Vedran Klemens, Sarajlija koji je nacrtao slavni Google Doodle za Hrvatsku

Lejla Karović
Vedran Klemens, Sarajlija koji je nacrtao slavni Google Doodle za Hrvatsku

Najkorišteniji svjetski internetski pretraživač Google oduševljen spektakularnim dočekom hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji u Zagrebu svoju je naslovnicu ukrasio slikom razdraganih hrvatskih navijača.

Ovaj, sada već slavni, Google Doodle je nacrtao nadareni ilustrator Vedran Klemens.

Vedran Klemens za Radiosarajevo.ba kaže da svoj život dijeli na tri razdoblja, toliko različita da se osjeća kao da je prošao tri života. Vedran Klemens je rođen i odrastao u Sarajevu. Na predratno vrijeme svoga života u Sarajevu sjeća se sa sjetom.

„To predratno razdoblje, do svoje trinaeste godine pamtim kao najljepši i najbezbrižniji dio svog života. Djetinjstvo mi je bilo krasno, imao sam divne roditelje, porodicu, prijatelje i grad kojeg sam obožavao. A onda mi je rat preokrenuo život naglavačke. Tri ratne godine u Sarajevu pod opsadom su najružnije razdoblje mog života, osjećao sam se kao da me netko naglo probudio iz najljepšeg sna i bacio u noćnu moru. I danas čeznem za djetinjstvom koje se tako naglo prekinulo“, govori Vedran.

Klemensu je bilo 16 godina 1995. godine kada je izbjegao s roditeljima u Istru. Kada se rat završio, roditelji su mu se vratili u Bosnu, a on je ostao u Puli da završi srednju školi, a potom i studij u Zagrebu. Kaže da mu tih godina nije bilo lako ali je uvjeren je da je zbog toga brže sazrio kao osoba i kao ilustrator zato što se morao izdržavati crtanjem od rane mladosti.

Klemens je dugo radio kao dizajner i kao art direktor u zagrebačkoj podružnici američke reklamne agencije Grey. Tamo je, navodi, sazrio profesionalno i naučio puno toga o dizajnu i komunikaciji.

"Došao sam kao klinac koji dobro crta ali malo zna o poslu, a otišao kao profesionalac. Shvatio sam da je ilustracija moja najveća ljubav i onda kad sam osjetio dovoljno samopouzdanja, prije pet godina, dao sam otkaz i krenuo raditi samostalno", navodi Klemens.

Govori i da je jako sretan zbog te odluke iako je bila riskantna. Pitao se da li će moći uopće živjeti od ilustracije. Ipak, sreća mu se nasmiješila – sve je ispalo onako kako je priželjkivao.

Na pitanje kako je nastao njegov genijalni Google Doodle o kojem se pričalo pozitivno u jeku radosti zbog uspjeha Hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu, te kako uopće nastaje ta ilustracija, Klemens odgovara da Google ima svoj Doodle odjel u kojem su zaposleni ilustratori i inženjeri i oni proizvode skoro sve doodleove. Tek u nekim posebnim situacijama, kad smatraju da je neki Doodle od posebnog značaja za lokalnu zajednicu, zaposle lokalnog ilustratora.

Prvi put ga je uposlio Google 2014. godine kad su htjeli Doodleom čestitati Hrvatskoj Dan državnosti.

vedran_klemens_doodle3.jpg - undefined
Drugi put su ovog talentiranog umjetnika angažirali kad je počelo ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u nogometu. Tom prilikom su pozvali 32 ilustratora, po jednog iz svake zemlje učesnice na Svjetskom prvenstvu – da naprave Doodle kojim će predstaviti svoju zemlju. 
Vedran_Klemens_doodle.jpg - undefined
Klemes govori da ga je radio nekoliko mjeseci jer je trebao napraviti sliku koja je razumljiva i primjerena tako širokoj publici. 

 „Treći Doodle koji sam crtao je bio ovaj zadnji, slavljenički, koji se radio samo za dvije zemlje finalistice, Francusku i Hrvatsku. Nisam vjerovao na početku prvenstva da će Hrvatska ući u finale i da će od 32 ilustratora baš mene zapasti ta čast da crtam slavljenički doodle“, navodi Klemens.

Napominje da mu se to toliko činilo nevjerovatnim da je mjesec dana prije finala kupio avionske karte za Sarajevo. Za ovaj doodle je imao kratak rok, no uprkos žurbi ispunio je očekivanja i ljudi su ga jako dobro prihvatili“, rekao je naš sagovornik. Navodi i da se ne sjeća da je ikad prije zbog nekog svog crteža dobio toliko poruka, poziva i komplimenata:

„Pogodio je ljude u žicu jer je zabilježio sreću, ponos i euforiju koji su zarazili cijelu Hrvatsku."

vedran_klemens_doodle1.jpg - undefined
Za ovaj Doodle Klemensa su inspirirali navijači u trenucima slavlja i da ga je od svih navijačkih pjesama najviše dojmila pjesma o Srcu vatrenom teda je upravo zbog toga u centar ilustracije staviosrce iz te pjesme. Navodi i da mu je ponekad teško stvarati ilustracije. Najteži mu je početak, dok smišlja ideju:

"Inspiraciju nikad ne čekam da se pojavi. Jer ona je jedna muhanata gospođa, ne dolazi kad bi ja to htio nego moram da je ganjam.“

Klemens je upravo završio duhovitu seriju od desetak ilustracija za veseli dalmatinski brand sokova Pipi koji je dobro poznat onima koji se dobro sjećaju osamdesetih godina.

vedran_klemens2.jpg - undefined

Klemens navodi da jako voli crtati duhovite ilustracije pa ga takve kampanje najviše raduju. Na pitanje koji rad mu je najdraži, govori da mu je teško izdvojiti neki određeni rad, jer dosta emotivno doživljava skoro sve svoje ilustracije:

„Ipak moram priznati da sam posebno sretan s naslovnicama knjiga koje sam napravio za Frakturu i ilustracijama za etikete koje sam radio za craft piva pivovare Medvedgrad.

vedran_klemens3.jpg - undefined
Vedranu u Sarajevu živi mama, dosta članova porodice i  puno prijatelja, zato svrati u Sarajevo nekoliko puta godišnje. Navodi da najviše voli doći ljeti kad je grad najživlji, najesti se bosanske hrane koje se inače u Hrvatskoj odriče. 

Od njegovih radova koji su povezani s BiH izdvajamo seriju grafika Vučko i raja te ilustracije za Jergovićeve knjige. Klemens je rekao da je imao šest godina za vrijeme Olimpijade u Sarajevu i da ga se najviše dojmio Vučko, maskota Olimpijade. Kaže da je želio biti  "onaj čiko koji crta Vučka" i slične likove. To se na kraju i desilo  jer mu je naš sagovornik trideset godina poslije posvetio izložbu u Sarajevu.  

vedran_klemens7.jpg - undefined
Vedran je napravio i naslovnicu za najnoviju knjigu Selidba Miljenka Jergovića u kojoj je Sarajevo jedan od glavnih protagonista:

„Knjiga me dojmila jer s Miljenkom dijelim slično iskustvo života u Sarajevu i preseljenja u Zagreb, pa mi neke njegove rečenice često budu bliske i podsjete me ponekad na moje misli.“

 Za ovog talentiranog ilustratora ćemo još čuti jer je tek sada dobio puni zamah. Više  interesantnih i domišljatih radova Vedrana Klemensa možete pogledati na sljedećem linku.

vedran_klemens1.jpg - undefined

Vedran Klemens

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije