7 u 7: Ana, srami se!

Radiosarajevo.ba
7 u 7: Ana, srami se!
Foto: Radiosarajevo.ba / Još jedna burna sedmica iza nas

Od drame na stadionu Pod Bijelim Brijegom u Mostaru, preko bijega ubice kojeg je država pustila „da nacijepa drva“ i dilema oko formiranja vlasti, do livea zločinca Ratka Mladića, i ova sedmica je dokaz da su BiH i Balkan područje u kojem se dešava „višak historije“.

Piše: Faruk Vele

Mi na početku upućujemo čestitke našim „Zmajevima“ i selektoru Robertu Prosinečkom, koji pokazuju kako se voli ova zemlja i poručuju da ona može biti puno ljepše mjesto za život.

Radiosarajevo.ba izdvaja ljude i događaje koji su obilježili proteklih sedam dana.

SRAMOTA U MOSTARU - Nakon utakmice u kojoj su fudbaleri Zrinjskog i Sarajeva remizirali rezultatom 2:2 u susretu 17. kola Premijer lige BiH, uslijedio je huliganski ispad domaće publike.

Pomoćnik u stručnom štabu FK Sarajevo Muhamed Džakmić pogođen je s tribina tupim predmetom u glavu, te je doživio težu povredu zbog koje mu se morala ukazivati pomoć na terenu.

FK Sarajevo je apeliralo na Nogometni savez BiH da reaguje i donese odgovarajuće mjere u pravcu kreiranja fair play sportske atmosfere za održavanja utakmica, a apel je, također, upućujen i FIFA Odjelu za integritet takmičenja da se upozna sa ovim slučajem.

U bh. entitetu RS će u narednih nekoliko mjeseci biti formiran rezervni sastav policije, a entitetski predsjednik Milorad Dodik najavljuje da će, zbog problema s migrantima, razmisliti i o uspostavljanju entitetske službe nacionalne bezbjednosti, prenijeli su mediji. Tako se nastavlja Dodikova politika pokušaja razvlašćivanja države BiH, sada iz Predsjedništva.

Veliki požar pogodio je sjever Kalifornije. Vatrena stihija se širila danima. NBC je objavio da je Korey Honea, šerif okruga Butte izjavio da su do tog trenutka zabilježili devet smrtnih slučajeva. Navedena brojka se u danima poslije nastavila značajno povećavati.

Američki predsjednik Donald Trump i francuski predsjednik Emmanuel Macron susreli su se u Parizu uoči obilježavanja kraja Prvog svjetskog rada i suglasili da je neophodno povećati izdvajanja za odbranu Europe. Nakon toga, Trump je vrlo uvredljivom nazvao ideju francuskog predsjednika o osnivanju evropske vojske, a Macron mu odgovorio: "Samo se ti igraj politike."

KAD DRŽAVA PUSTI UBICU DA „NACIJEPA DRVA“ – U Parizu je održana svečanost u povodu obilježavanja 100 godina od završetka prvog svjetskog rata. Više oko 80 lidera zemalja svijeta stiglo je u prijestonicu Francuske. Nakon Velikog rata svijet je kazao: „Nikad više!“. Nažalost, planeta se i danas kupa u krvi hiljada svojih stanovnika, s izvjesnošću da može biti samo gore.

Edin Osmić alias Edo Maajka, najpopularniji hip hop izvođač na Balkanu, održao je predavanje svim nacionalistima u regionu. Gostujući u emisiji "Nedjeljom u 2" Aleksandra Stankovića na Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), upozorio je na rastući fašizam u Evropi, ali i val huškanja u hrvatskom društvu.

"Ja sam primijetio to huškanje i prije toga. Postoji jedna struja u Hrvatskoj koja stvarno želi Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu predstaviti kao budućeg ISIL-a. Od, ne znam kako zove onaj lik s neke televizije, koji je na granici jer postoji zastava ISIL-a u Gornjoj Maoči… Pravi se hejt nevjerovatan vezano za jednog idiota tamo! To ti je isto kao kad zove jaran iz Tel Aviva i kaže, j… te, vidio sam nedavno u Zagrebu postrojavanje njih 20 u crnim uniformama, "siegheilaju" (nacistički pozdrav Sieg Heil). Ne mogu ja reći, iz iskustva ne mogu, optužiti Hrvate da su fašisti zbog 20 idiota", kazao je, uz ostalo, Edo Maajka.

Masovna tuča Manijaka na Grbavici obilježila je početak utakmice Željezničar – Tuzla City u kojoj je sarajevski tim poražen. Popularni Manijaci su već u uvodnim minutama utakmice počeli skandirati: “Uprava napolje”. Potom su ubacili nekoliko baklji u teren. Veliki broj navijača s Juga napustio je stadion. Na taj način poslali su poruku o tome šta misle o aktuelnom rukovodstvu Plavih.

Nakon Mostara i Sarajeva, nove ružne scene na nogometnim terenima. Ovaj put u Bihaću. Domaće Jedinstvo pobijedilo je Novi Travnik u okviru Prve lige FBiH, a golman Novotravničana, valja nezadovoljan zbog dosuđenog jedanaesterca, nokautirao je glavnog sudiju Ibrahimkadića.

Adnan Šerak, jedan od najopasnijih kriminalaca u Bosni i Hercegovini, pobjegao je iz Kazneno-popravnog zatvora Zenica. Šerak se vratio s jednomjesečnog dopusta koji mu je odobrio Općinski sud u Sarajevu. Šerak je posljednji put viđen u Visokom i Brezi. Adnan se u KPZ Zenica trebao vratiti 22. oktobra nakon što je od Općinskog suda u Sarajevu dobio jednomjesečni prekid služenja kazne kako bi roditeljima nacijepao drva! Zamislite državu u kojoj sud pušta ubicu na slobodu da „da nacijepa drva“!? Velahavle!

Za razliku od ove, divna priča dolazi iz porodice Bregović. Poznati Sarajlija u svojoj porodici ima pravi šareni ćilim. Reklo bi se nešto više i od Bosne u malom. Otac Gorana Bregovića je katolik, majka pravoslavka, a supruga mu je muslimanka. Imaju i tri kćerke i sve su različite vjeroispovijesti. To je prema Goranovim riječima bio njihov izbor. Tako je jedna od njih budistkinja, druga muslimanka, a treća pravoslavka.

PAKT IZ LUKAVICE - Događaj dana odigrao se u Istočnom Sarajevu, gdje je održan sastanak delegacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), koje su predvodili Milorad Dodik i Dragan Čović.

Dodik i Čović su potvrdili pakt dogovoren još prije izbora, te poručili da očekuju bošnjačke partnere.

U Bihaću je ponovo uhapšen bivši gradonačelnik Emdžad Galijašević. Priveden je zajedno sa saradnicima, kojima se stavljaju na teret djela malverzacije oko izgradnje zgrade ''Komrada'' u najvećm gradu u ovom kantonu. Među uhapšenima su predsjednik Gradskog odbora SDA Bihać Hadis Jusić, Amir Delić i Jasmina Ibrahimpašić, svi iz Bihaća.

Izraelska vojska je saopćila da je započela zračni napad na Pojas Gaze nakon što je raketa ispaljena iz Gaze pogodila autobus na izraelskom teritoriju.

Davor Dragičević, otac mladića Davida Dragičevića iz Banje Luke pozvao je građane iz cijele Bosne da mu se 21. novembra pridruže protestu.

„Pozivam vas da na ovaj dan, 21. novembra 2018., izađete na ulice svojih gradova, širom BiH, da zajedno tražimo od zemalja potpisnica ovog (Daytonskog) sporazuma da nam se omogući to osnovno pravo i život dostojan čovjeka u našoj zemlji“, naveo je Dragičević.

Na međunarodnom taekwondo turniru G1 "Croatia Open 2018" članica taekwondo kluba Sarajevo i reprezentativka BiH Ada Avdagić osvojila je zlatnu medalju u kategoriji do 33 kg!

Vedran Bosnić izabran je za novog selektora košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine. Mladi i uspješni stručnjak, dojučerašnji šef stručnog štaba selekcije Švedske, imenovan je za selektora odlukom Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH. Prema vijestima iz KSBiH, Sarajlija bi trebao predstavljati dugoročno rješenje za klupu Zmajeva.

PLAN HZH(B) - HDZ BiH je izgleda započo relizaciju svojeg plana „B“. Aktuelni Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije se uspio dogovoriti termin održavanja konstituirajuće sjednice novog saziva Predstavničkog doma PSBiH. Borjana Krišto iz HDZ-a BiH je tvrdila da „imamo vremena“, a Mladen Bosić s pravom rekao da je riječ o opstrukciji. Pregovori o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo nastavljeni su, a domaćin sastanka je bila stranka Narod i pravda.

Elmedin Konaković, lider „Naroda i pravde“ je naglasio kako, sve dok se ne održi prva skupštinska sjednica i ne izaberu rukovodioci Skupštine KS-a, ne možemo reći da smo „dogovorili većinu“.

Za to vrijeme bivši makedonski predsjendik Nikola Gruevski pobjegao je iz zemlje, zatraživši azil u Mađarskoj. Gruevski je to učinio da bi izbjegao odlazak u zatvor. Da li će doći dan kada će na sličan način i BiH ostati bez svojih korumpiranih političara?

Do tada Milorad Dodik bez većih problema nastavlja da konstuira vlast u entitetu RS. Njegov kadar, Radovan Višković, odlučno je predložen je za premijera RS-a.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na eventualno stvaranje evropske vojske, ponavljajući sličnu sugestiju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. "Trebali bismo raditi na viziji stvaranja istinske evropske vojske jednoga dana", izjavila je Merkel u obraćanju Evropskom parlamentu u Strasbourgu.

U intervjuu za Jutarnji Emir Hadžihafizbegović je govorio o glumi, društvu, ali i politici u regiji, te odgovorio na pitanje zašto smatra da je Željko Komšić bolji od Dragana Čovića.

Obraz Bosancima i Hercegovcima osvjetlao je jedan stanovnik Hadžića postavio je na ogradu svoje kuće produžni kabal, kako bi migranti kojih je sve više u tom naselju zbog kampa Ušivak, mogli puniti svoje telefone.

SDA U OPOZICIJI - Novi zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona, njih 35, na konstituirajućoj sjednici položili su zakletvu i prihvatili mandate za naredne četiri godine. Skupštinsku većinu čini pet stranaka. Naime, prije početka konstituirajuće sjednice, SDP, DF, SBB, SBiH i Naša stranka potpisali su okvirni sporazum o djelovanju stranaka građanskog bloka u Skupštini TK. Tako će ovom kantonu vlast funkcionirati bez do sada naprikosnovene SDA.

Hrvatska nastavlja da se miješa u unutrašnje odnose BiH. Kako je najavio hrvatski premijer Andrej Plenković u Hrvatskom saboru, na Vijeću Europske unije za vanjske poslove u ponedjeljak će se detaljno analizirati opći izbori održani u BiH u oktobru kako bi se, kako tvrde, pokušao riješiti problem "marginalizacije" bh. Hrvata i njihova stavljanja u "podređeni položaj.

Predstavnici SNSD-a i gradonačelnik Doboja Obren Petrović dogovorili su zajednički nastup na entitetskom i državnom nivou. Nakon što su i zvaničnici NDP-a Dragana Čavića najavili da će biti dio vladajuće većine u Republici Srpskoj i da podržavaju Radovana Viškovića, kandidata SNSD-a za mandatara za sastav nove Vlade RS-a, izgleda da je malo onih koji nisu završili pod Dodikovim krovom. Tako je negdje, u Dodikovom krilu, završila priča o opoziciji u manjem bh. entitetu. Srđan Puhalo našalio se kako je Dodik odavno govorio da su SDS, Čavić i drugi izdajnici, ali da mu niko nije vjerovao.

Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo otvoreno je za Radiosarajevo.ba govorio o slučaju „Radić“, odnosima BiH i Hrvatske, mogućoj tužbi protiv Hrvatske.

Saudijski princ Mohammed bin Salman pokušao je ubijediti izraelskog premijera Benjamina  Netanyahua da započne konflikt sa Hamasom u Gazi, kao dio plana da se skrene pažnja sa ubistva novinara Jamala Khashoggija, tvrde izvori iz Saudijske Arabije, navodi se u analizi koju smo objavili u srijedu.

Analizirali smo i zašto je Himzo Đonko, nekadašnji policijski komesar MUP-a HNK, za međunarodnu zajednicu bio opasniji od Dragana Čovića i Milorada Dodika zajedno i zašto se visoki predstavnik Valentin Inzko ne miješa u svoj posao.

Azem Vllasi, bivši kosovski političar, ugledni advokat, analitičar, savjetnik kosovskog predsjednika Hashima Thaçija za vanjsku politiku, kao i Ministarstva vanjskih poslova Kosova, govorio je za naš portal o svojem viđenju događanja u Francuskoj kojeg Srbija naziva skandalom.

Događaj iz sarajevskog tramvaja još jednom je otvorio pitanje našeg odnosa prema migrantima. Iako su mediji najprije prenijeli da su migranti napali bh. građanina, ispostavilo se da je mladić „od ranije poznat policiji“ Adis Šetkić pokušao opljačkati migrante zbog čega je došlo do tuče. Kako su mediji prenijeli, on je od dvojice migranata pokušao ukrasti mobitele i novčanike, uslijed čega je izbila tuča.


Dražen Janković, brat Neleta Karajlića (Nenad Janković, op.pr.) i nekadašnji klavijaturist Zabranjenog pušenja, pokopan je na Novom bežanijskom groblju u Beogradu. Janković, alias Drale, alias Seid Mali Karajlić, preminuo je u Beogradu, 9. novembra. Karajlić je pokopan uz veliki hit Zabranjenog pušenja.

BRAVO, „ZMAJEVI“ - Buru reakcije u BiH i regionu izazvala je srbijanska premijerka Ana Brnabić svojim tvrdnjama da ono što se desilo u Srebrenici za Srbiju nije genocid i da ona taj stav zasniva na činjenicama. Brnabić je za Deutsche Welle, na insistiranje novinara da "prizna da se u Srebrenici desio genocid", poručila da za Srbiju ono što se desilo u Srebrenici nije genocid. "Odgovorno lice za taj 'užasan ratni zločin' je izručeno Hagu i Srbija je uradila sve što je bilo do nje", rekla je Brnabićeva.

Burno je i u Velikoj Britaniji. Dan nakon što je Theresa May uspjela natjerati svoju vladu da prihvati ispregovarani sporazum o Brexitu, koji je odmah potom i javno objavljen na press konferenciji u Bruxellesu, britansku premijerku je zapljusnuo val ostavki članova njezina kabineta, uključujući i ostavku državnog tajnika za Brexit Dominica Raaba.

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je odigrala posljednju četvrtu utakmicu u grupi 3 Lige B u sklopu UEFA-ine Lige nacija. Zmajevi su remizirali u Beču s Austrijom rezultatom 0:0. Taj rezultat bio je dovoljan za prvo mjesto i plasman u UEFA-inu Ligu A, gdje nas čekaju najbolje reprezentacije Evrope. To je, ujedno, jedan od najvećih uspjeha u historiji naše reprezentacije poslije plasmana na Svjetsko prvenstvo u nogometu u Brazilu.

JUTARNJI „BAL VAMPIRA“ – Kakva je atmosfera na Balkanu više od dvije decenije nakon ratova, dovoljno govori činjenica da je član „udruženog novinarskog zločina“, notorni Milomir Marić u petak ujutro, u emisiji "Dobro jutro, Srbijo", ugostio osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja i Darka Mladića, sina osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Pravi šok je uslijedio tokom emisije kada je Darko Mladić pozvao svog oca na mobitel i rekao mu da se obrati javnosti, što je Ratko Mladić i učinio. Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Haagu razmatra kako je došlo do toga da se ratni zločinac iz Haaga uključi u program.

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor oštro je kritizirala Anu Brnabić zbog negiranja genocida u Srebrenici.

U Sarajevu je za to vrijeme konstituiran novi saziv Skupštine KS. Stranka demokratske akcije (SDA) je u Skupštini osvojila deset mandata, Narod i pravda (NiP) šest, Naša stranka (NS) pet, Socijaldemokratska partija (SDP) i Savez za bolju budućnost (SBB) po četiri, Demokratska fronta (DF) tri, Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) dva te BOSS – Bosanska stranka jedan mandat.

SDA je uputila poziv SDP-u i DF-u za formiranje vlasti, iako su lijeve i građanske stranke još ranije najavile formiranje vlasti bez SDA. Svečani trenutak bio je prilika i za neke „vesele trenutke“.

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorica Koalicije za REKOM u razgovoru za Radiosarajevo.ba komentirala je izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je u negirala da se Srebrenici dogodio genocid.

Bosanac Fejzulah Fuji Avdić najodgovorniji je za rapidni rast kompanije Stryker Logistics, kompanije koja se bavi prijevozom i skladištenjem robe našao se na Forbesovoj listi “30 ispod 30”, najutjecajnijih ljudi na svijetu mlađih od 30 godina, za 2019-u godinu. Fejzulah je govorio za Radiosarajevo.ba.

Na koncu radne sedmice, potpredsjednici FBiH Milan Dunović i Melika Mahmutbegović zaprijetili su CIK-u BiH: „Primjenjivanje rezultata popis iz 2013. godine u distribuciji delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH je protivno Ustavu FBiH“, navodi se zajedničkom pismu potpredsjednika FBiH Milana Dunovića i Melike Mahmutbegović upućenom Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije