setovima peti put osvojio Wimbledon. Prvi i treći teniser svijeta odigrali su spektakularan meč koji je trajao pet sati.

Zašto je Đoković pojeo komad trave nakon pobjede na Wimbledonu

Neobična tradicija, traje još od kada je Đoković osvojio svoj prvi Wimbledon 2011. godine. Đoković je nakon meča kazao da je uvijek sanjao da osvoji Wimbledon i kada je konačno uspio kazao je da je želio da proslavi na sebi svojstven način. "To je neka vrsta tradicije očigledno.

Prenijeli smo koliko je Đoković zaradio pobjedom na Wimbledonu.

Đoković je otkrio i dva cilja do kraja karijere.

Macron u Beogradu - Ponedjeljak, 15. juli

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron posjetio je Beograd. On je u ponedjeljak je svečano dočekan ispred Palate Srbija u Beogradu, uz najviše državne počasti i intoniranje himni dvije države. On je prvi šef francuske države u Srbiji poslije 18 godina.

Nakon sjednice tzv. Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Mostaru, novinarima se obratio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Čović je odgovarao na pitanja novinara, a najviše njih se odnosilo na stanje u mostarkom Aluminiju.

Čović izašao pred novinare: Ja nikog nisam zaposlio u Aluminij

Nakon sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Mostaru, novinarima se obratio predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Čović je odgovarao na pitanja novinara, a najviše njih se odnosilo na stanje u mostarkom Aluminiju. „Čini mi se da je šteta napravljena i da je ona nesaglediva, sagledat ćemo je i provjerit ćemo šta se radilo u proteklih 20 godina.

Radiosarajevo.ba je donio garifku u kojoj detaljno govori o usponu i padu Aluminija.

Čovićev HNS se nastavio osipati. Ukupno četiri stranke napustile su ovo udruženje.

Odlazak ljekara u inozemstvo, strah od mogućnosti da nas neće imati ko liječiti, odlazak kvalitetnih ljekara u penziju samo su neki od brojnih problema koje zabrinjavaju građane Bosne i Hercegovine kada je u pitanju zdravstvo. Istraživali smo

Ne želimo još jednog monstruma u Sarajevu, betonske džungle ne rađaju zdrave mozgove - riječi su kojima su neki od građana komentarisali na burnoj javnoj raspravi Nacrt odluke urbanističkog projekta općine Novo Sarajevo za prostor 'Strojorada' u naselju Grbavica.

Horor u Srbiji. Porodična svađa u Knjaževcu se pretvorila u krvavi pir Nenada Ronića (63) koji je hicima iz pištolja ubio zeta i unuka, teško ranio snahu i drugog unuka, a onda pobjegao iz dvorišta porodične kuće u kom je počinio zločin.

Objavili smo identitet muškarca koji se vozilom luđački zabio u automobile na naplatnim kućicama.

Dvadesetčetverogodišnji muškarac izvršio je samoubistvo u Derventi.

U Drežnici kod Mostara policija uhvatila lovokradice na djelu.

Škotski bend Franz Ferdinand,  glavni headliner ovogodišnjeg OK Festa. Frontman grupe Alex Kapranos dao je ekskluzivnu izavju za Radiosarajevo.ba.

Naša Semra Hodžić nastavila je svoj serijal o starim bosanskim gradovima. Ovaj put objavili smo priču o Čajangradu.

Edin Džeko odlazi iz Rome. Odlazak Dijamanta  iz rimskog kluba raskrinkali su novinari Tuttomercata koji su na svojoj Facebook stranici objavili fotografiju kako se na dresu Rimljana štampa devetka, ali iznad nije ime Džeke, već Gonzala Higuaina

Titulu Đokoviću u ruke je dala vojvotkinja od Cambridgea Kate Middleton, a na društvenim mrežama se nakon meča pokrenula rasprava - zbog čega se Đoković naklonio vojvotkinji Kate, a Federer nije.  

Muke po Vranduku - Utorak, 16. juli

Održana je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Formirana je nova, dugo najavljivana većina, koju predvode SDA i HDZ BiH. Nakon pojedinačnog izjašnjavanja zastupnika, potvrđen je izbor novog predsjedavajućeg ovog Doma Mirsada Zaimovića (SDA). Prethodno je smijenjen Elvir Karajbić iz SDP-a.

Nova većina trebala bi imati 66 od 98 federalnih zastupnika. Riječ je o 27 zastupnika SDA, 16 zastupnika HDZ-a BiH i stranaka okupljenih u HNS-u, devet zastupnika DF-a i jedan zastupnik GS-a, osam zastupnika SBB-a, tri odmetnuta zastupnika Nezavisnog bloka i dva zastupnika HDZ-a 1990.

Nova većina je krenula ambiciozno. Na sjednici Predstavničkog doma usvojen je Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica kojeg su podržala 73 zastupnika, kao i rebalans budžeta, te izdvojena sredstva za brzu cestu kroz Lašvansku dolinu.

Predsjedništvo BiH na sjednici u utorak je preglasavanjem, s dva glasa za i jednim protiv, donijelo zaključak kojim se Hrvatsku poziva da zaustavi izgradnju mosta Pelješac te da razgovorom riješi sva otvorena pitanja jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

Ukoliko se to ne dogodi, BiH će pokrenuti postupak mirenja, a ukoliko bude potrebno, pokrenut će postupak pred Međunarodnim sudom za pravo mora. Za takav zaključak glasali su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović, dok je predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik bio protiv toga.

Osim vitalnog nacionalnog interesa, Dodik je zaprijetio visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku šta će učiniti ako ovaj namatane zakon o zabrani negiranja genocida.

Opet Dodik: Ako Inzko donese zakon o negiranju genocida, neka računa na referendum

Nakon održane sjednice Predsjedništva BiH medijima se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekavši da ako visoki predstavnik BiH Valentin Inzko donese zakon o zabrani negiranja genocida, neka računa na referendum o statusu RS.

Europski parlament je danas za predsjednicu Europske komisije potvrdio Ursulu von der Leyen, dosadašnju ministricu odbrane Njemačke.

Zagrebački Nacional objavio je opširan tekst o dešavanjima u mostarskom Aluminiju, tvrdeći da su iz kompanije izvučeni milionski iznosi.

U vrijeme kada u Srbiji kulminira kampanja negiranja genocida u Srebrenici, podsjetili smo javnost da ni sami akteri monstruoznih zločina nisu krili ono što su radili.

U Hrvatskoj se nastavila antibosanska kampanja koja je ovog ljeta donekle kulminirala.

Naš Naim Kavazić istraživao je kada će biti završena rekonstrukcija tunela Vranduk, što zadaje brojne muke bh. građanima.

57-godišnji muškarac poginuo je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u mjestu Kabilići kod Livna.

Jedan oglas iz Bosne i Hercegovine nasmijao je cijelu BiH.

Oglas za prodaju BMW nasmijao je cijelu BiH: Inače auto je magnet za policiju

Ovaj na prvi pogled jednostavni oglas za prodaju automobila nasmijao je cijelu BiH. Naime, vlasnik automobila uspio je spojiti oglas za prodaju automobila i ispovijest. Oglas dužine pismene zadaće s emocijama ispunjenim sadržajem je postao hit na OLX-u.

Građani Dobrinje u Sarajevu bili su šokirani pojavom zmija u blizini stambenih zgrada.

Slovenski mediji nedavno su objavili vijest da je Ognjen Gajić, bosanskohercegovački i američki ljekar intenzivne njege, pulmolog, univerzitetski profesor i bivši član benda Zabranjeno pušenje, jedan od vodećih ljekara na slavnoj klinici Mayo u SAD-u. Gajić je ekskluzivno govorio za naš portal.

U Mostaru zatrpanom smećem jedan Norvežanin je dao primjer za svaku pohvalu.

Primjer svima: Norvežanin na godišnjem u Mostaru čistio kontejnere u kvartu

Svake godine posjećuje Mostar u kojemu i ovo ljeto provodi sedam dana svoga godišnjeg odmora. Furo je bio nemalo iznenađen količinom smeća u svome mostarskom kvartu, pa je odlučio sam donekle popraviti komunalnu situaciju. Barem oko kvartovskog kontejnera.

Nakon historijske pobjede Novaka Đokovića na Wimbledonu, njegov otac Srđan uputio je snažnu poruku regionu.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci ostvarila je treću pobjedu na Evropskom prvenstvu u Budimpešti.

Čiji je interes Pelješac? - Srijeda 17. juli

Nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u utorak je izgradnju mosta Pelješac proglasio vitalnim nacionalnim interesom srpskog naroda u BiH i time, najvjerojatnije, te onemogućio tužbu Bosne i Hercegovine protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom za prava mora, zagrebački mediji su istražili pozadinu borbe lidera SNSD-a za "hrvatsku stvar".

Povodom pisanja hrvatskih medija, za Radiosarajevo.ba je govorio član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Dodikov interes Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS, objasnio je na vrlo direktan način.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je kazao kako o zaključcima koji su doneseni na sjednici Zastupničkog doma nisu obaviješteni i da su o tome saznali kroz medije. On je ocijenio kako je na sceni miješanje zakonodavne vlasti u sudsku.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić u subotu, 20. jula, preuzeće dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH od srpskog člana Milorada Dodika.

Prema medijskim navodima, u zgradi Predsjedništva BiH tim povodom neće biti organizovana bilo kakva zvanična ceremonija. O rotaciji je pisao i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Navršila se 24. godišnjica ubistva šest Srebreničana koje su 1995. godine, u blizini Trnova, ubile srpske paravojne formacije "Škorpioni" pod komandom Slobodana Medića, koji je za ovaj zločin osuđen na 20 godina zatvora. Riječ je o jedinici koja je bila pod kontrolom Državne bezbjednosti Srbije.

Tog dana, podsjetimo, ubijeni su: Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (17), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25). Snimka njihovog ubijanja obišla je sivjet, a prvi put je prikazana na suđenju Slobodanu Miloševiću.

Vozač automobila bosanskohercegovačkih registracija poginuo je u srijedu u sudaru s tegljačem u Ličkom Petrovom selu na Plitvičkoj cesti, javlja Index.hr.

Prema informacijama portala Cazin.net u saobraćajnoj nesreći život je izgubio mladi bihaćki umjetnik Anis Smajić, poznat kao Anik Dub. Autor je brojnih murala u gradu na Uni, a ukrasio je i Pasarelu u gradu na Uni i ona je od rugla preko noći postala mjesto za divljenje u Bihaću. Dao je nesebičan doprinos u brojnim akcijama koje su organizovane za pomoć djeci i mladim ljudima u Bihaću.

Tragedija: U saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj poginuo mladi bihaćki umjetnik Anik Dub

Vozač automobila bosanskohercegovačkih registracija poginuo je u srijedu u sudaru s tegljačem u Ličkom Petrovom selu na Plitvičkoj cesti, javlja Index.hr. Prema informacijama portala Cazin.net u saobraćajnoj nereći život je izgubio mladi bihaćki umjetnik Anis Smajić, poznat kao Anik Dub.

Albanija je donijela važnu odluku, te zabranila pjesme srbijanske pjevačice Svetlane Ražnatović Cece! Uprava za audiovizualne medije (AMA) te zemlje upozorila je albansku javnu Radio-televiziju zbog puštanja pjesama Ražnatović.

U međuvremenu komentirali smo antibosansku kampanju u Hrvatskoj koja je sve izraženija.

O problemima u procesu saniranja tunela Vranduk i uopće radovima na bh. saobraćajnicama za Radiosarajevo.ba je govorio prof. dr. Osman Lindov, ugledni profesor iz Sarajeva.

Sedam članova jedne porodice iz Sarajeva zatražilo je medicinsku pomoć na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu radi simptoma intoksikacije hranom, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopćilo je kako se sinoć, u 23 sata, na kolovozu ulice Nebočaj u općini Vogošća, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovala dva dječaka na biciklu.

Poslovnica Raiffeisen banke  opljačkana je u srijedu ujutru u sarajevskom naselju Grbavica!

Pisali smo i o velikom međunarodnom uspjehu dvije talentirane mlade zemlje.

Odbojkašice Bimal-Jedinstva iz Brčkog za osvajanje Kupa BiH u odbojci dobile su nagradu u iznosu od 10 KM. Kada se to podijeli, svakoj igračici i treneru pripast će 0,50 KM. Bruka i sramota.

Šta će reći MMF? -  Četvrtak, 18. Juli

 Na prijedlog Vlade Federacije BiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH je većinom glasova usvojio novi zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Tragom te odluke istraživali smo kako će reagirati MMF, a povodom pisma namjere u kojem su vlasti u BiH ponudile određena obećanja i garancije, a zauzvrat dobile značajnu finansijsku injekciju od ove međunarodne finansijske institucije. Prema mišljenju mnogih ekonomista bez tog Aranžmana s MMF-om Bosna i Hercegovina je finansijski neodrživa.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH večeras je jednoglasno - sa 41 glasom, po hitnom postupku u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Poslanici Narodne skupštine RS na održanoj posebnoj sjednici podržali su predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, tako da Bosna i Hercegovina neće pokrenuti sudski spor s Hrvatskom u vezi gradnje Pelješkog mosta.

Glasanje o ovom pitanju dovelo je i do fizičkih incidenata.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić održao je konferenciju za novinare na kojoj je između ostalog govorio o sastanku u Briselu u sjedištu Evropske komisije. Mektić je između ostalog kazao da je na sastanku u Briselu bilo razgovora o prihvatnim centrima kakvi trebaju biti.

Abaz Kulašić jedna je od 86 žrtava koje će u subotu biti ukopane na kolektivnoj dženazi u Prijedoru. Ekshumiran je na Korićanskim stijenama, a konačni smiraj će pronaći nakon punih 27 godina od ubistva. Prenijeli smo priču porodica stradalih.

Asadovi će sinovi nakon 27 godina konačno znati gdje je babin mezar

Abaz Kulašić jedna je od 86 žrtava koje će u subotu biti ukopane na kolektivnoj dženazi u Prijedoru. Ekshumiran je na Korićanskim stijenama, a konačni smiraj će pronaći nakon punih 27 godina od ubistva. U vrijeme ubistva imao je 42 godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo potvrdilo je da je u utorak navečer, 16. jula, prijavljen napad na aktiviste Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK). Riječ je, kako se tvrdi, o homofobnom napadu. UDIK je tim povodom izdao saopćenje sa detaljima napada, koji je prijavljen policiji.

Margareta Hadžić zvana Marga (55) uhapšena je u Srbiji, nakon što je pokušala iz BiH ući u tu državu, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Riječ je o osobi poznatoj u kriminalnim krugovima.

Zagrepčnin Edo Sedić (32), koji je poznat policiji zbog nasilja i droge, ubio je jednog mladog Nijemca zato što mu je rekao da mu se ne sviđa njegova frizura!? Sedić je Patricku Bessingeru iz Bavarske zario nož u srce. Ubistvu na Fažinskom putu, kraj Pule, svjedočili su i brojni turisti.

Mali avion u kome se nalazio pilot V.B. (47) pao je u blizini aerodroma Ečka kod Zrenjanina.

 

Hrvati su se nastavili žaliti na turističku sezonu. Prema posljednjim podacima iz sistema e-visitor, čini se da je julska rupa sve veća u Hrvatskoj. Naime, od 1. do 16. jula evidentirano je 2,173.288 dolazaka i 13,872.364 noćenja, što je 122.000 dolazaka manje nego prošle godine, odnosno 470.000 noćenja manje nego lani u ovom periodu.

Taksist iz Dubrovnika upucan je na Pločama, u samom centru Dubrovnika, tek nekoliko metara nadomak ulaza u historijsku jezgru grada.

Organizatori muzičkog spektakla Live Stage su obećali sjajnu zabavu za građane i posjetioce glavnog grada Bosne i Hercegovine. Direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur je istakao da ima velika očekivanja od ovog muzičkog festivala.

Poznati YouTuber Mirza Demirović, ili Neki Jutuber, odlučio je snimiti i za svaki lajk donirati jedan fening u humanitarne svrhe.

 

Dženana Husremović, prorektorica za naučno istraživački rad na Univerzitetu u Sarajevu bila je jedna od učesnica na dvodnevnoj radionici Unapređenje kvaliteta učenja u Bosni i Hercegovini korištenjem velikih međunarodnih istraživanja u obrazovanju nedavno održanoj u Sarajevu. Pisali smo i o tome.

Edin Džeko je sa lijepim golom i asistencijom otvorio novu sezonu. Još je u dresu Rome, a Rimljani su u prvoj pripremnoj utakmici pobijedili Tor Sapienze sa 12:0.

 Sramna presuda - Petak, 19. juli

Vrhovni sud Holandije donio je u petak presudu prema kojoj je ova zemlja proglašena krivom za smrt oko 350 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.

Oko 6000 članova porodice stradalih u Srebreničkom genocidu tužilo Holandiju 2007. godine, a Okružni sud u Haagu je 2014. godine utvrdio da je ova država odgovorna za smrt više 300 muškaraca koje je holandski bataljon 13. jula 1995. protjerao iz UN-ove baze znajući da će biti ubijeni.

Advokat Srebreničana Semir Guzin za Radiosarajevo.ba je komentirao presudu i njezine posljedice.

Bivši načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković za Radiosarajevo.ba kazao je da se radi o sramotnom političko-pravnom licitiranju brojevima stradalih u srebreničkom genocidu.

Reagirao je i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

  

Porodice, rodbina i prijatelji na rukama su prenijeli tabute iz hale Identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu do kamiona koji su nakon toga krenuli prema Vedrom polju u Hambarinama gdje će u subotu biti klanjana kolektivna dženaza.

Prenijeli smo ispovijest žrtava i njihovih porodica.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj podnio je ostavku na sjednici vlade.

 

Kosovo: Ramush Haradinaj podnio ostavku

Breaking news

Znakovito, povodom ove odluke sastanak u Beogradu su održali predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić.

 

Oglasila se i supruga Haradinaja, Anita.

Za Radiosarajevo.ba je govorila Snežana Čongradin, hrabra novinarka lista Danas, kojoj je prijetio Vojislav Šešelj.

 

 

Poslije dugo vremena, u Trebinju su ponovo počele nacionalističke provokacije prema službenicima IZBiH.

Istraživali smo posljedice krađe identiteta u BiH.

U međuvremenu stižu nova negativna iskustva turista iz Hrvatske.

Jedan snimak iz Srbije zgrozio je bh. javnost.

U ulici Luka u Konjicu u noći s četvrtak na petak dogodila se teška saobraćajna nesreća u kojoj je učestvovao motociklista I.M. (35) iz Konjica. On je u trenutku nesreće upravljao motociklom.

Djevojčica Nejla Karišik čiji je nestanak prijavljen danas MUP-u KS, pronađena je na Dobrinji. Srećom, ovaj slučaj se završio bez tragičnih posljedica.

Prva specijalizirana atletska sala na području Općine Novi Grad Sarajevo u petak je otvorena u Centru Safet Zajko, a omogućit će kvalitetnije treninge i bolje uslove rada atletičarima i atletičarkama, kao i brojnim rekreativnima.

Zanimljiva vijest je stigla iz sarajevskog zološkog vrta.

Europska fudbalska federacija (UEFA) kaznila je Nogometni savez Bosne i Hercegovine sa 33.250 eura zbog ispada tokom utakmice kvalifikacija za EURO 2020. Italija-BiH, odigrane 11. juna 2019. godine.

Bordo klub je, prilikom žrijeba, imao dosta sreće pa je tako postao direktan putnik u treće pretkolo Evropske lige nakon eliminacije od Celtica iz Lige prvaka, a UEFA je danas skratila spisak potencijalnih rivala.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije