Umro Muhamed Bego Gradaščević, potomak „Zmaja od Bosne“

Radiosarajevo.ba
Umro Muhamed Bego Gradaščević, potomak „Zmaja od Bosne“
PrtScr / Muhamed Bego Gradaščević

U Gradačcu je jutros u 83. godini umro Muhamed Bego Gradaščević, po mnogima, najpoznatiji stanovnik ovo herojskog grada.  

Vijest o smrti Muhameda Bege Gradaščevića prenio je Radio Gradačac.

Piše: Faruk Vele

Kako nam kažu u Gradačcu, Bego je bio direktni muški potomak iz loze Husein-kapetana Gradaščevića, čuvenog „Zmaja od Bosne“ , koji je, kako se to kaže u predgovoru jedne od brojnih knjiga o njemu, one profesora Husnije Kamberovića, "u pjesmi opjevan, u priči ispričan, u drami odigran, u historiji zapisan, u narodu živ dok je svijeta i vijeka."
 
Muhamed Bego Gradaščević je bio sin Mustajbega Gradaščevića. Njegov djed je bio hadži Muhamed-beg Gradaščević, zvani Hadžibeg, čije je nosio. Hadžibeg je bio sin rođenog brata Husein-kapetana. Živio je u njegovoj kući izgrađenoj još 1786. godine.

Inače, nakon što je, zahvaljujući izdaji, propao pokušaj uspostave autonomije Bosne, za koju se Gradačšević borio, bila je to istinska drama, ne samo za njega, već, kako to obično biva, za cijelu užu i širu porodicu. Pogotovo nakon predaje i mućkog smaknuća „Zmaja od Bosne“ u Istanbulu. Mnogo od njegovih direktnih potomaka bilo je prisiljeno promijeniti časno prezime u strahu od turske odmazde prema njima.

Tako danas ima Jahića, Ganibegovića i drugih koji se mogu dovesti u određenu vezu sa kućom Gradaščevića. Ostalo je učinilo vrijeme.

Postoje, istina, i Gradaščevići koji nemaju veze sa lozom Husein-kapetana.

Husein-kapetan Gradaščević je, kako je govorio i Bego, volio svoju Bosnu više od sebe samoga, a Bosna to do danas nije zaboravila.

Muhamed Bego Gradaščević je rođen 4. marta 1935. godine. Bio je učenik prve generacije gradačačke Gimnazije, a tokom radnog vijeka radio je u preduzećima „Hempro Gradačac“ i „Hemija Modriča“.

Kako je prenio lokalni Radio Gradačac, cijeli život bio je posvećen istraživanju i zaštiti kulturno-historijske baštine. Bio je dugogodišnji predsjednik BZK "Preporod" u Gradačcu, nakon čega je imenovan i za počasnog predsjednika ove zajednice. Ostao mu je neostvaren san da posmrtni ostaci njegovog slavnog rođaka Husein-kapetana budu preneseni iz Turske u Bosnu kojoj je sve dao.

Dženaza Muhameda Bege Gradaščevića bit će obavljena u ponedjeljak.

Pogledajte jedan od posljednjih intervjua koji je dao Muhamed Bego Gradaščević:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije