U BiH dolazi Ervin Sejdić, naučnik čiji je rad nagradio Barack Obama

Radiosarajevo.ba
U BiH dolazi Ervin Sejdić, naučnik čiji je rad nagradio Barack Obama
/ Ervin Sejdić, naučnik čiji je rad nagradio Barack Obama
U periodu od 16. do 18. marta 2017. godine, Sarajevo će biti domaćin najveće regionalne naučne konferencije iz polja biomedicinskog inžinjeringa koja će okupiti vodeće svjetske stručnjake iz tih oblasti.

Jedan od govornika bit će i Ervin Sejdić, ugledni bh. naučnik i jedan od 105 istraživača koji je dobio predsjedničku nagradu za mlade naučnike i inižinjere u SAD-u.

„Dr. Sejdić je svjetski poznato ime u polju bioinžinjeringa i upotrebe informacionih tehnologija u zdravstvu. Izuzetno smo počastvovani što ćemo ga ugostiti i dati priliku mladim ljudima da prepoznaju svoj talent za naukom. Čovjek koji u pet godina objavi više od 90 publikacija zaista može biti nadahnuće za sve naše studente“, poručila je mr. sc. Lejla Gurbeta, predsjednica lokalnog organizacionog odbora konferencije.

Ervin Sejdić je porijeklom iz Gradačca, a trenutno radi kao docent Elektrotehničkog fakulteta i kompjuterskog inžinjeringa na Univerzitetu u Pittsburghu. Mladi bh. stručnjak 1992. godine je zbog rata bio primoran napustiti našu zemlju, a izbjeglički put ga je vodio od Hrvatske, preko Mađarske, te na kraju u Kanadu i SAD, gdje je specijalizirao u nekoliko oblasti i na kraju doktorirao.

Od 2008. do 2010. bio je postdoktorant na Univerzitetu u Torontu, te u isto vrijeme radio u najvećem dječijem rehabilitacionom centru u Kanadi. Narednih godinu dana istovremeno je radio kao istraživač na Harvardu i Beth Israel Deaconess medicinskom centru. Od njegovih najranijih istraživanja uspijevao je da doda značaj nauci kroz eksperimente, kao i kroz svoje revolucionarne radove. Rezultat toga jeste 90 publikacija u posljednjih pet godina. Nagrada koja mu je uručena ranije ove godine je najveće priznanje za mlade naučnike u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegova istraživanja uključuju obradu biomedicinskih signala, vaskularno starenje, analizu hoda, poteškoće s gutanjem, napredne informacijske sisteme u medicini, rehabilitacioni inžinjering, itd.

Organizator konferencije, Društvo za medicinski i biološki inžinjering u BiH (DMBIUBIH), poručuje da svi zainteresirani mogu potražiti više informacija o samoj konferenciji na stranici www.cmbebih.com. Također je važno spomenuti da je rok za prijavu radova 1. novembar 2016. godine. Registracija je već moguća, a za sve detalje možete pitati putem maila koji se može naći na pomenutoj stranici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije