U četvrtak promocija romana 'Ništa lakše od umiranja' Elvedina Nezirovića

Radiosarajevo.ba
U četvrtak promocija romana 'Ništa lakše od umiranja' Elvedina Nezirovića
Foto: Faruk Vele / Elvedin Nezirović

U Muzičkom centru 'Pavarotti' u četvrtak, 1. augusta, s početkom u 20 sati, bit će održana promocija romana Ništa lakše od umiranja bosanskohercegovačkog pisca Elvedina Nezirovića.

Piše: F. V. 

Nezirovićev drugi roman objavljen je nedavno u Beogradu u izdanju Lagune.

Ovaj roman je priča o zločinu, krivici i praštanju. Ispisujući priču o Džoniju Akeru, švedskom plaćeniku i ratnom zločincu u vojsci Hrvatskog vijeća obrane, autor istražuje gdje su korijeni, priroda i granice zla.

O knjizi će govoriti Ivan Milenković, filozof, Josip Mlakić, pisac, Enver Kazaz,profesor književnosti, te sam autor. Moderatorica je urednica knjige Janja Stjepšanović, dok će u muzičkom dijelu programa nastupiti Elvedin Delić Dela.

Promocija knjige  - undefined

Foto: Faruk Vele: Promocija knjige Ništa lakše od umiranja

Nezirović za Radiosarajevo.ba kaže da je uvijek poseban osjećaj promovirati knjigu u Mostaru.

"Jer šta god da mislio o njemu, to je, ipak, moj grad, ili je barem nekada to bio. Mostarske promocije važne su mi ponajviše zbog toga što na njih ne dolaze isključivo moji čitatelji, već i oni ljudi koji se, baš kao i ja, u ovom današnjem Mostaru osjećaju tijesno, zatočeno, izgubljeno, prognano... Oni, dakle, koji imaju potrebu da taj osjećaj nepripadanja ovoj razdijeljenoj i do zla Boga primitivnoj sredini, podjele sa mnom i između sebe. Ti je, ujedno, jedini Mostar do kojeg mi je stalo i s kojim mogu da se danas identifikujem. Nije važno koliko je velik ili malen, važno mi je da ga još ima, jer dok je njega, promocije mojih knjiga imat će smisla", kazao je Nezirović za Radiosarajevo.ba.

Roman je primijećen u kulturnoj javnosti Beograda i regiona.

Čuveni beogradski pisac Filip David o Nezirovićevom romanu je zabilježio:

"Ispisujući biografiju Džonija Akera, švedskog plaćenika i ratnog zločinca u vojsci HVO, Elvedin Nezirović istražuje gdje su koreni, priroda i granice zla. Elvedin potvrđuje svoj pripovedački talenat već dokazan njegovim prethodnim romanom Boja zemlje", naveo je David.

Poznata intelektualka i mirovna aktivistica Svetlana Slapšak zapisala je da "Nezirović piše o švedskom zločincu koji ubija ako može, a uvijek hoće".

"Dokumentarno i ledeno, pisac okuplja glasove onih koji su povezani sa njim samim, sa zločincem, sa svjedocima", navela je Slapšak.

Knjiga je ranije predstavljena i u knjižari Delfi SKC u Beogradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije