Upoznajte Serhata, Turčina koji će na Eurosongu predstavljati San Marino

Radiosarajevo.ba
Upoznajte Serhata, Turčina koji će na Eurosongu predstavljati San Marino

Predstavnik San Marina na 61. Eurosongu u Švedskoj Serhat Hacıpaşalıoğlu ovih dana boravi u Sarajevu gdje će predstaviti pjesmu I didn't know s kojom će se takmičiti u maju u Stockholmu. Serhat je turski pjevač, ali kako se njegova zemlja ne takmiči na Eurosongu od 2012. godine, prihvatio je poziv San Marina.

"Za mene je velika čast predstavljati drugu zemlju, ali i dvostruka obaveza, jer kao turski pjevač želim dostojanstveno predstaviti i svoju matičnu zemlju", rekao je na početku razgovora za Radiosarajevo.ba.

Televizija San Marina ga je kontaktirala zbog velike popularnosti njegovog posljednjeg singla Je M'adore koji je otpjevao na francuskom jeziku. Ova pjesma se, kaže, našla brojnim top listama u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji...


"Bio sam iznenađen i zahvalan što su baš mene odabrali, tako da sam odmah pristao. Osim toga što sam turski pjevač moja karijera se zasniva na internacionalnoj sceni, jer svoje pjesme pjevam na engleskom, francuskom i drugim jezicima. Moja muzika je dosta popularna u Grčkoj, Francuskoj i Njemačkoj. Tako da je Turska kao tržište manje zastupljena u mojoj karijeri. A što se tiče Eurovizije, drago mi je da ću učestvovati na ovom takmičenju jer je to veliko evropsko takmičenje na kojem se susreću i sjedinjuju različite kulture, jezici i narodi".

Pjesmu I didn't know s kojom će nastupiti na Euroviziji napisao je za svoj novi album.

"Ovo je najbolji mogući način za predstaviti svoj rad cjelokupnoj evropskoj publici. Ova pjesma ima nekoliko verzija. Prije svega tri jezičke verzije, i to na engleskom, francuskom, talijanskom, te balada i disco verzija".


U razgovoru nam otkriva kako će nastup u eurovizijskoj noći biti potpuno drukčiji u odnosu na prvobitno planirani, jer su odustali od balade i sve će biti prilagođeno dance verziji. Serhat neće biti sam na sceni. S njim će biti  pet pratećih vokala i plesačica koje će istovremeno pjevati i plesati.

O pjesmi Ljubav je s kojom će nas Dalal i Deen predstaviti u Stockholmu Serhat kaže:

"Pjesme na Euroviziji su uglavnom euro pop, a bosanske pjesme se po meni uvijek razlikuju, jer vi njegujete jedan poseban melos. Preslušao sam vašu pjesmu i moram priznati da dotiče srce i dušu".

Na kraju razgovora poručuje kako je ovo nepredvidivo takmičenje i nikada nije sigurno kako će završiti i ko će pobijediti. Pobjeda na ovom takmičenju ne garantira mjesto na svjetskoj muzičkoj sceni. Neki se nađu na svjetskim top listama, dok neki vrlo brzo odu u zaborav.

"Na Euroviziji je sve u tri minute uživo predstavljanja. Iako je publika imala priliku čuti studijske verzije mnogo ranije, ipak taj doživljaj u noći predstavljanja i izbora je ključni, kako sve zvuči i izgleda".

Predstavnik San Marina će nastupiti 10. maja  u prvoj polufinalnoj noći. I iako Turska ne učestvuje od 2012. godine na pjesmi Eurovizije, Serhatovo učešće će na neki način biti predstavljanje Turske na ovom takmičenju. Zato se kaže nada da će veliki broj ljudi iz Turske koji žive širom Evrope glasati za njega, baš kao što to radi bh. dijaspora u Švedskoj, Austriji i drugim zemljama.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije