Sarajevski reper Kontra: Naporna mi je današnja muzika bez stava i poruke

Enes Hodžić
Sarajevski reper Kontra: Naporna mi je današnja muzika bez stava i poruke
Zlatan Hajlovac Kontra jedan je od najpopularnijih hip-hop muzičara iz BiH, a rap muzikom se bavi od 2004. godine. Prepoznat kao muzičar koji u prvi plan svojih pjesama stavlja socijalni bunt, vrlo brzo je izgradio svoje ime u svijetu bh. hip-hopa.

Zahvaljujući upravo njemu i njegovim prijateljima, hip-hop muzika postala je popularna u široj sarajevskoj regiji, a nakon što se pridružio FM JAM kolektivu, zajedno s Frenkijem i Edom Maajkom napravio je pravu revoluciju u svojoj karijeri.

Ipak, nakon nekoliko nezavisnih albuma i mixtapeova, nastupilo je blago zatišje u njegovoj karijeri.

"Ne volim biti konstantno izložen medijskoj pažnji, već samo kad imam neki konkretan projekt. Ne bih volio da javnost zanima išta više od moje muzike. Trenutno radim na jednom projektu i nadam se da ću ga moći što prije prezentirati publici", kazao je Kontra na početku razgovora za Radiosarajevo.ba.

Posljednji projekt koji je doprinio povećanju njegove popularnosti jeste Putanja, zajednički album Kontre, Frenkieja i Indiga, te ovaj sarajevski muzičar ističe kako su prezadovoljni "prolazom albuma kod publike". Ipak, dodaje da im je najveća satisfakcija to što je njihova standardna publika zadovoljna albumom.

Igra riječi osvojila ljubitelje hip-hopa

I posljednji samostalni projekt ovog hip-hop muzičara također je doživio uspjeh, te je album Igra riječi prepoznat kao jedno od boljih dostignuća u bh. hip-hopu. Govoreći o ovom albumu, Kontra ističe da je dugo radio na ovom ostvarenju, te kako je želio da to bude posebna stranica u knjizi hip-hopa u BiH.

"U svakom slučaju mi je dovoljno zadovoljstvo to što ga je rap publika prepoznala kao nešto kvalitetno. Šutnja i Heroji su pjesme koje su temelj tog albuma, jer su univerzalne, nisu vezane za određeni period, ni događaje. One govore o razmišljanjima i vrijednostima običnog čovjeka, a obje su pravo politične i nadam se da će izdržati test vremena", ističe Kontra, govoreći o pjesmama koje su doživjele nevjerovatnu popularnost.

Mnoge ljubitelje njegove muzike često zanima zašto Kontra ne izdaje više albuma, te nam govori kako se on trudi da njegovi albumi uvijek kvalitetno zvuče. Ističe kako uz svoje producente Shtuku, Kolaterala i druge nastoji dobiti kvalitetan zvuk, a i za pisanje pjesama treba mu nekoliko dana ili sedmica.

Ipak, kaže kako bi do ljeta ove godine trebao izdati novi album, ali to zavisi od tehničke izvodljivosti i potencijalnog izdavača.

Muzika i Sarajevo - nekad i sad

Za vrlo kratko vrijeme Kontra i njegova grupa Dlanbeatz istaknuli su se kao svojevrstan "produžetak" hip-hop scene u BiH. Nakon početnog vala koji je pokrenuo FM JAM u Tuzli, takozvana sarajevska škola doprinijela je daljoj popularizaciji ovog žanra u našoj državi. Iako ističe da se ne smatraju "starom školom", od njega kao iskusnog muzičara tražili smo mišljenje o novim muzičarima na sceni koji hip-hop ne doživljavaju kao socijalni bunt.

"Ja prvi ne volim preopterećenu muziku koja morališe iz pjesme u pjesmu, naporno je. Ne kažem ni da treba praviti albume koji nemaju nikakvog društvenog angažmana i kritike, ali se izvođači u strahu od kritike te 'buntovne' publike drže samo toga. Isto tako mi je naporna ova muzika koja iz pjesme u pjesmu promoviše pogrešne vrijednosti, koja nema nikakvog stava ni poruke. Nervira me pojam 'mladi', samo da kažem to. To što su nezainteresovani za buntovnu muziku se može vidjeti kroz sve druge prizme društva. Takvo je vrijeme, pogledajte rezultate izbora širom svijeta. Kakav bunt? Dominacija većine nad manjinom se dešava u svim segmentima našeg života, a nešto nisam pretjerano u životu bio ubijeđen da je većina bila pametna i dobroćudna", govori nam Kontra.

Ipak, ističe kako ima mnogo mladih muzičara koji rade veoma kvalitetnu hip-hop muziku, te ističe kako je grupa Helem Nejse svakako jedna od upornijih i kvalitetnijih grupa. To je, kaže, još jedna promjena od mnogih koje su se dogodile u Sarajevu otkada je počeo svoju karijeru.

"Promijenilo se dosta toga, a svaka promjena nosi sa sobom i dobre i loše elemente. Imamo više shopping centara nego prije, tramvaji su doduše ostali isti oni od prije deset godina, više je smoga u zraku... ali opet, imamo Muzej ratnog djetinjstva, ljudima više nije glupo trčati na Vilsonovom ili voziti bicikl, bili smo na Svjetskom prvenstvu... Ne volim biti negativan, ali isto tako nisam ni slijep. Završimo ovaj razgovor sa 'Sarajevo će biti, sve drugo će proći'. Nekako je prigodno, a ide i uz ime vašeg portala. Govori mnogo toga, ovisno o tome kako tumačiš. To je ljepota umjetnosti", zaključio je na kraju razgovora popularni reper.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije