Zašto Osim ne želi da se ulica u Sarajevu zove njegovim imenom

H. A.
Zašto Osim ne želi da se ulica u Sarajevu zove njegovim imenom
Inicijativa bh. sportskog novinara Muhameda Bikića da se u Sarajevu sadašnja Zvornička ulica uz stadion Grbavica preimenuje u ulicu Ivice Osima, legendarnog bh. fudbalera i trenera za sada nije prošla.

Naime, Općina Novo Sarajevo,  traži saglasnost Ivice Osima i pet posto potpisa stanovnika mjesnih zajednica Trg Heroja i Grbavica 2, gdje se nalazi Zvornička ulica, upisanih u birački spisak, kako je za Radiosarajevo.ba potvrdio Muhamed Bikić.

Nakon ove odluke općinskih organa, Bikić je stupio u kontakt s legendarnim Štrausom koji je u svom stilu odgovorio na ovu inicijativu.

"Ma dajte. Čuo sam za to i to ste vi pokrenuli, kao moj komšija iz Hrasnog. Lijepo je da me se sjetite, ali nemojte, molim Vas. Ima zaslužnijih heroja koji trebaju dobiti ulicu", prenosi Bikić riječi Ivice Osima.

Bikić ističe da neće odustati od inicijative da legendarni Osim jednog dana dobije ulicu u glavnom gradu BiH i to u blizini stadiona Grbavica.

"Mnogo je simbolike u ovoj od jednih ulica djetinjstva Ivice Osima u novosarajevskom naselju Hrasno, gdje je rođen, prohodao, napravio prve fudbalske korake, a upravo tu je i stadion Grbavica, koji je on proslavio i kao igrač i kao trener FK Željezničar.

Smatra Bikić da je legendarni Osim kao sportski ambasador BiH zaslužio da za života dobije ulicu u dijelu grada, odakle je i kao čovjek i kao sportista ponikao i gdje rastu generacije i generacije  kojima je ovaj čovjek, bio i ostao primjer u svakom smislu.

"Nažalost, izgleda da će se, kao i u svemu, ponoviti naša stara praksa koja se u kombinaciji sa sporom birokratijom proizvodi odličja i zahvale posthumno", dodaje Muhamed Bikić, pokretač ove inicijative, za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije