Zijad Bećirović: Građani kaznili vlast, Slovenija u pat-poziciji

Radiosarajevo.ba
Zijad Bećirović: Građani kaznili vlast, Slovenija u pat-poziciji
FOTO: Facebook / Zijad Bećirović

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak da će mandat za sastavljanje nove vlade dati relativnom pobjedniku jučerašnjih parlamentarnih izbora Janezu Janši, čije ja Slovenska demokratska stranka (SDS) osvojila skoro 25 posto glasova,  dvostruko više od Liste Marjana Šarca (LMŠ).

Pahor je kazao da  “treba poštivati volju birača”.

Piše: Faruk Vele

“Mandat ću podijeliti relativnom pobjedniku izbora. To je posljedica mojih iskustava, a pošteno je da birači znaju za posljedice svojih odluka i da će se njihovi glasovi uvažiti. Tek ako dođe do toga da pobjednik izbora ne može sastaviti vladu, a to iskustvo smo već imali, onda će se tražiti druga rješenja", kazao je Pahor.

Naime, veliki broj stranaka koje su ušle u parlament mogao bi otežati formiranje nove vlade. Janši će teško poći za rukom formiranje nove vlade ako svi oni koji su ga pred izbore isključili kao partnera ostanu pri svojem stajalištu.

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana kaže za Radiosarajevo.ba da su prijevremeni parlamentarni izbori pokazali da građani nisu zadovoljni dosadašnjom vlašću, koju su sačinjavali Stranka modernog centra (SMC) premijera Mire Cerara, Socijaldemokrati (SD) Dejana Židana i Demokratska stranka penzionera Slovenije (DeSUS) Karla Erjavca.

„Te stranke osvojile su ukupno 25 zastupničkih mjesta od ukupno 90. Aktualna slovenska Vlada nije izvela prijeko potrebne reforme u zdravstvu, pravosuđu, ekonomiji, penzionom sektoru i drugim sektorima. Jednostavno ponovno smo imali četiri godine izgubljene za Sloveniju. Sloveniji su potrebne korjenite reforme, kako  bi se država u periodu snažne ekonomske rasti pripremila za krizu. Potrebno je obnoviti prekoatlantsko savezništvo sa SAD, jer već nekoliko godina niko od visokih američkih zvaničnika nije se službeno sastao sa predstavnicima slovenske države“, kaže Bećirović.

Dodaje da se trijumf Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše može pretovorti u pirovu pobjedu.

„Pojavljuje se problem koalicionog kapaciteta, jer je jedino Nova Slovenija-kršćanski demokrati (NSi) najavila moguću koaliciju sa SDS-om. Za formiranje Vlade potrebno je osigurati 46 zastupničkih glasova. Zbog toga je pred Slovenijom težak period formiranja nove Vlade. Druga stranka po broju zastupnika je Lista Marjana Šareca (LMŠ), koja je osvojila 13 zastupničkih mjesta. Stranka SMC i SD osvojile su po 10 zastupničkih mjesta. U slovenskom parlamentu će sada biti čak devet stranaka. Ukoliko Janša ne uspije formirati Vladu, postoji mogućnost da stranke lijeve sredine formiraju Vladu i da eventualno premijer postane Marjan Šarec. Realno je očekivati i nove prijevremene izbore. U svakom slučaju izbori u Sloveniji nisu donijeli jasno rješenje, nego jednu pat poziciju za čije razrješenje će trebati puno političke mudrosti i vještine da se prevaziđe jedna takva situacija“, kazao je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije