U Jugoslavenskoj kinoteci otvorena knjiga žalosti zbog smrti Milene Dravić

Radiosarajevo.ba
U Jugoslavenskoj kinoteci otvorena knjiga žalosti zbog smrti Milene Dravić
Foto: Vijesti / Milena Dravic
U povodu smrti glumice Milene Dravić u Jugoslavenskoj kinoteci otvorena je u ponedjeljak knjiga žalosti u koju će se moći upisivati do petka, 19. oktobra, kada će preminula glumica biti pokopana u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Jugoslovenska kinoteka uvela je vanredne projekcije filmova u kojima je Milena Dravić ostvarila neke od svojih nezaboravnih uloga, među ostalima film Prekobrojna Branka Bauera iz 1962. i Poseban tretman Gorana Paskaljevića iz 1980. godine, za koji je, kao jedina glumica s ovih prostora, nagrađena na festivalu u Cannesu.

Od 1. do 5. novembra Kinoteci će prirediti veliku retrospektivu filmova Milene Dravić, među kojima su Vrata ostaju otvorena, Čovek nije tica, Hasanaginica, Devojka, Rondo, Nije lako sa muškarcima, Sutjeska i drugi.

Jedna od najvećih zvijezda ex-jugoslavenske i srbijanske glumačke scene preminula je u Beogradu u noći sa subote na nedjelju. Poslije duge i teške bolesti, o kojoj je šutjela i nosila se s njom daleko od javnosti, preminula je u 79. godini u beogradskoj bolnici Bežanijska kosa, potvrdili su Hini njeni prijatelji.

Milena Dravić ostvarila je na stotine uloga na filmu,pozorištu, televizijskim filmovima i serijama, a njena posljednja pozorišna uloga bila je Maude u komadu Harold i Maude na sceni Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

Njen filmski debi bio je 1959. godine u ostvarenju "Vrata ostaju otvorena" Frantiseka Chapa, ali je popularnost na glumačkoj sceni počela graditi s prvom "Zlatnom arenom" u Puli 1962. za ulogu u filmu "Prekobrojna" Branka Bauera.

Ostat će upamćene njene uloge u filmovima "Kozara", "Bitka na Neretvi", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Nije lako s muškarcima", "Zona Zamfirova".

Ostvarila je stotine uloga u televizijskim serijama, među kojima je posljednja u nizu i regionalno popularni sitcom "Lud, zbunjen, normalan", gdje joj je partner bio Mustafa Nadarević.

Sa suprugom i kolegom Draganom Nikolićem od 1972. do 1974. vodila je kultni tv-show "Obraz uz obraz".

U maju ove godine u Jugoslavenskoj kinoteci u Beogradu otvoren je Legat Milene Dravić i Dragana Nikolića kao "neizbrisivo svjedočanstvo o njihovom umjetničkom i glumačkom tragu kojim su pridonijeli kulturi i umjetnosti ovih prostora".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije