80 godina 'Kristalne noći': Dunja Mijatović povodom porasta antisemitizma

Radiosarajevo.ba
80 godina 'Kristalne noći': Dunja Mijatović povodom porasta antisemitizma
Foto: Radiosarajevo.ba / Dunja Mijatović

Dunja Mijatović, visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava, objavila je na svojim društvenim mrežama izjavu povodom 80 godina od "Kristalne noći", koja se na današnji dan 1938. dogodila u nacističkoj Njemačkoj.

Ovaj događaj označio je zvanični progon Jevreja i nagli porast fašizma.

"Prije 80 godina jevrejski domovi, sinagoge, prodavnice, groblja, bolnice, škole, srušeni su, spaljeni ili opljačkani širom teritorije Trećeg rajha, u onome što je postalo poznato kao Kristalna noć ili Noć razbijenog stakla.

Tokom tri dana pogroma, na hiljade nevinih ljudi bilo je opljačkano, napadnuto, a mnogi su i ubijeni. Uslijedilo je hapšenje oko 30.000  muškaraca koji su poslani u koncentracione logore, samo zato što su bili Jevreji.

Ovo je označilo početak najsurovijeg i nemilosrdnog perioda evropske nedavne istorije.

S obzirom na to da se antisemitska strujanja i napadi ponovo  javljaju u Evropi i širom svijeta, potrebno je da odamo poštu žrtvama Kristalnachta, i razmislimo o značenju koje ova tragedija ima za društvo. Potrebno je nastaviti borbu protiv svih savremenih oblika mržnje koja dehumanizira druge i drugačije", napisala je Dunja Mijatović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije