Zele Lipovača: O novom albumu, Divljim jagodama i kako je nastala pjesma 'Sarajevo, ti i ja'

Radiosarajevo.ba
Zele Lipovača: O novom albumu, Divljim jagodama i kako je nastala pjesma 'Sarajevo, ti i ja'

Gitarista, kompozitor, tekstopisac i frontmen jednog od najboljih rock sastava na prostoru bivše Jugoslavije Sead Zele Lipovača bio je gost Radija Sarajevo.

Piše: Sanja Šabanadžović, Radiosarajevo.ba

Dolazak ovog dragog gosta u prostorije našeg radija bio je vrlo emotivan, obzirom da su se tu susreli dugogodišnji prijatelji Zele i Elvis J. Kurtović. 

"Dugo se poznajemo, od kraja sedamdesetih. On je vrlo draga osoba. Čini mi se da smo na kraju ostali normalni", kazao nam je na početku naš gost. 

A osnivač Divljih jagoda, već uveliko radi na svom novom albumu, na kojem će se uglavnom naći instrumentalne kompozicije. Ipak, otkrio je kako će se na albumu naći i dvije ili tri vokalne kompozicije. 

"Ja uvijek nešto radim manje ili više uspješno, pa ćemo vidjeti. Ovaj album privodim kraju, mislim da će sve biti gotovo do Nove godine. Radim na njemu već godinu i pol - dvije, iako je dobar dio pjesama nastao ranije, prije pet i više godine. Otprilike, to je vokalno-instrumentalni album. Biće na njemu i nekoliko nekoliko gostiju, a među njima i čuveni Tony Martin, lider Black Sabbatha. 

Kontaktirali smo ga putem maila, poslali zapise, snimke, numere... I očekivali negativan odgovor. No, dogovorili smo saradnju. Već smo snimili Rad sa Tonyem, poslao mail, očekivao negativan odgovor, ali je on bio zainteresiran, pa smo mu poslali numere, videa, zapise, što sam radio, pa smo rszgovarali dogovorilu saradnju. To je pjesma sa prošlog albuma, Kad te neko spomene, na engleskom Missing you, za koju u Londonu 15. decembra snimamo spot", pojašnjava Zele Lipovača. 

Novi album snima u Sonic Train studiju čuvenog gitariste i producenta Andyja Larocquea (King Diamond) u Švedskoj. Prva dva singla za njegov novi solo album su gotova. Uspio je dogovoriti saradnju i sa Dean Karrom, fotografom i rediteljom iz Los Angelesa, koji je radio sa brojnim zvijezdama poput Slasha, AC/DC, Iron Maidenom...

"On je pristao raditi spot koji smo prije mjesec snimili u Zadru. Želim naglasiti da je ovo instrumentalni album, mada sam razmišljao o tome i odlučio ubaciti neku vokalnu pjesmu. Album je rađen za vanjsko tržište. Nadam se da će dobro proći, pa i mimo Balkana. 

Plan je do kraja godine završiti dva spota, finalni miks, pa tek krećem u pregovore sa izdavačima iz vana", dodaje on.

A šta je sa Divljim jagodama?

"Postoji jedan sterotip koji možda nije loš, a to je da bend čine četiri-pet članova, koji skupa rade, ulažu, kreiraju... To je kod nas više iluzija. Divlje jagode su društvo jednog lica, nažalost. Bilo bi super da nije tako. Možda nisu bili u početku. 

Želio sam imati bend, pa sam okupio ekipu. Pokazalo se da ipak neko treba da stane iza svega, da napravi rizik, da ulaže i radi od jutra do mraka. Shvatio sam da nema nikog drugog do mene. Ime Divljih jagoda je brzo zaživjelo i nisam ga želio maknuti. Ali sam si postavljao pitanje da li da se i dalje bavim time. To je neobična misija. 

Ja sam na svakom albumu imao novu postavu, što je rijetkost u svijetu. Carlos Santana je promijenio barem triput više svirača od mene, tu je i Ritchie Blackmore. To je vjerovatno najteži put. A opet, da nije bilo tako, bend bi se već raspao. Više je to od borbe. Bog mi je dao energiju i volju za kreativni opstanak. Nisam nikad išao linijom manjeg otpora. Da nije bilo tako, ja ne bih bio što jesam", kaže nam Zele i poručuje da možda bude neki singl na proljeće. 

Obzirom na brojne pjesme koje su nam poklonile Divlje jagode, za početak smo se morali osvrnuti na 'one dvije', one koje su vjerovatno krive za sve tadašnje (a vjerujemo i sadašnje) tinejdžerske ljubavi. 

"Često srećem ljudi koji mi govore kako su se zaljubili baš uz ovu ili onu pjesmu, kako su baš one ostavile najviše traga... Čak sam prije pet ili šest godina pročitao da su te dvije pjesme, Jedina moja i Krivo je more, stvar opće kulture. To ćemo ipak ostaviti onima koji nas slušaju da procijene", dodao je Lipovača. 

No, zanimalo nas je još nešto. Kako je nastala pjesma Sarajevo, ti i ja?

"Vrijeme i okolnosti u kojima je nastala su bitno drukčije. Najgora stvar koja se bilo kojoj osobi na svijetu može dogoditi jeste rat. Sve ostalo, tužno, loše, bolesti, sve je to nekako prirodan slijed. Ali rat... Kad se desio rat ja jednostavno nisam bio dorastao toj situaciji, ni danas ga ne mogu shvatiti. 

U ljeto '92, osjetio sam da nešto mora izaći iz mene. Nazvao sam druga Gojka Bjelca, rekao da sam napravio melodiju i da se pjesma mora zvati Sarajevo ti i ja. Da treba biti isključivo ljubavna pjesma. Rekao sam mu da će je on bolje napisati", prisjetio se Lipovača. 

I tako je rođena jedna od najljepših pjesama posvećenih Sarajevu. 

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije