Svečanost / Obilježena 40. godišnjica Univerziteta u Tuzli

15. 12. 2016. u 15:26:00 Anadolija

Shares:0

Svečanom akademijom održanom u Narodnom pozorištu Tuzla danas je obilježena 40. godišnjica od osnivanja Univerziteta u Tuzli, koji se smatra generatorom društvenog i industrijskog razvoja u Tuzlanskom kantonu (TK) i šire.

"Univerzitet je dao nemjerljiv doprinos burnom industrijskom razvoju 1970-ih i 1980-ih godina, a ono što baštinimo uz geografske, kulturne i privredne prednosti, pretpostavka su da će Univerzitet u Tuzli u narednom periodu ostati lider u visokom obrazovanju na ovim prostorima", izjavio je prof. dr. Samir Nurić, rektor Univerziteta u Tuzli.

Čestitajući studentima i uposlenicima Univerziteta u Tuzli ovaj jubilej, Zlatan Muratović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona govorio je o budućim projektima i saradnji s univerzitetom.

"U ovoj godini Vlada je uložila pola miliona KM u rekonstrukciju objekata u kampusu, a također u planu imamo da sa Turskom agencijom za koordinaciju i saradnju (TIKA) rekonstruiramo još jedan objekt u kampusu", rekao je Muratović.

Rusmir Mekić jedan je od dobitnika priznanja 'Zlatni student', koje Univerzitet u Tuzli dodjeljuje za izvanredan uspjeh tokom školovanja.

Mekić je na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli diplomirao sa prosjekom ocjena 9,75.

"Pronašao sam posao i zadovoljan sam svojom situacijom. Također, znanje koje sam stekao na svom fakultetu primijenjujem na poslu, ali smatram da bi univerzitet trebao posvetiti više pažnje uključivanju studenata u praktičnu nastavu, kako im nakon diplomiranja ne bi trebali mjeseci da se snađu u poslu za koji su se školovali", rekao je Mekić.

Prilikom svečanosti, premijerno je prikazan dokumentarni film o historiji univerziteta, a jučer je promovirana i monografija ˝40 godina Univerziteta u Tuzli˝, dok će 22. decembra biti promocija doktora nauka.

Na Univerzitetu u Tuzli studira 12.000 studenata, a uposleno je 450 stalnih profesora i asistenata, te 600 spoljnih saradnika i 250 administrativnih radnika.

NEMA KOMENTARA