Tarik Musakadić izrađuje nakit s motivima Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Tarik Musakadić izrađuje nakit s motivima Sarajeva
Da vas Sarajevo, ako ste u njemu rođeni, određuje cijeli život svjedoči priča i 31-godišnjeg arhitekte Tarika Musakadića.

Odrastao u sarajevskoj zlatarskoj porodici, kao jedno od četvero djece, svoj obrazovni put potražio je u nauci, a ne zanatu. No, 8 godina nakon završenog studija arhitekture, sudbina se poigrala i spojila tradiciju i porodično nasljeđe sa Tarikovom strukom i novim dobom. Tako ovaj mladi Sarajlija danas lično skicira i dizajnira nakit nadahnut upravo Sarajevom, nakit koji je brendirao pod imenom SAMUSA.

Godinama je radio kao dio tima velikih projektanskih projekata, na konkursnim radovima sarađivao sa istaknutim arhitektom, kojeg zovu i graditeljem Sarajeva Ivanom Štrausom, a onda je upravo arhitektura poslužila kao inspiracija za izradu nakita.

Iz njegove male radionice danas izlaze prstenovi, naušnice, narukvice i privjesci sa motivima historijskih objekata: Vijećnice, Begove džamije, Sahat kule, Kozije ćuprije, Sebilja, Baščaršije, stećaka, turbeta, bosanskog ćilima.

„Ideja se rodila potpuno spontano. Kako mi sestra studira grafički dizajn, pomagao sam joj u pripremi ispita i zajedno smo pravili skice, nacrte. Tako je jedan nacrt čestitke za prijatelje poslužio kao dizajn nakita. Izradio sam prsten i na nagovor prijatelja krenuo i u masovniju proizvodnju ... sve dalje, nadam se, tek treba biti historija. Prve reakcije su vrlo pozitivne i svakako su dodatna snaga za dalje. U međuvremenu sam aplicirao i za program podsticaja za mlade u Općini Centar i nadam se pozitivnom ishodu. Taj program je, zaista, fantastičan motivator, i rekao bih jedna vrsta finansijskog stimulansa za mlade ljude koji, nažalost, imaju sve manje nade i vjere u budućnost u BiH. Pogledajte primjer Kutche, novog concept storea u Sarajevu ... ideja realizovana upravo programom za podsticaj mladih. Dakle, vlastitim idejama se uistinu možemo i moramo nametnuti ovom vremenu i okruženju. Iskreno se nadam da će se prepoznati i autentičnost SAMUSA nakita, jer na moderan način baštini našu tradiciju, kulturu, a stare zanate u prvom redu, a sve to je dio turističke slike i ponude Sarajeva“, kaže Musakadić za Radiosarajevo.ba.

Potvrdio nam je da je prvi model njegovog nakita „Sarajevo ring“ kupila Amira Medunjanin, bosanska Billie Holliday, koja uz ljubav prema muzici ima i istančan ukus za modne dodatke, te mu je činjenica da se upravo Amira okitila njegovim komadom nakita bila potvrda kvalitete onoga što radi.

Osim Amire, u porodičnoj radnji Musakadića, gdje se danas mogu naći Tarikovi modeli arhitektonski dizajniranog nakita, nerijetko možete vidjeti i Dinu Merlina, Amru Silajdžić Džeko i mnoge druge javne ličnosti.

Na kraju razgovora za naš portal, ovaj mladi umjetnik i entuzijasta najavljuje da će kolekciju radova značajno proširiti i obogatiti novim modelima, jer, kako kaže, inspiracija se nalazi svuda oko nas. U dugogodišnjoj historiji i tradiciji pogotovo i to trebamo pametno iskoristiti, brendirati i zaštiti kao nacionalno bogastvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije