Uoči promocije: Sunday Stories, analogni bend u digitalnom vremenu

Radiosarajevo.ba
Uoči promocije: Sunday Stories, analogni bend u digitalnom vremenu
/ Prvi album benda Sunday Stories
Ovaj sarajevski bend drukčiji je od mnogih.

Sunday Stories je sjajna ekipa dobrih muzičara koji vole jazz i žele da vas svojom muzikom oduševe. Iako ih klupska publika dobro poznaje zahvaljujući koncertima koje održavaju širom BiH a i u regiji, sada su na pragu novog uspjeha - svog prvog albuma. 

Promocija albuma benda Sunday Stories zakazana je za 20. maj, u subotu, s početkom u 15:00 sati u Clubu Monument, a svi su pozvani na ovaj neobičan događaj na kojem će se dobro svirati i zabavljati,

Ovim povodom razgovarali smo s vidno raspoloženim članovima Ninom Babić, Valentinom Šeremetom i Mustafom Kurtalićem.

Za početak, Valentin nam otkriva detalje, kako će se odvijati subotnja  promocija: 

Valentin:  Promocija će početi tačno u 15:00. Veliku čast i zadovoljstvo imamo što će kompletan događaj voditi Danko Delibašić s kojim smo već imali priliku sarađivati, upravo zbog toga što su pitanja Danka pitanja novinara predanog svom poslu koji zadire u sfere znanog kao i neznanog javnosti, što nas i našu publiku može dovesti do iskrenih, neplaniranih odgovora pa i time začiniti sam događaj. Koncept je da se pusti album publici i to na poprilično nesvakidašnji način. Naime sklopili smo saradnju s Gluhim diskom, popularnim pokretom koji ima za ulogu da vrati samoj muzici prvenstvo nad video spotovima. Nakon toga ćemo pustiti i video spot iz trilogije pjesama. Ono što o spotu mogu da kažem da je ovo pravi crtani film čiji je autor Berin Tuzlić, te da nas ovaj dio promocije posebno raduje. Za kraj ćemo odsvirati koncert autorskih pjesama i time otvoriti ljetnu turneju koja je, čini mi se, za sada bukirana do sredine septembra što kroz našu državu što kroz regiju a možda i dalje.

Sve ovo će pratiti ukusni zalogajčići našeg druga i velikog kuhara Ticky Superfood, jer i za nas same je, koliko ste mogli zapaziti na društvenim mrežama jako bitna hrana, osim muzike. Nina i ja stalno kuhamo zajedno bilo sami bilo u cijelom društvu dragih prijatelja, a Ticky sjajno spaja umjetnost i kuhinju pa je sve to utoliko interesantnije.

Club Monument je osigurao piće dobrodošlice svima, zajedno sa sponzorima albuma i događaja, tako da na koncu mogu samo da kažem da smo sretni na velikoj podršci ovakvih prijatelja koje smo vremenom stekli.

Koja je vaša omijena numera s albuma?

Valentin: Rekao bih da je to Woman on the Ground, drugi dio trilogije i pjesma koja jednostavno nosi i ritmom, melodijom i riječima. Na početku sam bio jako skeptičan da li uopće treba biti na albumu jer ponajviše iskače iz nekog okvira kojim smo vođeni, ali na kraju smo uspjeli sve iskombinirati i Rock i Jazz i Blues, a da emocija ostane na mjestu. Moram i da kažem da je tekstualno pjesma dosta kompleksna i prije svega iskrena. Nina nije znala da li da, upravo radi težine riječi, ova pjesma bude objavljena. Ali zajedno smo zaključili da je iskrenost jedini put do uspjeha.

Turneja bukirana do sredine septembra

Nina će nam pojasniti o kakvoj trilogiji pjesama je riječ?

Nina: Crtani spot za pjesmu My Man is a Dick je prvi dio trilogije pjesama, kako je i uvezano tematski na albumu. Ovo su jedine tri uvezane ljubavne pjesme na albumu i prožimaju se kao faze boli, ljutnje i postojanja. Prvi dio, My Man is a Dick je svjesno ignoriranje problema. Drugi dio, urađen kroz pjesmu Woman on the ground, nastaje upravo u momentu kada je problem preuzeo kontrolu nad ponašanjem, emocijom, svijesti. On prevladava i čini nas slabima. U pjesmi se u isto vrijeme pojavljuje situacija posmatrača, bez reakcije, te uzaludnog traženja pomoći u drugima kada zapravo sami sebi trebamo pomoći. Ovo je najkompleksnije osjećanje i jedna od najtežih pjesama koje sam ikada napisala. Treći dio trilogije je ujedno i jedina pjesma napisana na našem jeziku: Sehara. Sehara je škrinja u kojoj čuvamo svo blago svijeta sa srećom i ponosom što je tu, gdje smo ga sakrili. Ipak, ne bi bilo fer da vam otkrijem priču do kraja, te se nadam da sam vam uspjela, ako ništa, pojasniti našu trilogiju. Trilogija, ipak, nije samo priča, to je moje lično iskustvo i utoliko je intimnije. Plan u ovom momentu je da sve spotove radimo sa Tuzlićem te trilogija pjesama ima i tri spota, da na neki način postanemo što nam je trenutno ideja, virtuelni bend. Svako od nas ima svog avatara. 

Mustafa je veteran klupske svirke, s bogatom muzičkom karijerom tokom koje je svirao sa mnogim vrhunskim proslavljenim muzičarima (Bijelo dugme, Toma Zdravković, Kemal Monteno..). Zašto je Mustafa, pored svih drugih mogućnosti, odlučio svirati u Sunday Stories?

Mustafa: Tu ću odmah da vas zaustavim. Mi ne sviramo u Sunday Stories, svako od nas jeste Sunday Stories i to je i odgovor na vaše pitanje. Veliko mi je zadovoljstvo i čast kroz cijelu karijeru bilo svirati sa svim poznatim i manje poznatim bendovima i to nije sporno. Sunday Stories ima strast, ima cijeli paket i ima onu svježinu autentičnosti, gdje ne mislim ni da su pjesme uporedive s nekim bendom niti način sviranja, pjevanja. Imamo ono što su imali svi veliki bendovi pa i Bijelo dugme, i veliki Toma i Monteno, a to je autentičnost. Mi ne pratimo trendove, mi ih postavljamo vođeni, kao što je Valentin, rekao iskrenošću, muzikom i lijepim druženjima. Slobodu ne pronalazimo u individualnom muziciranju sa različitim bendovima nego upravo kod kuće, u Sunday Stories.

 A kako izgleda jedan njihov odlazak na svirku, pogledajte u šaljivom "kućnom " videu grupe Sunday Stories

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije