Startao Prvi sarajevski "neobični" maraton

Radiosarajevo.ba
Startao Prvi sarajevski "neobični" maraton
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Startao Prvi sarajevski "neobični" maraton
Oko dvijestotine trkača iz cijele BiH i okolnih zemalja uzelo je učešće u prvom sarajevskom "neobičnom" maratonu - 1st Unusual marathon, koji se danas održava u glavnom gradu BiH.

"Neobičnost ove trke ogleda se prije svega u tome što je organizirana u klimatskim uvjetima sarajevske zime - snijeg, bljuzgavica, poledica, smog... Ali ima i svoj simbolični značaj da jedan zimski centar dobije svoju zimsku trku", ističe glavni organizator trke Elmir Ćerimagić, iz Atletskog kluba Novi Grad. 

U deset sati startalo je 53. maratonaca i 45 štafetnih trkača. 

Najneobičnija činjenica Unusual marathon Sarajevo je ta da se neće zaustavljat saobraćaj motornih vozila, da trkači trče trotoarom koji su dužni poštivati saobraćajnu signalizaciju tamo gdje policija ne bude regulirala saobraćaj, nema sudija na stazi, a dužni su organizatoru dostaviti i istrčanu rutu, koja je „oslikana“ na osnovu korištenja elektronskog uređaja sa GPS-om , i da se trči usred zime, u januaru, u Sarajevu, naglasio je Ćerimagić.

Trkači će danas pretrčati cijelo Sarajevo - od Kozije ćuprije do Blažuja, na toj ruti će proći najljepše dijelove Sarajeva i vjerujemo da će uživati u tome, a posebno oni koji dolaze iz drugih gradova, kao što su Tuzla, Mostar, Zenica, Goražde, Bugojno i ostalih gradova BiH.

Pored ljepote Sarajeva, da bi ovaj maraton uspio, potrebna je „ljepota“ naših Sarajlija, tj. da danas imaju tolerancije, pokušaju na navedenoj ruti olakšati prolaz trkača, pogotovo da vozači budu oprezniji, pješaci da se pomjere sa strane dok oni koji trče ne prođu, daju aplauz, dodatnu energiju, osmijeh i koju riječ motivacije i podrške.

Da bi bilo koja utrka uspjela, pored lijepe rute, najpotrebnija je podrška gledaoca odnosno građana koji se nađu na toj ruti. Stoga, molimo naše Sarajlije da budu dobri domaćini, po čemu smo uveliko poznati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije