Zvizdić: Skoro osam mjeseci gledamo antiustavnu opstrukciju koju provodi SNSD

Radiosarajevo.ba
Zvizdić: Skoro osam mjeseci gledamo antiustavnu opstrukciju koju provodi SNSD
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (SDA) u utorak 6. augusta preuzet će i funkciju predsjedavajućeg u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Na ovaj način u jednom licu će se spojiti rukocodeće pozicije zakonodavne ali i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini.

Razgovarao: Erdin Halimić

Ovim podovom razgovarali smo sa Zvizdićem koji u intervju za Radiosarajevo.ba govori o ovom dosaad neviđenom fenomenu bh. politike, ali i radu Vijeća ministara, usvajanju potrebnih dokumenata s nastavak puta prema NATO savezu, te odnosu SDA i SNSD.

Denis Zvizdić - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Denis Zvizdić

Tragom najava o preuzimanju funkcije predsjedavajućeg Predstavničkim domom Parlamenta BiH, na račun Zvizdića upućene su optužbe za kršenje Izbornog zakona, a on odgovara da bi zakon bio prekršen ukoliko ne bi preuzeo tu funkciju.

„To je očito nečija želja ili namjera. Nažalost, živimo u vremenu u kojem je manipulacija postala sastavni, i čini mi se obavezni dio političkog folklora u BiH. Kada tome dodate površnost, neznanje i populizam koji su postali glavno oružje dežurnih stranačkih 'megafona', onda kao produkt dobijete takve netačne i proizvoljne izjave. Ali, svako ponavljanje laži je prilika da se ona demantuje i afirmiše prava istina koja se može pronaći u članu 1.8 stav (4) Izbornog zakona BiH, koji jasno i nedvosmisleno daje odgovor na ovu 'lažnu dilemu'“, kazao je Zvizdić.

Dodao je da pravna norma i procedure su jasne za one koji poštuju vladavinu zakona, ali očito ne i za one koji smatraju da partijske želje i izjave njihovih političkih šefova predstavljaju „zakon“ po kojem se svi trebamo ponašati.

„To se naravno, što se mene tiče, nikada neće dogoditi, jer ću se ponašati isključivo u skladu sa važećim zakonima BiH. Ipak,smatram korektnim ponuditi, odnosno ponoviti općepoznato rješenje za ovu situaciju, koje je vrlo jednostavno. Potrebno je, na temelju demokratskog načela bezuvjetnog poštivanja svih važećih zakona, strategija i odluka, imenovati mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH“, poručio je Zvizdić.

Budući da smo se dotakli i Vijeća ministara, pitali smo Zvizdića o stanju u ovoj vrlo značajnoj državnoj instituciji. Pitali smo da nam pojasni svoju izjavu da „Vijeće ministara radi ali u otežanim uslovima“.

„Moja izjava se odnosi na ukupan politički ambijent koji antibosanske, antievropske i generalno antidemokratski orijentirane političke partije konstantno nastoje kontaminiraju negiranjem državnih prerogativa BiH, davanjem radikalnih izjava, glorifikacijom zločina, ucjenama i blokadama, pokušavajući da agresivnim i prepotentnim pristupom natjeraju druge, probosanski orijentirane političke faktore da bespogovorno prihvate njihove destruktivne prijedloge“, pojasnio je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, Bosni i Hercegovini je potrebna unutrašnja konsolidacija i euroatlantska integracija, a ne avanturističke ideje i planovi.

Već skoro osam mjeseci smo svjedoci namjerne, praktično jednostranačke opstrukcije rada Parlamentarne Skupštine BiH, koju antiustavno, protuzakonski i antiinstitucionalno provodi SNSD. Ciljana politička blokada rada dvodomnog Parlamenta BiH, koji ima zakonodavnu, finansijsku, nadzornu i kontrolnu ulogu, je jedan od spomenutih 'otežanih uslova' u kojima radi Vijeće ministara BiH, jer se na čekanju nalazi desetine zakona i finansijskih sporazuma, koji su prije više mjeseci upućeni u parlamentarnu proceduru, zbog čega su u zastoju brojni projekti, posebno iz sektora transportne i komunalne infrastrukture, što pravi direktnu štetu svim građanima BiH“, naglasio je Zvizdić.

Milorad Dodik - undefined

Foto: Armin Durgut / Pixsell: Milorad Dodik

Osim toga, prema njegovim riječima na bazrazložnom čekanju je i usvajanje Budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH, kojim su, između brojnih projekata koji znače jačanje funkcionalnosti i efikasnosti državnih institucija, predviđena i sredstva za povećanje plaća policijskim službenicima, čime će djelimično biti ispravljena dugogodišnja nepravda prema njima, a isti pristup treba imati, planirati i implementirati i kada su u pitanu pripadnici OS BiH.

Govoreći o odnosima SDA i SNSD, ne možemo da se ne dotaknemo osnovnog „kamen spoticaja“ za formiranje nove vlasti u BiH, a to je NATO savez.

Na pitanje da li će SDA popustiti pred zahtijevima koji dolaze iz RS, Zvizdić za Radiosarajevo.ba odgovara da je prije svega riječ o pogrešnoj percepciji i nedovoljno ispravnom pristupu koji pitanje NATO integracija BiH, odnosno dostavljanja prvog ANP-a (Akcionog plana za NATO op.a.) stavlja u kontekst „popuštanja“ ili „zadržavanja“ aktuelnih stavova.

„Ovo pitanje su protivnici NATO integracija BiH maksimalno ispolitizirali kako bi se izgubila suština da je riječ o procedurama za koje su isključivo nadležne institucije BiH, a ne entiteti, i koje su utemeljene na važećim zakonima, odlukama i strategijama BiH. Mislim da blokada slanja ANP-a ima i dublju pozadinu. Cilj je da se kršenjem principa vladavine zakona načini opasan izuzetak koji bi poslije bio pretvoren u pravilo. Dakle, kratko kazano, riječ je o obaveznosti poštivanja principa vladavine zakona, kao baznog načela svih demokratskih društava, bez kojeg ćemo, sasvim sigurno, početi kliziti prema stanju pravne anarhije čije je ključno obilježje nepoštivanje, kršenje ili selektivno korištenje važećih zakona. A to je put koji vodi ka destabilizaciji političkih, ekonomskih, društvenih i sigurnosnih prilika u BiH, pa i šire“, smatra Zvizdić.

Dodaje da u ovom slučaju SDA brani ustavni i pravni poredak BiH, te da je to pitanje na kojem neće biti nikakvog popuštanja.

„Ne znam kada će se ovaj, kako vi kažete, 'kamen spoticanja' riješiti, ali znam da što su ucjene, koje se ponekad pretvaraju i u prijetnje, radikalnije i neodgovornije, da su naši stavovi čvršći. Zbog toga prepručujem da blokade i neproduktivna politička prepucavanja zamijenimo politikom saradnje, kompromisa i zajedničkog djelovanja u cilju općeg dobra, u čemu se krije ogroman razvojni i stabilizacijski potencijal sa kojim raspolaže BiH“, kategoričan je Zvizdić.

U javnosti se često špekuliše da postoji opcija da Akcioni plan za NATO bude usvoje i upućen bez odobrenja Predsjedništva BiH.

„Probali smo u zadnjih nekoliko mjeseci više puta usvojiti prijedlog ANP-a na Vijeću ministara BiH, ali nismo uspjeli postići konsenzus, jer su ministri iz reda srpskog naroda bili protiv. No, ta tema neće 'nestati', niti će biti zanemarena. ANP ostaje aktuelan i 'živ' dokument koji se u svakom momentu, odnosno kada se stvore potrebni preduvjeti za njegovo usvajanje može naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara“, kazao je Zvizdić.

Nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik „povukao“ kartu vitalnog nacionalnog interesa RS, a po pitanju izgradnje Pelješkog mosta u Hrvatskoj u žižu interesovanja došlo je i pitanje izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na granici BiH.

Predsjedavajući Zvizdić govoreći na ovu temu ističe da Vijeće ministara BiH, i posebno resorno ministarstvo, ima vrlo aktivan stav po pitanju namjere Hrvatske da Trgovsku goru odredi kao lokaciju za trajno skladište nisko i srednjoradioaktivnog otpada.

Jasno je da je to za BiH potpuno neprihvatljivo, jer bi odlaganje otpada na tom lokalitetu ostavilo velike posljedice na živote stanovnika obiližnjih naselja, kao i na okoliš, posebno na rijeku Unu koja je proglašena parkom prirode. Nastavit ćemo, u saradnji sa drugim nadležnim institucijama BiH i entiteta, posebno sa Predsjedništvom BiH, štititi interese i prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava“, poručio je Zvizdić.

Za kraj našeg razgovora pitali smo Zvizdića šta se dešava s jednim od najznačajnijih i najskupljih razvojnih projekata u posratnoj histotiji BiH, a to je izgradnja Bloka 7 TE Tuzla.

TE Tuzla - undefined

Foto: Elektroprivreda BiH: TE Tuzla

„Kompletan proces u vezi sa gradnjom Bloka 7 TE Tuzla su vodili Vlada FBiH i Elektroprivreda BiH, dok je Vijeće ministara, u pojedinim fazama davalo potrebnu podršku, ne u formi bilo kakve odluke, nego u formi 'pisma podrške' koji smo uputili premijeru Kine. Naš stav prema ovom važnom energetskom projektu je baziran na informacijama koje smo dobili od relevantnih institucija i odgovornih osoba sa nivoa FBiH, u kojima je npr. jasno naglašeno da je Blok 7 projektiran u skladu sa ekološkim standardima EU, da će zamijeniti blokove 3, 4 i 5, i već ugašene blokove 1 i 2, te da bi bez njegove izgradnje bilo nemoguće zatvoriti elektroenergetsku bilansu unutar BiH, niti podmiriti domaće potrebe za električnom energijom“, rekao je Zvizdić.

Dodao je da Vijeće ministara BiH gaji odnos saradnje i povjerenja sa svim institucijama na nižim nivoima, pa samim tim i sa FBiH, te da će takvu relaciju i zadržati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije