Umro bh. književnik Džemaludin Alić

Fena
Umro bh. književnik Džemaludin Alić
Istaknuti bosanskohercegovački književnik Džemaludin Alić umro je jučer u njemačkom gradu Sarbrikenu u 71. godini.

Alić je rođen u zeničkom naselju Tetovo, osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu, a studij južnoslovenskih književnosti i jezika na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Na književnoj sceni bio je prisutan pet decenija, pisao je kritike, romane, priče, poeziju, eseje, a bio je urednik u izdavačkoj djelatnosti Oslobođenja. Objavio je devet poetskih zbirki, pet romana, jednu zbirku priča, zbirku kritika, polemika i eseja.

Autor je knjige Devetnaest stoljeća Bosne s izuzetno vrijednim podacima o kulturnoj i historijskoj hronologiji Bosne i Hercegovine, a priredio je i Antologiju bosanskohercegovačke pripovijetke 20. vijeka.

Dobitnik je više vrijednih nagrada, a za poetsku zbirku Tamni kristal dobio je 1969. godine u Zagrebu nagradu "Fonda Antun Branko Šimić".

Početkom ratnih zbivanja u Bosni i Hercegovini, odlazi u Split, a odatle godinu dana kasnije u Njemačku, gdje je živio i djelovao kao slobodni umjetnik.

Dženaza Džemaludinu Aliću bit će klanjana u četvrtak, 7. septembra u 16.45 sati na zeničkom mjesnom mezarju Tetovo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije