Stefanovski: Mladima bi trebalo dati knjige da čitaju

V.A.Z.
Stefanovski: Mladima bi trebalo dati knjige da čitaju
Radiosarajevo.ba / Vlatko nakon nastupa na Tjentištu
Vlatko Stefanovski svojim je nastupom u petak navečer oduševio publiku na OK festu koji se ovog vikenda događa na Tjentištu.

Uspješnom kombinacijom svojih poznatih instrumentala i hitova među kojima su bili Kao Kakao, Jovano Jovanke, Gipsy Song, Jano Mori, Uči me, majko, Vlatko je punih devedeset minuta dominirao glavnom festivalskom pozornicom.

Vlatko Stefanovski evropsku je slavu stekao svojim vrhunskim gitarskim umijećem i autorskim pristupom bogatom muzičkom naslijeđu rodne Makedonije. Jegnom riječju – Gitarista s velikim 'G' koji je surađivao sa velikim umjetnicima kakvi su Tony Levin, Kodsi Erguner, Stefan Milenković, Manu Katche, Gibonni i mnogi drugi. 

Kao osnivač benda Leb i Sol, Vlatko Stefanovski je osvojo publiku bivše SFRJ, a danas osvaja nove generacije publike.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, Stefanovski se osvrnuo na činjenicu da se festival OK odvija na Sutjesci, mjestu koje ima ogromnu historijsku simboliku.

„Mnogo mi znači što sam prvi put na Sutjesci, na Tjentištu, a gledao sam film desetak puta i kao dijete i kao stariji. Učili smo iz istorije šta e ovdje dešavalo. Kad vidite ovaj krajolik, te planine... ja da sam okupator nikada ne bih došao da okupiram ove dijelove Balkana, nema šanse. A pritom je priroda neodoljiva, prekrasna. Meni puno znači da otkrijem neko novo mjesto na Balkanu. Vjerujte, ja sam vam ekspert za Balkan, nema te rute kojom nisam prošao. Ja sam vam 'Via Michelin' za Balkan, na prvu ću vam reći kilometre „od-do“, a ovoje za mene iznenađenje i zato čestitam organizatorima i svim hrabrim mladim ljudima koji su došli na ovaj festival na ovom prekrasnom mestu“.

Pitali smo iskusnog muzičara, koji iza sebe ima preko 35 godina karijere, koliko je baš danas potrebno mladim ljudima, kroz ovakve festivale, govoriti o historiji i govoriti o rock-n-rollu, stvarima koje i nisu baš prisutne u njihovim životima?

„Mladim ljudima prvo treba da se ugasi televizor, pa malo da im se uzmu mobilni telefoni, pa malo da im se daju knjige da čitaju, pa malo da slušaju finu muziku, da im se oduzmu BMW-ji i džipovi koje im roditelji kupuju i da se malo okrenu pravim vrijednostima. U zadnjih 25 godina, nažalost, mladi se iseljavaju iz ovih naših novonastalih država bivše Jugoslavije. Odlaze za boljim životom, boljim obrazovanjem, boljim životnim standardom. Najvažnije je da se pozabavimo time, a onda treba puniti  rupe u obrazovanju“, kaže Stefanovski u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

OK fest se na Tjentištu održava od 1. do 3. Jula. Atmosfera je odlična, s obzirom da se u sastavu festivalskog kompleksa nalazi i kamp u kojem je preko 2000 kampera. Program se odvija na tri scene, a osim muzike, publika može uživati u kupanju u jezeru, filmskim projekcijama, planinarenju, raftingu Tarom i drugim ljepotama Nacionalnog parka Sutjeska.

Za subotu je najavljen koncert Bajage i njegovih instruktora.  

Pogledajte djelić atmosfere s koncerta Vlatka Stefanovskog

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije