Zvanično: Peter Handke je nepoželjna osoba u Sarajevu!

Radiosarajevo.ba
Zvanično: Peter Handke je nepoželjna osoba u Sarajevu!
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sjednica Skupštine KS

Austrijski književnik i negator genocida u Srebrenici Peter Handke proglašen je nepoželjnom osobom u Kantonu Sarajevo, odlučeno je danas na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

Odluku je donijela jednoglasno Skupština Kantona Sarajevo, također na današnjoj sjednici usvojena je deklaracija kojom se osuđuje dodjeljivanje Nobelove nagrade Peteru Handkeu.

Peter Handke  - undefined

Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba : Peter Handke

Kantonalni zastupnici deklaracijom su poručili da Handke ni danas ne mijenja svoje stavove, već ide korak dalje pa najavljuje svoj dolazak u našu zemlju i posjetu majkama iz Kravice i okoline Srebrenice.

Klub zastupnika SDA je na samom početku današnjoj sjednice Skupštine Kantona Sarajevo zatražio da se Peter Handke, austrijski književnik koji negira genocid u Srebrenici, proglasi personom non grata u Sarajevu, kazao je za Radiosarajevo.ba Mahir Dević, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS.

U inicijativi se navodi da je završna faza genocida upravo negiranje genocida, a da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke u svojim javnim istupima za vrijeme agresije na BiH javno podržavao velikosrpski režim na čelu s ratnim zločincem Slobodanom Miloševićem.

Navode i da je Handke negirao genocid u Srebrenici uprkos svim presudama Međunarodnog suda u Hagu i svjedočenjima preživjelih žrtava genocida, te posebno zabrinjavajućim smatraju činjenicu da ni danas ne mijenja svoje stavove već ide korak dalje pa najavljuje dolazak u našu zemlju i posjetu majkama iz Kravice i okoline Srebrenice.

„Dodjela Nobelove nagrade ovakvom (ne) čovjeku je nova uvreda za žrtve i njegova posjeta Bosni i Hercegovini i Sarajevu kao glavnom gradu naše domovine bi izazvala dodatno poniženje žrtava velikosrpske agresije“, smatraju zastupnici SDA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije