Pogledaj rijeke Bosnu i Spreču i svoju smrt, čovječe

Radiosarajevo.ba
Pogledaj rijeke Bosnu i Spreču i svoju smrt, čovječe
U toku rata i evo nepunih dvadeset i pet godina poslije, vode u Bosni i Hercegovini se stalno zagađuju i truju, vode za piće je sve manje.

Sarajevo i mnogi drugi gradovi često ostaje bez vode; redukcije traju po nekoliko sati, i danju i noću. I u susjedstvu, u Splitu, na primjer danima je voda za piće pomiješana sa kanalizacijom i puna opasnih materija po zdravlje.

"Rijeke Bosna i Spreča su najzagađenije u Bosni i Hercegovini. Prije rata Bosna je bila 57 puta zagađenija od Drine i 342 puta od Neretve! Danas je stanje još gore jer zagađenje Bosne počinje u Sarajevu, već u blizini izvora ove rijeke. Slijede Visoko, Kakanj, Zenica, Maglaj i Modriča, gradovi iz kojih se industrijski zatrovana voda sliva u Bosnu. A najviše otpadnih, prljavih voda sliva se u Sarajevu, Zenici i Doboju. Spreča je već decenijama rijeka bez života, poljoprivrednicima se preporučuje da na njivama pored obala ove rijeke od Tuzle do Doboja ništa ne siju jer je i zemlja zatrovana", piše Savo Petrović na portalu XXZ Magazin.

Uzaludno je pitati se: šta to radiš , čovječe? Pogledaj te mrtve rijeke, vidiš li koliko je smeća i otpada duž obala, tu su milioni plastičnih vrećica koje se ne mogu razgraditi i uništiti na za 400 godina! Procjenjuje se da samo u slivu Bosne. Miljacke, Spreče, Vrbasa, Usore i još nekoliko manjih rijeka ima oko milijardu i dvije stotine miliona plastičnih vrećica i boca!
U vrijeme Titove Jugoslavije nikome nije padalo na pamet da prodaje svoje parcele iz vodozaštićene zone, jer se voda smatrala za bogatstvo koje pripada narodu, cijeloj Bosni i Hercegovini, svim građanima; tada su ugrađivani i filteri za pročišćavanje vode u Iiijašu, Kaknju, Zenici, Maglaju i Modriči i nekoliko mjeseci Bosna je bila čista i bistra, ribe su kočoperno skakutale po talasima jedine veće rijeke koja izvire i cijelom tokom teče kroz Bosnu i Hercegovinu. Bio se pojavio život u rijeci, ponovo je bila rođena flora i fauna. Onda su narodi u Bosni prihvatili zov svojih nacionalističkih vođa i najvažnije je bilo da budu veliki Srbi, veliki Hrvati i veliki Bošnjaci, da se u toj svojoj bijesnoj i mračnoj veličini međusobno kolju i ubijaju, pljačkaju, siluju i protjeruju nevine i poštene ljude.

Ostatak teksta možete pročitati na ovom linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije