Neustrašiva / Upoznajte hrabru Dajanu Dangubić, ženu komandira tenka u OS BiH

13. 09. 2017. u 11:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares:1

Peti Javni konkurs za prijem kandidata u početnom činu oficira Oružanih snaga BiH objavljen je početkom septembra, a cijela javnost zainteresirala se za Dajanu Dangubić, jednu od žena oficira koja je promovirala ovaj konkurs.

Riječ je o prvoj ženi koja je postala prva žena komandir tenka M-84 u Oružanim snagama BiH i koja ističe kako biti oficir u OSBiH znači biti dio tima koji se konstantno razvija i napreduje.

"Moja profesionalna vojna specijalnost je oklopno mehanizovani rod, gdje obavljam dužnost komandirke tenka M-84. Biti oficir Oružanih snaga BiH znači biti u prilici učiti mnogo, ići na razna školovanja, kako u inostranstvo tako i u BiH. To je jedan kvalitetan sistem, gdje se znanje, rad i zalaganje cijene bez obzira na rodne razlike. I zaista vjerujem da žene mogu sve", ističe Dangubić.

Osim svog posla, Dajana voli prirodu i sport, a završetak Agromediteranskog fakulteta u Mostaru 2013. godine, Dajana je obilježila na poseban način, skočivši sa Starog mosta.  

"Ja sam jedna od sedam žena koji su ikada skočile sa Starog mosta i jedina koja je to ponovila više puta. Inače, volim adrenalinske sportove jer mi pomažu da kroz poznavanje sebe, samokontrolu i disciplinu pomjeram sopstvene granice", dodaje Dajana.

Dajana je apsolutna državna prvakinja u olimpijskom dizanju tegova i osvajala je medalje na europskim i svjetskim takmičenjima. Rekreativno se bavi paraglajdingom, sportskim penjanjem po stijenama i alpinizmom.

"I sport i vojska mi nude da budem bolja verzija sebe i da konstantno napredujem i težim ka novom cilju. Kada ispunim svoja očekivanja, zaista budem sretna”, riječi su Dajane Dangubić.

KOMENTARI (2)