CNN savjetuje turiste: 11 stvari koje morate uraditi u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
CNN savjetuje turiste: 11 stvari koje morate uraditi u Sarajevu
CNN je objavio niz uputa za turiste koji žele posjetiti Sarajevo, kojima poručuju budućim posjetiteljima da postoje stvari koje apsolutno moraju uraditi u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Autor Albert Stumm podsjeća da se i dalje mogu vidjeti ožiljci rata, ali i da je Sarajevo dobilo novi, svježiji izgled, kao znak svijetle budućnosti koja će konačno pobijediti tamu četvorogodišnje opsade.

Grade se novi hoteli, a pet aviokompanija je najavilo aviolinije ka ovom gradu, uključujući i Qatar Airways te Wizz Air.

Stumm navodi i riječi Tima Clancyja, Amerikanca koji je u Bosnu došao kao volonter 1992. godine i ostao u zemlji. Clancy kaže kako je većinu svog odraslog života posvetio pozitivnoj priči o mjesto za koje svi misle da uništeno ratom.

"Prednost je u tome što ljudi imaju niska očekivanja. Sarajevo ih svaki put iznenadi", dodao je.

U nastavku vam prenosimo 11 stvari koje turisti obavezno trebaju uraditi u Sarajevu.

1. Posjeta Baščaršiji

Na Baščaršiji se nalazi veći dio historijskog naslijeđa grada, poput Gazi Husrev-begove džamije  iz 16. stoljeća te Sahat kule.

Srce Sarajeva, osnovano u 15. stoljeću, i dalje je na Baščaršiji, uskoj četvrti prizemnih dućana koji su tu od prvih dana postojanja čaršije. Put kroz Baščaršiju vas vodi do Sebilja, drvene fontane oko koje se redovno mogu vidjeti golubovi. Kroz čaršiju možete osjetiti egzotične arome hrane koja se prodaje, pa se nerijetko može primijetiti i cijelo janje na ražnju. Neki prodavači izlažu suvenire i olovke napravljene od puščanih čahura, a drugi turske specijalitete.

2. Upoznavanje ljudi

Mlađe Sarajlije uživaju vrijeme provoditi u Hookah barovima, dok ostali mogu iskoristiti vrijeme i popiti bosansku kafu u starom dijelu grada. Gusta, bogata i jaka kafa je dio bosanske kulture i uvijek je prisutna na stolovima, bez obzira da li su tu mladi zaljubljeni parovi ili biznismeni koji sklapaju dogovor. 

Zrna kafe su samljevena, a sam način pravljenja kafe podsjeća na tursku kafu.

"Deset puta je bolja", tvrdi Clancy.

3. Pogled sa tvrđave

Izgradnja pet utvrda je počela 1729. godine, no Žuta tabija je danas jedina ostala u dobrom stanju. Sa nje se pruža fantastičan pogled na grad i spektakularno uživanje u zalasku sunca.

Crveni krovovi i munare u staroj jezgri grada ostavljaju prostor neoklasičnom stilu Austrougarske izgradnje tokom 1800-ih. Na tvrđavi je otvoren i kafić koji podsjeća na ljetnu baštu.

4. Planinarenje

Via Dinarica je ogromna mreža puteva kroz Zapadni Balkan (od Albanije do Slovenije). Sva brda oko Sarajeva vode do planina Dinarskog gorja. Dobro  označeni planinarski putevi vode do planina Via Dinarice, a usput možete posjetiti obližnja sela i iskoristiti priliku za rafting i penjanje.

5. Vidjeti gdje je počeo Prvi svjetski rat 

Latinska ćuprija na Miljacki je 1914. godine postala dio svjetske historije, kada je ubijen Franz Ferdinand. U blizini se nalazi muzej koji priča priču o Gavrilu Principu i Franzu Ferdinandu, te 40  godina vladavine Austrougarske.

6. Upoznajte skatersku scenu

Ka zapadnom dijelu grada, skejtborderi se okupljaju oko Hastahana Parka, dok se porodice nalaze na travnatim površinama. Kada zađe sunce, možete uživati u zanimljivom prizoru starijih i mlađih generacija koje se druže u zanimljivom parku. Ogromna skulptura Helmuta Lutza instalirana je 2005. godine u blizini rampi.

7. Prođite stazom za bob

Ruševine koje su nekada ugostile Olimpijce danas su igrališta odvažnih. Tokom rata su oštećene staze za bob, koje su ipak postale veliki izazov za bicikliste i skejtere. Internetom se šire snimke hrabrih vozača koji silaze iz stazu prekrivenu grafitima.

8. Rakija

Rakija je žestica koja se služi na proslavama i vjenčanjima. Prozirni brandy pravljen je i od raznih vrsta voća, ali nemojte da vas to zavara. Vrlo je potentan.

9. Erotsko kino

Prije rata, kino Bosna je prikazivao holivudske, ali i erotske filmove. No, vlasnik je pobjegao, a jedna uposlenica ga ja nanovo otvorila, iako ne može plaćati poreze. 

10. Horori rata 

Iako u njemu ima mnogo više od rata, grad je prihvatio svoju prošlost. Tunel Spasa je bila jedina veza grada i ostatka svijeta, kada su srpske trupe opkolile Sarajevo. Tunel od 800 metara, povezivao je ljude sa krijumčarima. 

Galerija 11/07/95, fokusira se na najgori genocid u Europi od holokausta. U samo jednom mjesecu, srpski vojnici su ubili preko 8.000 Bošnjaka i zakopali ih u masovnim grobnicama. Fotograf je zabilježio živote preživjelih koji se i danas pitaju šta se dogodilo sa njihovim voljenima.

11. Jedite kao Bosanac

"U balkanskoj kulturi, muškarci žive sa majkama. Potom se ožene i žena im kuha. Kad žena umre, oni idu u aščinicu", kaže Cat Norman.

Aščinica je restoran koji poslužuje jeftiniju hranu, često uz somun. Druga opcija jeste čevabdžinica, gdje ćete probati ćevape (CNN napominje da se izgovaraju chuh-VAH-pee). To su komadi faširane govedine ili janjetine, stavljeni u somun, uz koji se poslužuje kajmak ili jogurt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije