Uvijek rado viđen gost u Sarajevu: Geert Mak

L. K.
Uvijek rado viđen gost u Sarajevu: Geert Mak
FOTO: Radiosarajevo.ba / Geert Mak

Geert Mak, holandski novinar i autor putopisa U Europi, Most i Putovanje bez Johna, bestselera objavljenih u izdanju Buybooka, i ove godine je na Međunarodnom književnom festivalu Bookstan.

Geert Mak je predstavljen na svečanom otvaranju i specijalnom programu festivala Granice i ograničenja na Akademiji likovnih umjetnosti. Drago mu je dolaziti na Bookstan kojem predviđa svijetlu budućnost. Mišljenja je da će ovaj književni festival iz godine u godinu biti sve poznatiji u književnim krugovima.

Geert je pisac koji je jako omiljen u Sarajevu, što je i ove, baš kao i prošle godine festivala, lako dokazati redom publike koja jedva čeka da sasluša njegova predavanja. Kada smo to spomenuli piscu Maku, on se skromno nasmijao i rekao: „Zar sam? Nisam znao za to, ali sam čuo da se moje knjige prodaju dobro u Bosni i to mi je drago. Također, sam čuo da je tražena knjiga Most, možda zato što priča o spajanju pa se publika ovdje nalazi u tim primjerima. U svakom slučaju, drago mi je čuti da se bosanskohercegovačkoj publici sviđaju moja djela.“

Sarajevo je još uvijek ranjeni grad

Piscu je ovo peti put da je u Bosni, prvi put je u Sarajevu bio 1999. godine i kaže da je svuda vidio tragove rata:

„Došao sam opet nekoliko godina poslije, onda kada mi je objavljena knjiga U Europi. Tada sam već mogao vidjeti obnovljen grad, a evo sada, nakon toliko godina, ovo je pravi turistički grad, opet vidim promjenu.“

Geerta Maka je neko očito upoznao sa situacijom koja se dešava u gradu Sarajevu jer je konstatirao da se ovaj grad mora nastavljati popravljati, reparirati i „da ne iskaču šahtovi svaki put kada je u gradu jača kiša“.

Također govori da se još uvijek vide i osjete tragovi rata, manje, ali su ipak osjetni i vidljivi:

„Jučer sam vidio jednu kuću na kojoj se vidi da je 'preživjela rat', isto sam viđao i u Staljingradu, tako da bih rekao da je ovo još uvijek ranjeni grad.“ Još uvijek je simbol rata, napominje Mak, ali kaže i da bi mogao biti i simbol preporoda.

Geert Mak govori da nije bilo lako ovoj zemlji: „Historija nikada nije jednostrana, uvijek je komplicirana. Pogotovo ovdje u bivšoj Jugoslaviji. Da živim ovdje i da mi je 15 godina, pitao bih svoje roditelje, djedove, bake – isto pitanje. To pitanje bi glasilo: Zašto ste to uradili? Stvarno je nevjerovatno je šta se desilo sa zemljama bivše Jugoslavije.“

Geert Mak govori da je Jugoslavija bila vrlo dobra zemlja za obične ljude. „Osjetna je nostalgija za Jugoslavijom, kao što je bilo u Istočnoj Njemačkoj. Komunizam je znao biti represivan, ali za obične ljude je bio odličan, mogli su da se školuju besplatno, da imaju odličnu, besplatnu medicinsku njegu, na neki način je bio dobar sistem. Znam da je u Istočnoj Njemačkoj bio šok kada se spojio sa Zapadnom, koji je za njih bio materijalistički i pomalo luksuzan u njihovim očima. Puno stvari koje su uživali i cijenili je odjednom nestalo. Osjetno je to, zapravo, u mnogim zemljama koje su imale komunistički režim.“

O njegovoj knjizi, koju isto prati popularnost - Putovanje bez Johna  mogu se, također, reći samo riječi hvale. To je štivo zbog kojih je Geert proveo jako puno vremena u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, to je knjiga koja priča o dva proputovanja Amerikom – jednom otputovanom 1960. godine, i drugom, njegovom ličnom iz 2010. godine. Za ovu knjigu je pisac Miljenko Jergović rekao da je „najbolja knjiga o Americi koju je imao pred sobom“.

Mak je koristio svoja istraživanja i prijašnje putopise i , u svom stilu, štivo digao na viši nivo.  „Kada pogledamo u historiju, vidimo dva velika prosvjetljenja. Jedno od njih je stvaranje Sjedinjenih Američkih Država, stvaranje demokratije u vremenu europske aristokratije. Uvjeren sam da se Europa onda ugledala na njih i poduzela određene akcije u stvaranju Europske unije“, rekao je Geert Mak.

Kaže da mu je poslije knjige koja se bavi Europom, logično bilo da akciju i proučavanje nastavi u dalekoj Americi, prateći stope pisca Johna Steinbecka iz njegovog putovanja 1960. godine.

„Pokušao sam Steinbeckovim očima gledati Ameriku, čak sam pratio neke male običaje koje je radio, kao npr. odlazio na određena mjesta u određeno vrijeme“, govori naš sagovornik, navodeći da Amerikanci sve manje vjeruju u „američki san“ koji je bio tako jak kroz mnoge generacije.

„Još uvijek ne vjerujem da je Donald Trump predsjednik, ali na svom putu po SAD-u, 2010. godine, već sam vidio dolazak te 'ere' jer su tuga, bijes i polarizacija već prevladavali“, govori Mak razočarano.

Govori i da svuda vidi isto, i u Americi i u Europi – mali gradovi se osjećaju vrlo usamljeno i zapostavljeno od velikih centara, što je tužno.

Jedan od vodećih američkih književnih kritičara, autor John Freeman, na otvaranju Bookstana, za Geerta Maka je rekao da jedan od najsuosjećajnijih osoba koje je upoznao. Holandski pisac je skroman i govori da je njegov posao da sluša i posmatra. Uzima za primjer Josepha Rotha – koji je, prema njegovom mišljenju, jedan od najboljih pisaca upravo zbog svoje empatije.

Najbolje priče

„Da bi bio dobar novinar, pisac, moraš biti blizak narodu. Novinari ne trebaju gubiti sebe, trebaju ostati prizemni“, rekao je Geert Mak, osvrćući se nostalgično na svoje novinarske početke:

„Provodio sam vrijeme s beskućnicima, oni su pričali najbolje priče. Provodio sam vrijeme u selima i uvijek je trebalo vremena da zadobijete povjerenje seljana, ali kada se to desi – shvatite da je vrijedilo čekati.

Čekali su i brojni ljubitelji lika i djela pisca s kojim smo razgovarali, prepoznavali su ga u prolazu i strpljivo čekali na njegov potpis sa svojim primjercima Makovih popularnih knjiga. Time su potvrdili da je Geert Mak zaista rado viđen gost u Sarajevu.

Do idućeg Bookstana, dragi Geert!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije