Umro Husein Balić, čovjek koji je herojski branio Policijsku akademiju na Vracama

3
Radiosarajevo.ba
Umro Husein Balić, čovjek koji je herojski branio Policijsku akademiju na Vracama
Screenshot / Husein Balić

Husein Balić, bivši direktor Centra za obuku kadrova MUP-a RBiH, odnosno Škole unutrašnjih poslova (danas Policijska akademija FMUP-a) na Vracama, čovjek koji je zajedno sa svojim učenicima i profesorima, herojski branio ovu ustanovu 5. aprila 1992. godine, a što je, ujedno, bio jedan od prvih akata agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i uvod u opsadu Sarajeva, preminuo je danas u 88. godini.

Piše: Faruk Vele

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba ovo je potvrdio Hueinov sin Selen Balić.

"Nažalost, tačno je. Ovu bitku nije nikako mogao dobiti. Otišao je sretan, kako je i živio, ne ometajući nikoga", kazao nam je Selen Balić za Radiosarajevo.ba.

Hrabro su se borili

Balić, kako su potvrdili članovi njegove porodice, nije umro od posljedica koronavirusa, ali jeste ranije bio zaražen. Hrabro se borio i s podmuklom bolešću, pri čemu je njegovo zdravlje bitno oslabilo.

Sarajevo će pamtiti da je Husein Balić bio na čelu onih koji su među prvima stali pred agresora.

Podsjetimo, 5. aprila 1992. je izvršen napad na Centar za obrazovanje kadrova RMUP-a gdje se u tom trenutku nalazilo oko 840 učenika, profesora, kursista i drugih uposlenika, a mnogi od njih bili su mlađi od 18 godina.

Naredbu za napad dao je zamjenik ministra unutrašnjih poslova tadašnje samoproglašene Srpske republike Momčilo Momo Mandić, koji je kasnije procesuiran na Sudu BiH, a napad su izveli pripadnici specijalnih snaga koje je predvodio Milenko Karišik. Bio je to jedan od prvih većih okršaja u Sarajevu.

Balić je uoči samog napada obavijestio tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova RBiH Aliju Delimustafića "o naoružanim grupama oko škole", ali je bio prepušten sam sebi.

Iako suočeni sa pripadnicima specijalnih snaga koji su iskazali lojalnost paradržavi Radovana Karadžića, Husein Balić, njegove kolege i stariji učenici, odlučili su da brane institucije države. Bili su naoružani samo školskim oružjem korištenim za obuku. Bosna neće šaptom pasti...

Napad je započeo nešto iza 15 sati, a trajao je do večernjih sati.

"Teška je situacija. Upravo nas gađaju sa teškim bacačima, razoreno je jedno krilo zgrade. Ne znam koliko ima ranjenih i ima li mrtvih. Dali su nam ultimatum od pet minuta, da ćemo, ukoliko se ne predamo, svi izginuti", govorio je u dramatičnom javljanju na TV SA direktor Husein Balić 5. aprila 1992.

Tom prilikom poginuo je šesnaestogodišnji Rogatičanin i učenik škole Samir Mišić, koji je posthumno odlikovan Zlatnom policijskom značkom.

Prvi pružio otpor

O ulozi Huseina Balića u filmu "Krvavi ples po šeheru" govorio je Avdo Huseinović, publicista, istraživač, dokumentarista, autor više filmova sa ratnom tematikom.

"Husein Balić je čovjek koji je među prvima pružio otpor u Sarajevu. I to specijalcima srpskog MUP-a koji su do dan ranije bili u sistemu MUP-a SRBiH, a onda su pod komandom Karišika napali na učenike policijske škole. Ipak, suočili su se sa takvim otporom da školu ne bi ni osvojili bez pomoći 49. brigade JNA iz Lukavice", kaže za Radiosarajevo.ba Avdo Huseinović.

Dodaje da su ljudi koji su napad na državu počeli atakom na školu na Vracama rat završili učešćem u genocidu u Srebrenici.

"Jedan onih koji je ranjen u napadu na direktora Balića i učenike je bio Duško Jević Staljin, koji je liječen u Sarajevu, da bi 1995. godine vodio egzekuciju srebreničkih Bošnjaka u Kravici. Osuđen na 20 godina zatvora zbog učešća u genocidu", kaže Huseinović, te zaključuje:

"Sve nam to govori da je Husein Balić tada vidio puno dalje od mnogih drugih i da je ustinu bilo nepravedeno zapostavljen posljednjih 20-25 godina".

O događajima od 5. aprila 1992. godine pogledajte u filmu Krvavi ples nad šeherom, od 21. minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije